Borci nebo blázni?

0

Také si rádi listujete v Guinnessově knize rekordů?

Je pravda, že někdy zůstává rozum stát na tím, v jak šílených věcech se občas snaží lidé vyniknout. Můžeme je považovat za blázny, můžeme je obdivovat. Těm lidem to bývá vcelku jedno – oni si prostě plní své sny.

A také díky nim vznikají nejrůznější běžecké disciplíny…..
Jsem ale přesvědčená, že většinu z nich normální člověk opravdu nebude ani zkoušet. I když třeba, kdo ví…..třeba se necháte inspirovat.

Loni proběhla médii zpráva o rekordu, který vytvořil během  maratonu v americkém Kansas City David Babcock. Tento profesor grafického designu zaběhl maraton za pět hodin, 48 minut a 27 vteřin a stihnul během maratonu ještě uplést šálu dlouhou 3,6 metru. Člověka až napadá, jestli se tak strašně při tom běhání nudí, nebo jestli je to jen příznak workoholismu.

Dalším netradičním rekordmanem je muž, kterého očividně omrzelo používat k běhání jen nohy – Kenichi Ito z Japonska drží rekord v běhu na všech čtyřech (100m za 16.87 sekund).

Přezdívá se mu opičí  běžec, protože svůj styl právě od hbitých opiček údajně okoukal.

 

Mohlo by se zdát, že to je dáno současnou bláznivou dobou. Ale už naši pradědové a prababičky vymýšleli různá zpestření pro běžecké závody. Například závody s vajíčkem na lžičce byly velice populární.

A výzva běžet a nerozbít vajíčko je oblíbená dodnes. Dale Lyons s vejcem na dezertní lžičce uběhl v roce 1990 maraton v Londýně za 3 hodiny a 37 minut.

Na oblíbenosti získávají i trojnohé běhy (2 lidé svázáni v kotnících ). Dva bratři z Anglie takto ve dvojici se svázanýma nohama uběhli půlmaraton za 1 hodinu 37 minut a 53 vteřin – docela úctyhodný výkon, že?

Netradiční obutí

Existuje i člověk, který vytvořil rekord pro běh v ploutvích. Jednu míli (1,6 km) takto uběhl za 7 minut a 56 vteřin. Tím člověkem je Američan Ashrita Furman, který je mimochodem i držitelem rekordu v tom, že je vlastníkem největšího počtu Guinnessových rekordů 🙂

Ploutve si nazul i Christopher Irmscher z Německa. Uběhl v nich v roce 2008 nejrychlejších  100 m překážek v ploutvích  za  14.82 sec.

Nazouvat si běžecké boty na dráhu se nechtělo ani Julii Plecherové. Ta si nechala své oblíbené lodičky a nyní drží rekord na 100m v běhu na podpatcích – zvládla to za skvělých 14.53 sec. (poznámka: Julie na svůj rekord trénovala v rámci  závodů, které se pravidelně pořádají v Berlíně. Podpatky musí být alespoň 7 cm vysoké – Julie měla 8,5 cm)

Místo funkčního oblečení kostým

V Guinessově knize rekordů je samozřejmě uvedeno i  mnoho “nej” za  uběhnutí maratonu v kostýmech a maskách- například nejrychleji uběhnutý maraton v převleku za ovoce, za zeleninu, za vílu, za nevěstu…. A dalo by se říct, že pokud budete dostatečně originální, budete moct i s časem kolem 4 hodin říkat: “držím světový rekord v maratonu”.

Nelehké to měl muž, který uběhl maraton v kostýmu žirafy. Výška kostýmu byla celkem 7 metrů, takže svůj zápis do knihy rekordů si za nejvyšší maratonský kostým tenhle šílenec určitě zaslouží (i když se převlek žirafě podobal opravdu jen vzdáleně).

Běhání s kočárkem

Na závěr malá inspirace pro běhající rodiče. Nancy Schubring z USA je  zapsána v Guinnessově knize rekordů za nejrychlejší čas pro zaběhnutí půlmaratonu s kočárkem – 1 hodina 30 minut a 51 sekund.

No vida, a pak že na běhání potřebují maminky hlídání pro děti :-).

Tak co, nezkusíte si příští rok nějaký ten svěťák zlomit a zapsat se, když už ne na první příčky českých běžeckých tabulek,  tak alespoň do Guinessovy knihy rekordů?

Zdroj: http://www.guinnessworldrecords.com/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno