Neobouvejte se blbě!

    0

    Hodně holek včetně mě kombinuje trénink ve fitku a běh. Zrovna nastává období, kdy se do gymů zase pomalu vracíme. A proto bychom měly vědět, že jedna bota na obě tyto aktivity není vždy ideálním řešením. Ruku na srdce, holky, která z vás dodržuje to, aby do fitka chodila v jiném druhu bot než na běhání? Já jsem to dřív měla podobně. Samotnou by mě nenapadlo si pořizovat extra obutí do tělocvičny.  Neřešila jsem to. Ale když jsem začala pracovat v Nike, tak jsem na tenhle problém začala nahlížet jinak. Hlavně proto, že jsem rychle zjistila, že opravdu pro všechny z nás existuje „ta pravá“ bota na každou  aktivitu, kterou děláme.  Na tenis byste si asi nevzaly plátěnky na chození  a na běh zase boty na basket, že? Tak proč většina holek pořád nosí do fitka běžecké boty? 

    Je to proto, že hledáme nějakou univerzální variantu, kterou můžeme použít na obojí. Je tady ale spousta důvodu, proč by to tak být nemělo. Měly bychom už pochopit ten rozdíl. Boty na běh jsou prostě navržené na opakovaný pohyb vpřed a tréninkové zase na pohyby všemy směry, jejich rychlé změny, zvedání, skákání a všechno to, co ve fitku děláme.


    Jasně, že když trávíte hodiny ve fitku jen vestoje,vsedě nebo vleže na strojích a nebo si jdete zaběhat na pás, tak pro vás platí jistá výjimka. Ale když už chcete třeba zvednou činku, běžecká bota vám dostatečnou podporu nezajistí. Ještě víc to platí při různých studiových lekcích, kde kombinujete běh, poskoky, výpady, dřepy a další cviky. Běžecká bota má o dost vyšší podrážku než tréninková a může se vám klidně stát, že si vymknete kotník při nějakém pohybu do strany. 
    Nike dělá různé druhy tréninkových bot a je tedy z čeho vybírat. Pokud jste třeba milovnice běžeckých „freeček“, tak vás určitě potěší, že existuje i jejich tréninková varianta a to dokonce v několika podobách různých střihů. Klasické s tkaničkami nebo i bez, jednoduše nazouvací. V přední části přechází guma s výstužnými proužky na vnější straně z podrážky malinko výš nad její úroveň a tak zesiluje stabilitu chodidla právě při pohybech do strany. Freečka jsou volbou pro ty, které u bot preferují flexibilitu, lehkost a podporu. Navíc poslední modely jsou opatřeny inovativní podrážkou, která se roztahuje a smršťuje do všech směrů stejně  jako vaše chodidlo při došlapu a odrazu, přesně kopíruje váš pohyb. U modelu Free Transform Flyknit je navíc opatřena i speciálním vzorkem, který zlepšuje přilnavost a usnadňuje přechody mezi různými směry. Rozdíl je také v tom, z jakého materiálu mají svršek – buď síťovina nebo bezešvý Flyknit. Obojí skvěle prodyšné, ve Flyknitu máte navíc pocit jako v ponožce a je to taková vaše druhá kůže.  Ideální na kardio i kruháč. 

    Nike Free Transform Flyknit

    Speciální “hvězdicovitá” podrážka, říká se jí auxetická.

    Můj oblíbený model je například Nike Flyknit Zoom Agility, čili opět svršek vytvořený z jednoho vlákna a neuvěřitelně lehký. Pod chodidlem je rozmístěno pět šestiúhelníkových jednotek Zoom Air, které zajišťují nízkoprofilové pružné tlumení. Bota je to velmi stabilní a nezradí vás při žádném pohybu. Jsou méně ohebné než freečka, ale zase pevnější. Dobrá volba na intervalové tréninky nebo bootcampy, prostě tam, kde potřebujete mít rychlé nohy :-).

    Nike Flyknit Zoom Agility

    5 šestiúhelníkových jednotek Zoom Air


    Kdo se dal na momentálně populární crossfit, potřebuje botu, která je pevná a stabilní pod patou a ukotví vás při zvedání činek, ale zároveň ohebná  ve špičce pro rychlé sprinty a neklouže. Taky svršek musí být z odolného materiálu, aby se nepoškodil o nějaké náčiní a zpevnil chodidlo. To všechno splňuje model Metcon 2, který má dokonce gumové části přecházející přes mezipodešev na svršek, které chrání botu před poničením při šplhu na laně a plastový výstupek na patě pro snadné klouzání po zdi, pokud se pouštíte třeba do kliků ve stoji na rukou. 

    Nike Metcon 2
    No a poslední novinkou jsou boty Nike Air Zoom Strong. Tady najdete kombinaci lehkosti, pružného tlumení i podpory. Ta je zesílena ještě pomocí stahovacího pásku, který zpevňuje chodidlo v oblasti nártu a paty a pevnými, ale průžnými vlákny Flywire, které vedou od tkaniček a plní stejný účel. Pogumovaný svršek dodává botě odolnost, přitom si zachovává prodyšnost. Vklouznete do ní snadno díky neoprenové “botičce”, ve které máte pocit jako v ponožce. V oblasti kotníku a paty je vypolstrovaná pro lepší podporu. Bota má velmi zajímavou siluetu. K tomu navíc tlumení Zoom Air pod patou a přilnavá guma na podrážce, která skvěle drží na povrchu a přitom je ohebná. Cástečně na vnější i vnitřní straně přesahuje až na svršek a dodává tak opět extra stabilitu při pohybech do stran. Jenom jsem je zkoušela v obchodě a dost vážně přemýšlím o tom, že si je pořídím. Vypadá to na hodně univerzální botku.


    Možná si řikáte, že je zbytečné ivestovat tolik peněz do dvou bot, ale věřte mi, že špatným používáním si je akorát rychleji zničíte. Nehledě na zdravotní rizika. A nejde jen o běžecké boty ve fitku, už jsem tam na vlastní oči viděla i třeba Air Maxy. Buďme my všechny holky ve formě tak trochu průkopnicemi v našich českých tělocvičnách a jděme příkladem ostatním. Poraďte třeba kámošce, poučte svého přítele, protože to samé platí pro kluky. Pojďme změnit co se dá,  ať se nám cvičí líp :-).

    Přehled všech stylů a detailnější info najdete TADY