Silniční boty Kiprun: najděte svůj ideální pár

0

Značka Kiprun tento rok rozšířila svou nabídku běžeckých bot o nové silniční modely. Mezi nimi najdete obuv vhodnou jak pro robustnější běžce, tak pro závodníky. Jaký model je pro vás ten pravý? Podívejte se na přehled jednotlivých modelů!

Na úvod ještě uveďme, v prodejnách Decathlonu jsou loňskou novinkou přístroje skenování nohou. Ty vám zanalyzují tvar a velikosti chodidel, paty, nártů apod. Výsledek namatchují na nabídku modelů (nejen běžeckých), doporučí boty a ukážou míru shody jednotlivých modelů s nohou a případně zašlou informaci s mírami na email. My s nimi máme velmi pozitivní zkušenost.

Nyní se již pojďme podívat na jednotlivé modely.

  • Drop: 6 mm
  • Cena: 2 799 Kč
  • Hmotnost: 165 g (vel. 38), 196 g (vel. 42)

KD900 Light je letošní nejlehčí novinkou v nabídce Kiprun. Má minimální podporu, což znamená žádné polstrování nebo zpevnění v oblasti kotníku. Je určena pro zkušené běžce s dobrou technikou, protože neodpustí žádnou chybu. Nabízí menší tlumení, ale pružná pěna VFOAM funguje jako pružina a pomáhá vám využít energii pro rychlejší běh.

Vývojáři se zaměřili na co nejnižší váhu, aby bota vážila méně než 200 gramů. Nízká hmotnost podporuje rychlost, ale absence zpevňujících prvků ji předurčuje k dynamickým, krátkým běhům, ideálně na tartanu.

  • Drop: 4 mm
  • Cena: 3 299 Kč
  • Hmotnost: 170 g (vel. 38), 206 g (vel. 42)

KD900X LD je nejnovějším karbonovým závodním modelem v nabídce Decathlonu. Kombinuje nízkou hmotnost, vysoké tlumení a maximální energetickou návratnost. Pěnová směs v mezipodešvi, zakřivení karbonového plátu a minimalistická struktura svršku byly navrženy tak, abyste předběhli svoje limity. 

Tlumení 36,8 mm pod patou a 32,8 mm pod špičkou není největší mezi karbonovými botami, ale v rámci své kategorie nijak nevybočuje. Drop byl snížen z 8 mm na 4 mm, což je vhodné pro širokou škálu běžců. Svršek závodní boty má plnit tři hlavní funkce, a to stabilizovat nohu i při vyšších rychlostech, ale současně vážit co nejméně a umožnit maximální odvětrávání. Svršek boty je dobře prodyšný díky použité syntetické pletenině. Váha 206 g v EU 42 je skutečně nízká. Váhově se tak blíží udávaným číslům karbonových závodek mnohem vyšších cenových kategorií. Polstrování je u závodní boty velmi omezené, ale tenká výplň na vykrojeném jazyku a dva polštářky po stranách paty překvapivě zajišťují, že chodidlo dobře sedí a nikde netlačí. 

Vzhledem k ceně jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí na závodech využít svůj trénink, zvažují pořízení karbonových bot, ale nejsou si jisti, zda jim při jejich běžecké technice karbonová bota za tu investici stojí. Pro tyto běžce je KD900X LD ideální „vstupní botou“ do světa karbonových modelů.

  • Drop: 6 mm
  • Cena: 1 899 Kč
  • Hmotnost: 235 g (vel. 38), 280 g (vel. 42)

KD500 3 je určená pro méně zkušené běžce, kteří potřebují dobrou podporu a tlumení. Je ideální pro ty, kteří nemají perfektní techniku běhu, protože odpouští drobné nedostatky jako lehkou pronaci nebo špatnou stabilitu kotníku. Bota je poměrně široká a má zpevňující plát drží oblast achillovky. Je tedy výbornou oporou, je stabilní a neutrální, tudíž ideální pro většinu typů došlapu. Oproti KD900 Light má o něco lepší tlumení Pebax, což ji činí vhodnou pro častější použití a různé typy povrchů včetně polních cest.

  • Drop: 6 mm
  • Cena: 3 299 Kč
  • Hmotnost: 245 g (vel. 38), 300 g (vel. 42)

KS900 2 nabízí nejlepší tlumení v nabídce Kiprun díky technologii MFOAM, která zajišťuje pohodlí a stabilitu. Pěna poskytuje velký komfort a pohodlí při běhu a měkkost při dopadu. Vysoká pěna zajišťuje kombinaci pohodlí a stability, ale zároveň dobré odpružení a přilnavost. Vlastnosti, které ocení běžec každé výkonnostní skupiny. Boty se vyznačují středním dropem 6 mm, díky čemuž jsou univerzální pro široké spektrum běžců. Měkké odpružení tlumí nárazy, a boty jsou tudíž vhodné i pro těžší běžce a běžce s bolestmi kolen. Boty vás podrží i v lehkém terénu a sebězích, i když je to primárně silniční bota. Bezpečně drží i za mokra, navíc díky použitému materiálu velmi rychle schnou. Svršek je prodyšný a přizpůsobivý, takže je bota ideální i na dlouhé tréninkové běhy.

  • Drop: 6 mm
  • Cena: 1 899 Kč
  • Hmotnost: 235 g (vel. 38), 280 g (vel. 42)

Tato novinka vychází z potřeb běžce, který shání boty na objemové tréninky přes zimu nebo na část roku, kdy toho naběhá nejvíce. KS500 2 je proto vhodná pro běžce, kteří potřebují stabilitu a tlumení během objemových tréninků. S vyšší tlumicí platformou a zpevněnou patou udrží vaši achilovku ve správné poloze a poskytuje tak výbornou oporu, což je vhodné pro běžce se slabšími vazy nebo jsou robustnější postavy. Model je těžší, ale vhodný pro časté tréninky a rozličné povrchy.

V porovnání s modelem KS900 má nižší řada jiný svršek a tlumení. Čím vyšší řada, tím lepší výkonnost a vyšší nároky na zkušenosti běžce, proto u KS900 předpokládáme, že ho použije běžec na opravdu dlouhé vzdálenosti, kde mu bude vyhovovat prodyšnější svršek, ale zároveň nebude potřebovat takovou míru zpevnění.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!