Zápisky z knih (9) – Outlive (Peter Attia)

0

Přečetli jsme za vás světový bestseller posledního roku – Outlive. Jak si udržet zdraví a vyhnout se hlavním zabijákům dneška? Pomocí medicíny 3.0 pro to můžeme udělat opravdu hodně. Nemůžeme při tom však spoléhat na obecné zdravotnictví. A také bysme s tím měli začít hned.

Většina z nás zemře na jednu ze 4 hlavních onemocnění:

  • srdeční choroby
  • rakovina
  • diabetes 2. typu
  • neurodegenerativní onemocnění

V současnosti mainstreamová medicína 2.0 s těmito problémy neumí udělat mnoho. Ani jedna z nich nepřichází náhle. Každá naopak znamená pomalou a většinou psychicky složitou smrt. A zpravidla v jisté fázi dojde k situaci, kdy se o sebe její nositel nebude moci postarat nebo minimálně nebude schopen dělat věci, které měl rád celý život.

Peter Attia v knize představuje principy medicíny 3.0. Nejdůležitejším nástrojem je prevence a proaktivní přístup. Máme 5 hlavních oblastí, ve kterých na sobě můžeme v oblasti zdraví pracovat:

  • pohyb (vytrvalost, síla, robusnost)
  • vnitřní biochemie
  • spánek
  • emocionální zdraví
  • exogenní molekuly

Kniha je praktickým manuálem, jak s tím začít. Je však také plná science-based dat a doporučujeme mít při čtení u sebe výsledky například krevních testů.

Peter Attia je například autorem pojmu Centenarian Decathlon. Seznam fyzických aktivit, které bychom chtěli být schopni dělat, až budeme staří. Abychom byli schopni tyto aktivity provozovat, musíme na nich pracovat už dnes. Postupné chátrání těla je vědou dobře kvantifikované a díky tomu můžeme zvolit strategie už dnes. Čím dříve s tím začneme, tím jednodušší to bude. Nikdy ale není pozdě na to se sebou něco začít dělat.

My bychom pro maximální užitek možná doporučili knihu číst po Liebermanově The Story of the Human Body. Ta totiž dává medicíně 3.0 komplexní teoretický základ a obě se dobře doplňují.

Kniha již vyšla i v češtine s názvem Přežít.

Jako vždy vám přinášíme mind mapu s kompletním obsahem knihy, kterou projdete mnohem rychleji než původní knihu. Doporučujeme rozkliknout na velkém displeji:

 

Pokračovat v tomto seriálu<< Zápisky z knih (8) – Scale (Geoffrey West)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!