XTERRA Czech není jedním závodem ale sportovně-kulturní akcí

0

Prachatice se těší na velkou premiéru: vůbec poprvé se XTERRA Czech uskuteční jako závod Světového poháru a zároveň jako mistrovství Evropy této komerční série. V okolí historického šumavského města se bude od 9. do 11. srpna závodit v terénním triatlonu už pojedenácté.

Prachatice se v roce 2024 zařadily do série XTERRA Světového poháru po bok USA, Taiwanu, Itálie, Belgie a Kanady, kromě toho jim byl ale přidělen statut evropského šampionátu. O tituly se bude závodit nejen v elitě, ale také v kategoriích Age Groups a nově i v kategoriích pro mládež.

„Budeme rozdělovat nejvíce medailí v historii závodu. Těšíme se na účastníky skutečně z celého světa. Již nyní je na startovní listině reprezentant Taiwanu nebo dokonce jeden závodník z Havaje,“ popisuje Michal Piloušek, ředitel závodu. Pro všechny sportovce je motivací i to, že právě v Prachaticích je možné kvalifikovat se na světový šampionát, který se uskuteční v září v Itálii.

Registrace zde

XTERRA Czech není jedním závodem ale sportovně-kulturní akcí, která čítá desítky různých atrakcí, koncertů a představení, loni například létal akrobatický pilot Martin Šonka. V pátek celý program zahájí běžecké závody centrem Prachatic pro nejmenší děti. Poté následuje benefiční Herbi‘s Trail Run, který se koná jako vzpomínka na zesnulého vojáka Tomáše Procházku. Večerní program završí slavnostní představení hlavních hvězd triatlonového závodu a koncert.

Sobota 10. srpna bude patřit hlavnímu závodu na 1,5 km plavání, 33 km na horském kole a 10 km běhu. Právě v rámci tohoto závodu se bude bojovat o evropské medaile, o body do Světového poháru a samozřejmě také o kvalifikační místa na mistrovství světa.

Nedělní program nabídne závod na trati Sprint skládající se z 300 m plavání, 14 km na kole a 5 km běhu. Poté přijdou na řadu mládežnické kategorie v rámci mistrovství Evropy a na závěr celého programu nejpopulárnější podnik víkendu – Short Track. V tomto atraktivním závodě na velmi krátkých ale technických okruzích se představí 30 nejlepších profesionálek a profesionálů. Ti budou závodit před zraky tisícovek diváků i před kamerami České televize.

Určitě si dejte i nějaký z článků, který jsme o XTERRA dělali!

Registrace zde

 

Jaké byly pro tebe největší výzvy při organizaci letošního ročníku XTERRA Czech?

Možná se z roku na rok opakuji, ale je to v první řadě vždycky finanční otázka. Závod roste a očekávání účastníků jsou velká. V roce 2024 je to také rozšíření závodního víkendu především o dětské a mládežnické kategorie. Spustili jsme také kampaň „Pochyby za hlavu“ (www.pochybyzahlavu.cz), která má za cíl přivést k triatlonu nováčky.

Co tě motivovalo k rozšíření závodu a přidání nových tratí a kategorií?

Na jedné straně je to naše snaha přilákat triatlonové nováčky. Proto jsme závod Sprint přesunuli do Ktiše k rybníku, kde můžeme připravit kratší a jednodušší tratě a zároveň závodníkům, kteří zatím nemají zkušenosti, zjednodušit logistiku. Na poprvé je těžké pochopit systém dvou dep 20 km od sebe a s tím spojené cestování a načasování. Druhou novinkou jsou závody XTERRA Youth pro mládež, což je celosvětová novinka.

Registrace zde

Můžeš nám o nich říct něco více a detailněji je všechny popsat?

Už v loňském roce naše skupina, která má na starosti výkonnostní sport v rámci XTERRA, přišla s iniciativou utvořit sérii pro mládež. Věkové kategorie jsme okopírovali ze silničního triatlonu, aby to bylo jednotné, a oslovili jsme vybrané závody, kde lze připravit solidní závody pro děti v kategoriích 14-15, 16-17 a 18-19 let. Na závodech Youth série se vždy prvních 5 v každé kategorii kvalifikuje na Mistrovství světa do Molveno. U nás se bude závodit v neděli v okolí Ktišského rybníka, jak po tratích Short Tracku, tak starší i dále do lesů a luk v okolí. Dáváme si hodně záležet na férovosti a kvalitních tratích, aby měly výsledky svou váhu. V České republice se navíc bude závodit o tituly mistrů a mistryň Evropy.

Jaké novinky mohou závodníci a návštěvníci očekávat v letošním ročníku?

Novinkou je návrat statutu Mistrovství Evropy do ČR, ale poprvé bude náš závod i součástí sedmidílného světového poháru. To by mělo zajistit maximální konkurenci mezi elitou. Kromě závodů jako takových se snažíme vylepšovat i zážitek našich účastníků mimo tratě. Místo tradičního jídla po závodě máme připravený raut v sále Národního domu. Nebude chybět muzika na pódiu a nedělní závod Short Track v přímém přenosu TV. Novinkou je také provizorní kemp závodu přímo v Prachaticích, kde mohou účastníci za pár korun spát přímo v centru dění.

Jaký význam má pro XTERRA Czech zařazení do světového poháru a Mistrovství Evropy?

