Jake Catterall. Nový světový rekord za nejrychlejší běh napříč Alpami

0

V pondělí 12. srpna ultramaratonec Jake Catterall, 32 let, oficiálně vytvořil nový světový rekord za nejrychlejší běh napříč Alpami. Překonal pohoří na nové červené trase Via Alpina za neuvěřitelných 35 dní. Jeho cesta začala v italském Terstu a vedla přes Slovinsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko a Francii, než skončila v Monaku, sledujíc velký oblouk alpského masivu. To znamenalo odběhnout denně zhruba 60 km, přičemž celková vzdálenost činila přibližně 2000 km s ohromným převýšením 110 km – což je ekvivalent 12 a půl výstupů na Mount Everest od mořské hladiny až na vrchol.

Každý den vyžadoval více než 10 hodin běhu, zatímco Jake musel přijímat více než 4000 kalorií, aby své úsilí udržel. Podporu mu poskytovali dva přátelé, Roy Potterill a Chris Joubert.

Jake vyrostl v Leicesteru ve východním Midlands v Anglii, ale nyní žije v Amsterdamu v Nizozemsku. Není cizí epickým výzvám ve vytrvalosti – dříve uběhl délku Evropy ze severního Norska až na jih Španělska, což činilo celkem 5600 km. Při této výzvě uběhl každý den jednu ultramaratonskou vzdálenost po dobu 93 dní v řadě. Díky GPS sledování se stovky dalších běžců mohly přidat k němu na různé úseky cesty, přičemž mnozí z nich dosáhli vlastních osobních milníků.

Jakeova mise Běh Alpami byla součástí jeho životního projektu Way Beyond, jehož cílem je povzbudit ostatní, aby překonávali své limity a šli za svými sny. Konečným cílem mise je pokus o sólový přechod Antarktidy v rekordním čase. Jeho běh z Norska do Španělska a nedávné výkony v Alpách jsou krokem k tomuto finálnímu cíli a existují plány na vytvoření dokumentárního filmu, který by tyto jeho snahy zdokumentoval.

Před svým alpským dobrodružstvím Jake řekl: „Jsme zvyklí vytvářet si pro sebe hranice a slavíme, když odmítáme zapojení, ale kde přichází to ‚ano‘? Někdy musíte něco začít sami, abyste to mohli dělat společně. Plně věřím, že vytvořit něco skvělého vyžaduje čas a v našem rychle se rozvíjejícím světě je klíčem k úspěchu v životě zavázat se na cestu a věnovat čas zdokonalování sebe sama, svých nápadů a snů. Když říkáme ano tomu, co milujeme, inspirujeme ostatní, aby také řekli ano více věcem.“

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!