Salewa – ferratové pomůcky pro rychlé výlety

0

Salewa je firma s kořeny v jihotyrolských Dolomitech a již dlouhé roky přináší na český trh kvalitní vybavení do hor. Kombinuje kvalitní materiály s moderními trendy s kvalitou zpracování pro outdoorová dobrodružství a pomáhá chránit životy uživatelů svých produktů.

Lidé jsou tvorové objevující nové věci, rádi zkoumají, a inspirující se novými výzvami. Hory jsou stále častěji cílem návštěvníků bažících po nejlepších selfie fotkách na sociálních sítích anebo s touhou vidět to, co jiní nasdíleli na internetu.

Jak se dostat na neznámá místa, když nejsme tak zkušení? Někdo volí riskantnější cestu a objevuje „na vlastní pěst“ hůře přístupná místa, ale ne vždy se to vyplatí – obzvláště pak bez výbavy nebo s neadekvátní výbavou.

Velmi zajímavým tipem na rychlí výlety jsou například ferraty – zajištěné lezení do hůře přístupných částí skalních útvarů anebo umělých staveb, které je při použití adekvátní výstroje bezpečné. Určitě pro začátečníky doporučuji poradit se s někým zkušenějším anebo si aspoň zjistit co nejvíce informací o tom, pro koho je cesta vhodná, délka trvání zdolání cesty, trasu pro přístup, ústup, doporučení ostatních. Vše obvykle naleznete na stránkách popisujících místní atrakci.

Věděli jste, že podobných zajištěných cest je po česku poměrně dost a postupně přibývají?

Co jste možná také slyšeli je, že na takovéto lezení stačí cyklistická přilba … no, nestačí. Cyklo přilba je dělaná primárně na ochranu hlavy a plošný náraz, ale není dělána pro to, aby chránila vaši hlavu před padajícím kamením (drobnějším) a tak namísto toho, aby se vám do větracích otvorů cpaly mušky, může vás „dostat“ šikovně mířený kamínek, který je lepší mít zapíchnutí v přilbě s ochranou temene než ve vlastní hlavě.

Ale v dnešním článku nebudeme vyjmenovávat zásady lezení, ale popíšeme dva příjemné produkty, které vás ochrání, jsou jednoduše ovladatelné a nezruinují rozpočet.

Všude platí jistá pravidla pro bezpečný pohyb. A Salewa, ač by se zdálo, že je to prémiová značka s produkty za prémiové peníze, tak se můžete dočkat překvapení.

O kvalitním středním batohu pro rychlé výlety a nošení výstroje jsme již psali zde.

Boty, se kterýma lze projít většinu horských výletů a dají se s nimi zdolat ferraty, ale i nějaké to lezení jsme psali zde.

Co jsme ještě neudělali, je testík a popis dalších produktů, které vám pomohou zpestřiv a lépe zabezpečit výlety s přáteli nebo dětmi.

Jedná se o přilbu Salewa Piuma – ultralehkou přilbu, se kterou lze strávit na skále klidně celý den a nebudete mít zablokovanou krční páteř. Její hmotnost 175g je opravdu neznatelná.

Koupit zde

Piuma 3.0 je prozatím nejlehčí horolezecká helma, jakou kdy Salewa vyrobila. Nízkoprofilová in-mold konstrukce kombinuje minimální hmotnost a vysokou ochranu proti nárazu společně s vynikající ventilací.

Přilba je vhodná pro skalní lezení, alpinismus a skialpy.

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit. Je velmi lehká a prodyšná. Temeno je samozřejmě chráněno skořepinou pro ochranu před padajícím kamením. Uchycení a „nafitování“ na hlavu je zajištěno popruhy, které obepnou hlavu a netlačí na rozdíl od některých přileb s plastovou konstrukcí mechanismu. Řemenový systém má výhodu, že je opravdu pohodlný i při celodenním nošení.

Přilba disponuje samozřejmě systémem pro uchycení čelovky nebo brýlí. I když nasadíte toto příslušenství na přilbu, na hlavě stále pevně sedí.

