Vývoj běžeckých bot (1) – Florian Gaborit: Každá bota u nás má desítky prototypů

0
  • Vývoj běžeckých bot (1) – Florian Gaborit: Každá bota u nás má desítky prototypů

Na pařížském maratonu jsme potkali několik footwear inženýrů a měli možnost nahlédnout do kuchyně navrhování a procesu vzniku běžeckých bot. Bylo to pro nás extrémně zajímavé a proto jsme se nabyté informace rozhodli zprostředkovat formou dvou rozhovorů. Ten první bude s Florianem Gaboritem. Mimoto, že umí maraton kolem 2:50, pracuje jako inženýr běžecké obuvi pro značku Kiprun a poodhalil nám proces vzniku běžeckých bot.

Florian se zabývá především materiálovým inženýrstvím a proto budou otázky první části směřované právě tam.

Rozhovor jsme přeložili z angličtiny.

Floriane, studoval jsi materiálové inženýrství kompozitních materiálů. Jaké znalosti z univerzity potřebuješ nejvíc při své současné práci v Kiprunu?

Během studia jsem se hodně naučil o vědě a materiálovém inženýrství, zejména o kompozitních materiálech. Tyto znalosti mi pomáhají každodenně udržovat vědecký přístup, abych mohl identifikovat technické součásti se specifickými vlastnostmi nebo pochopit vliv materiálu nebo tvaru součásti na běžce. Univerzita mi také dala dovednosti pro řízení projektů, naučila mě být přesnější a samostatnější.

A jak ses naučil konkrétně inženýrství běžeckých bot? Musel ses něco dalšího naučit oproti tomu, co už víš ze studia?

Pro to, abys byl inženýrem obuvi v Decathlonu, nepotřebuješ na začátku specifické znalosti o botách. Stačí vášeň. Decathlon mi dal možnost hodně se toho naučit. Organizuje řadu vzdělávacích programů. Učíš se například, jak se dívat na patterny svršku boty, jak je bota sestavena, jak sestavit cenovou kalkulaci produktu atd.

Velmi zajímavé jsou také služební cesty do místa, kde se boty vyrábějí. To je nezbytné pro pochopení celé perspektivy.

Proč sis vybral práci inženýra obuvi?

V první řadě vášeň. Vášeň pro produkt a pro můj sport: silniční běh. V posledních letech jsem byl tak zapálený ohledně běžeckých bot, že jsme s dvěma kamarády zkusili navrhnout naše vlastní inovativní běžecké boty. Tato zkušenost mi přinesla další důvod, proč se z běžeckých bot stala moje profesní kariéra.

Řekl bys nám o této zkušenosti víc? Co jste měli za nápady?

Měli jsme myšlenku shromáždit různé druhy běhu (silniční běh, jogging, trail running) nebo i různé modely v rámci jednoho druhu (např. pokud je uživatel specialista na silniční běh) do jedné boty.

Pomocí inovativního technického řešení jsme chtěli nabídnout široké spektrum praktik se stejným produktem vyměňováním podešve (složené z mezipodešve a vnější podešve). Jinými slovy bychom měli stejnou botu na různých površích. Vršek boty by zůstal a podešev by se měnila. Nebo bychom mohli použít podešev s vysokým tlumením na zotavení a botu s tenkou dynamickou mezipodešví na intervalový trénink (taktéž při zachování stejného svršku). Měnila se vždy pouze podešev.

A vyrobili jste tyto boty nakonec?

Nejprve jsme strávili hodně času navrhováním forem pro mezipodešev. Vyšli jsme z již existujících mezipodešví získaných od francouzské značky běžeckých bot. Hlavní obtíž spočívala v tom, jak do nich zapracovat naši vlastní technologii, kterou jsme vyvíjeli. Po několika pokusech jsme měli dokonce i něco v rukou, ale nebylo to použitelné pro běhání. Mezipodešev byla vyrobená z rozšířené polyuretanové pěny, ale chyběly ji vlastnosti jako rozptyl a návrat energie při došlapu. Mezitím jsme se pokusili založit mikrofirmu, abychom mohli na našem projektu pracovat i po absolvování inženýrské školy. Nakonec jsem ale měl příležitost poznat proces při práci pro Kiprun.

Našel jsi něco překvapivého v inženýrství návrhu obuvi poté, co jsi se do této práce pustil?

Hlavní ohromující věc, kterou jsem našel na této pozici, je bohatost práce. Spojuje totiž vědecké znalosti o produktu a uživateli, technické dovednosti s porozuměním managementu, marketingu, financím a obchodu.

Podílel ses na návrhu modelu KD900. Pro koho je určen?