Je to nejvyšší možný status, takže především uznání naší práce. Je to vidět na přihláškách, protože se zdá, že směřujeme k účastnickému rekordu. Rádi bychom konečně přeskočili hranici 800 závodníků. Samozřejmě to přináší i starosti navíc, ale mám kolem sebe zkušený tým a věřím, že to znovu zvládneme a všichni si závodní víkend užijí.

Koho na startu uvidíme? Máš už nějaká zvučná jména, kromě Anety Grabmullerové, která je snad úplně nezastavitelná?

Spíš bych rychleji vyjmenoval, kdo na startu nebude (smích). Z top 10-20 v rámci XTERRA špičky nebude chybět nikdo. Letos nebudou na startu elitní silniční triatlonisté, kteří budou mít za sebou Olympiádu, a nemám zatím ani zprávy o nikom z jiných sportů, kdo by mířil do elity XTERRA. Nicméně myslím, že 50-60 mužů a 30-40 žen v elitní kategorii jsou zárukou velkého závodění od startu do cíle.

Registrace zde

Koho jiného vyzpovídat (i tento rok), než ředitele Michala Pilouška!

Jaká je tvoje další vize pro budoucí ročníky XTERRA Czech? Vypadá to, že se rozhodně nehodláš s celým týmem zastavit!

XTERRA Czech je tady od roku 2002, takže je těžké dělat revoluce, spíš jdeme cestou evoluce. Pro příští rok bude hlavní návrat na Křišťanovický rybník, který jsme museli kvůli rekonstrukci na 3 roky opustit. Naše koncentrace v rámci ČR bude dále směřovat na nové závodníky, jak amatéry, tak mládež. Do dalších let bychom rádi přidali do kalendáře jeden pěkný ultra trail běh pod hlavičkou naší XTERRA série, která má závody po celém světě.

Kolik lidí se vlastně na celém „cirkusu“ XTERRA podílí a jak dlouho se závod připravuje?

Závod se připravuje 365 dní v roce. XTERRA má po světě cirka 60 zaměstnanců, o ty se můžeme díky úzké spolupráci opřít v rámci globální reklamy nebo backoffice. V ČR máme úzký tým cirka 10 lidí, kteří se pravidelně podílejí na organizaci. Naše práce není jen XTERRA u nás, ale máme na starosti řadu dalších projektů v Evropě a podílíme se i na Mistrovství světa. Pro závod v Prachaticích pak musíte připočítat cirka 150 pomocníků všeho druhu. Od armády, přes dobrovolné i profi hasiče až po studenty a důchodce. Bez nich všech bychom nic neuspořádali, patří jim velký dík.

Kam bys nás poslal po/před závodem na výlet nebo na nějakou sportovní aktivitu?

Heslovitě: Singletracky v Prachaticích, Lipno, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Holašovice, Stožecko a blízké Haidmühle… to vše do 40 minut od Prachatic. Pro děti například lesní hřiště na lázních v Prachaticích nebo místní aquapark. Kdo má rád přírodu, tak nikam nemusí, stačí vyrazit po turistických trasách kamkoli od Prachatic na jih a budete unešeni!

Jaký dopad má podle tebe závod na místní komunitu a regionální ekonomiku?

Věřím, že obrovský. Z podpory jak samospráv (město, kraj), tak místních obyvatel a sousedů to vypadá, že nás mají rádi. Za ty roky jsme snad všem dokázali, že po sobě uklidíme, umíme se chovat k přírodě a když to jde, městu zase pomůžeme jinde a jinak.

Jaké jsou vaše osobní zážitky a nejpamátnější momenty z dosavadních ročníků XTERRA Czech?

Je mi 35 let, u XTERRA jsem od svých 13 let, takže zážitků mám opravdu hodně. Vlastně ⅔ mého dosavadního života je XTERRA a triatlon… to je asi největší zážitek a něco nepřenositelného. Nedávno jsem zjistil, že v rámci našeho celosvětového týmu jsem služebně nejstarší a de facto občas působím jako kronika.

Spolu s kolegou Nicem Lebrunem (bývalý mistr světa) často při vzpomínkách vypadáme jako dva důchodci na lavičce. Asi největší zážitek byl vůbec první ročník v roce 2002 na Hluboké. Byl tam takový ten půvab něčeho nového, neokoukaného. Jen pár lidí někdy jelo terénní triatlon, skoro nikdo nevěděl, jak se taková akce pořádá, prostě punk.

Můžeš nám říct něco více i o dalších závodech, které v ČR pořádáte?

Jako XTERRA máme v ČR ještě závod XTERRA Valachy, který pořádá místní tým Valachy tour pod vedením Boba Komína. Tam jsme spíše v roli pomocníka a zástupce XTERRA. Sami pak u nás pořádáme ještě závod XTERRA Šumava, který je specifický technicky jednoduššími tratěmi s možností použít gravel bike. Na výběr je kratší a dlouhá trať, ta má nevšední délky 2 km plavání, 70 km kolo a 21 km běh. Tento závod navíc produkujeme naprosto odlišně od Prachatic. Snažíme se vrátit v čase a dělat závod komorní a rodinný. Vše se koná v rámci obrovského zrekonstruovaného statku Knížecí cesta, takže mají k sobě všichni blízko. Kromě toho pořádáme řadu dalších menších akcí a nově máme na starosti rozvoj nových závodů pod hlavičkou XTERRA ve střední a východní Evropě.

Registrace zde

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!