Vnitřek přilby má pouze 2 výstelky – na temeni a na čele. Na temeni je také zesílená vrstva inmoldovaného materiálu z důvodu zvýšení ochrany před padajícím kamením. Ono i malý kamínek, když padne z dostatečné výšky dokáže „zrychtovat“ i sebetvrdší „palici“.

Při výběru přilby bych doporučil vzít si s sebou i pokrývku hlavy. Díky řemenovému systému je helma univerzální a lze ji brát přímo na hlavu a případně přetáhnout kapuci přes přilbu anebo naopak – vzít si na hlavu zateplovací vrstvu (čepici, šátek, kapucu) a helmu nasadit přes tuto vrstvu. Proto při výběru spíše volte velikost, která vám dovolí obě varianty, se kterými se vejdete do skořepiny. Popruhy lze pak dobře doštelovat usazení.

Dalším neopomenutelnou nutností na ferraty je ferratový set – pominu-li úvazek (sedák). „Ferraťáků“ má Salewa na výběr více. Zkoušel jsem dva modely ferratových tlumičů pádu. Salewa via ferrata premium attac a dražší verzi Salewa Via Ferrata Ergo Tex.

 

Premium Attac model je vhodný pro občasné výletování, zatímco Ergo Tex model bych vzal na delší lezení, jelikož poskytuje uživateli více pohodlí díky systému proti zamotávání ramen pohlcovačů pádů do sebe (nepřekrucují se).

Oba modely jsou vybaveny karabinou s dlaňovou pojistkou, se kterou dle metodiky nemusíte nutně mít karabiny cvaklé proti sobě, ale můžete – jistota je jistota, že? (smích)

Karabiny těchto dvou modelů brzdičů mají velmi plynulý chod a nezasekávají se (ano, již jsem měl v ruce i brzdiče s karabinou s dlaňovkou a občas bylo potřeba přehmátnout, aby se karabina otevřela). Zde to není potřeba – na ocelové lano se karabina dá cvaknout bleskurychle. Pro otevření stačí jeden úchop bez nutnosti přehmatu, jelikož je chod pojistky plynulý a úkon zvládne opravu každý. To je důležité ve složitější situaci, kdy se lezec-turista potřebuje soustředit na bezpečnost a ne na hraní si se zámkem karabiny.

Koupit zde

Oba testované systémy jsou dělány pro hmotnost uživatele od 40-120kg.

Produktů na našem trhu je poměrně dost. Já produkty Salewa používám již 2 desítky let a tak jim věřím. Navíc se nezařazují do luxusního zboží, i přesto, že se jedná v mých očích relativně prestižní značku. Přilba je opravdu super a brzdiče taktéž. Nemám problém s tím, svěřit těmto produktům život svůj i svých dětí … i když zdravý strach o ně samozřejmě mám (smích).

Předchozí článekEvoluce člověka a běh (5) – Kam zmizely druhy našich předků
Michael Bronson
Nikdy jsem neiklinoval k běhu. Dělal jsem od mala hodně sportů, ale běh mezi nimi nebyl. K běhu jsem se dostal přes běhání na pásu a při pohledu na video s reportáží o UTMB, jsem si říkal "co za hovada může běhat 2 dny v kraťasích ve sněhu kolem hory - to nebudu nikdy dělat". Necelý rok po tom jsem UTMB - konkrétně trasu TDS - běžel také a absolvoval jsem mnoho horských ultra závodů u nás i v zahraničí, včetně 3 etapového seriálu EKUT (300km/13200m+). Díky tomu všemu mi prošlo rukama za posledních více jak 10 let spousta vybavení, mnoho kousků se mi rozpadlo, něco jsem rozbil, něco opravil a většinu toho jsem zrecenzoval pro různá sportovní média (Běžec, Český běh, Česká Skyrunnungová Asociace) - články jsou pak k nalezení na mém osobním blogu gone4.run.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!