Tento produkt navrhl můj kolega ze sortimentu KD, Stephane Charnet. Je určen pro výkonného běžce, který hledá tréninkovou botu s vysokou úrovní dynamiky. Je to bota šetřící energii. Tuto botu můžeš také použít pro závod, pokud nejsi zvyklý běhat s karbonovou botou. Model KD900 poskytuje velmi vysokou úroveň návratnosti energie díky kombinaci složení mezipodešve, materiálu VFOAM, a tvaru mezipodešve.

Na jakém modelu pracuješ teď?

Pracuji na modelech bot sortimentu KD pro příští roky, počínaje další verzí KD500 a novým modelem KD800.

Jaké tam bude největší zlepšení?

Největší zlepšení spočívá v použití nové generace pěn pro tento druh modelu.

Kdy budou na trhu?

Na začátku roku 2024.

Je pro tebe uspokojující pracovat na něčem, co má tak velký dopad (mnoho uživatelů), jako jsou běžecké boty prodávané v Decathlonu?

Ano. Zatím nemám mnoho zkušeností, ale každý den vnímám dopad toho, že nabízíme možnost každému typu běžce najít v našich modelech schopnost provozovat tak férový sport, jakým je běh.

Kdo je zodpovědný za nápady, kam máte směřovat? Existují nějací produktoví manažeři?

Přesně tak, za každým produktem stojí produktový manažer. Poté, co identifikuje cíl a potřeby uživatele, žádá nás (produktové inženýry) o sestavení “Product Benefits”. Ty můžeš najít v Decathlonu na informačním listu produktu, který určuje, zda má obuv dobré tlumení, je více či méně dynamická než jiná nebo je lehká, v počtu hvězdiček z maximálně pěti.

V procesu navrhování bot v Decathlonu jsou různé druhy inženýrů. Někteří se starají o jednotlivé části boty (například návrhář mezipodešve). Ty pracuješ úzce s těmito inženýry a skládáš všechny části dohromady, že? Jak vypadá vaše spolupráce?

Po obdržení produktového přehledu od produktového manažera se můj návrhář a já obrátíme na Footwear Industrial Division (FID), kde jsou umístěni všichni inženýři komponent. Tím, že přímo spolupracují s dodavatelem sítí, pěn, gumy atd., nám nejlépe pomáhají dosáhnout cílových vlastností na úrovni komponentů, aby bylo zajištěno, že naše boty splní produktový přehled na úrovni produktu.

Decathlon Sport Lab je také dobrým zdrojem příspěvků o biomechanických studiích, pokud navrhujete konkrétní produkt jako je KD900, KS900 nebo KD900X.

Kam míříte s botami Kiprun v následujících letech? Co plánujete zlepšit?

Cílem značky je dostat se do celosvětové top 5 nejlepších běžeckých značek. A víme, že tento cíl bude přímo záviset na výkonu našich bot. Z toho důvodu neustále zvyšujeme jejich úroveň. Je to vidět každý rok když srovnáš nové produkty s těmi předchozími.

Navrhujete hodně prototypů, než je vytvořena konečná bota. Kolik jich obvykle je?

Na začátku projektu začneš navrhovat “monstra”. Takto nazýváme první náčrty návrhu boty. Poté vytvoříme několik prototypů, abychom zkontrolovali funkce produktu v praxi. Střih, použití, barevné provedení atd. Nakonec můžeme snadno dosáhnout 30 prototypů pro jeden produkt, aniž bychom brali v úvahu produkty zaslané uživatelům k testování trvanlivosti v průběhu několika měsíců.

Jaké zpětné vazby dostáváte z těchto prototypů? A od koho? Běžci, software, nějaké zátěžové testy?

Každé úrovni projektu odpovídá určitý druh testu. Technické testy budou prováděny na komponentách, mechanické testy na dílčích komponentách v laboratoři a testy střihu, užívání a dlouhodobého užívání budou prováděny přímo na botách s uživateli.

Jak zajistíte, že materiály použité ve vašich běžeckých botách jsou odolné a schopné odolávat opotřebení při pravidelném používání? A jak zajistíte, že běžecké boty jsou bezpečné pro běžce, jak z hlediska chemického složení, tak fyzikálních vlastností?

Toto je hlavně úloha inženýra komponent, který se zabývá určováním komponent v souvislosti se všemi těmito specifikacemi, včetně toxicity, neškodnosti, trvanlivosti a environmentálního rozměru.

Existují nějaké regulační požadavky, které musíte při návrhu zohlednit?

Ano, máme seznam norem, na které se zaměřujeme po celou dobu projektu.

Můžeš uvést nějaké příklady těchto norem?

Tyto normy (EN, ISO a vnitřní z Decathlonu) například umožňují zajistit chování síťoviny z hlediska prasknutí, roztržení nebo oděru. Dále například ohýbání mezipodešve nebo oděru u podešve.

Můžeme třeba zkoušet i žloutnutí boty. To je test, který nám pomáhá předcházet jakékoli změně barvy, stárnutí komponent tím, že reprodukuje stav produktu během několika týdnů přepravy kontejnery.

Jak se informuješ o nových materiálech a technologiích, které by mohly zlepšit návrh a výkon běžeckých bot? A jak se rozhoduješ, které z nich začlenit do vašich návrhů?

Často děláme to, co nazýváme “technologické sledování”. Učíme se o nových technologiích, prohlížením diplomových prací a článků publikovaných ve společenstvích návrhářů obuvi. Výzkumem můžeš strávit opravdu hodně času.

Prověřujete nové boty jiných značek? Ovlivňuje to něco o vašem produktu?

Studie konkurence je dobrým způsobem, jak zjistit, zda sledujeme a sdílíme stejné trendy v oblasti technologií, procesů, barev atd. Naším cílem není je následovat, ale zjistit, zda jsme 2 – 3 roky před uvedením produktu na trh určili stejný směr nebo ne, a jak se můžeme od ostatních odlišit, být jedineční a autentičtí.

Jaké faktory zohledňujete při navrhování běžeckých bot pro různé typy běžců, jako jsou ti s plochýma nohama, vysokými klenbami nebo přetěžováním?

Tato velmi důležitá hlediska identifikuje produktový manažer přímo s trendy a skutečnými potřebami uživatelů. Po tomto pochopení je naší úlohou přeložit tyto požadavky do technických řešení a inovací. Takto například před několika lety vznikly technologie Kalenji K-Ring nebo K-Only.

Přebíráte zkušenosti z jiných sportů v Decathlonu? Protože je zde hodně inženýrství napříč různými sporty…

V Decathlonu jsou všechny sporty propojeny. Technologie vznikající v jednom sportu může být znovu použita v jiném.

Jak vypadá tvé pracovní prostředí? Kde pracuješ a s kým komunikuješ? Produktoví manažeři, ostatní inženýři, zákazníci…?

Sídlo KIPRUN se nachází ve Villeneuve d’Ascq, nedaleko Lille, na severu Francie. Máme velkou kancelář se všemi aktéry běžeckého světa v Decathlonu, včetně silničního běhu, trailového běhu, joggingu a chůze v přízemí. Produktoví inženýři sdílejí stejný prostor, aby si s námi mohli vyměňovat názory. Jsme také velmi blízko svým příslušným návrhářům a samozřejmě produktu.

Máš nějaký příklad vlastnosti boty, která byla velmi slibná, ale musela jsi ji zrušit? A proč?

Například někdy FID vyvíjí komponentu, která nemůže být použita s ohledem na naše požadavky na trvanlivost, zatímco jeho ostatní vlastnosti jsou velmi zajímavé. To může být frustrující!

Jaké pokroky v technologii obuvi, které zlepšily návrh běžeckých bot, jsi viděl v posledních letech? Jak těmto pokrokům pomáhají běžci? Jaké jsou další největší aktuální trendy v návrhu materiálů bot?

V posledních letech je hlavní zlepšení v návrhu bot přímo spojeno s použitím pěn “nové generace” a procesem jejich získávání. Polymerní pěny nahradily ty na bázi EVA, které jsme dosud používali. Tyto pěny poskytují širokou škálu vlastností, které návrhář hledá v tlumení, dynamice, lehkosti, trvanlivosti, odrazu…

A samozřejmě také běháš. Tvůj trenér je skvělý maratonský běžec, Dominique Chauvelier. Můžeš nám říct více o vaší spolupráci?

Dominique je prezidentem mého běžeckého týmu v Le Mans. Také mi dává nějaké tipy a tréninkové plány pro přípravu na maraton. Jeho rady jsou vždy zajímavé a pomohou mi vyhnout se začátečnickým chybám.

Jaký byl dosud tvůj nejlepší výkon?

Od roku 2021 mám maratonu jako svůj hlavní cíl. Začal jsem na maratonu Nice-Cannes v listopadu 2021 časem 2:52. Neúspěšně jsem se ho pokoušel vylepšit při svém předchozím pokusu před několika měsíci. Zaběhl jsem 2:55 poté, co jsem protrpěl druhou polovinu závodu.

Máš nějaké osobní cíle ve sportu?

Mým hlavním cílem je být z běhu naplněný. Chci se vyhýbat zraněním, abych mohl běhat tak dlouho, jak jen to bude možné. Chci žít běh na 100%: osobně i profesionálně!

Tak držíme palce a děkujeme za zajímavý rozhovor!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno