Zítra do Běchovic na 51.ročník závodu Mladé Běchovice

    0

    Už jen jediný den zbývá do startu 51.ročníku závodu Mladé Běchovice. Největší běžecký závod pro děti a mládež, kterého je součástí i Pohár Pražských Běžeckých Nadějí 2016.

    Ale nejprve něco málo z historie závodu:

    Závod Mladé Běchovice byl založen na námět ředitele školy Jana Renčína a byl uspořádán TJ Sokol Běchovice II a za vydatné pomoci Sdružení rodičů a přátel školy. Prvního ročníku se zúčastnilo 168 běžců, převážně z Běchovic a okolí.

    Trať závodu byla vyměřena na silnici směrem na Horní Počernice, která proto nyní nese jméno závodu. Závodníci zdolávali, stejně jako běžci velkých „Běchovic“, sbíhání z kopce od výzkumných ústavů a cílovou rovinku v kopečku směrem k Českobrodské silnici. V té době ještě nebyl tak velký provoz na silnici a bylo možné ji v průběhu jednotlivých závodů uzavřít. Do Běchovic se pravidelně sjíždělo kolem 300 závodníků.

    Desátý ročník byl mimořádný nečekanou účastí téměř 600 dětí. To už přibyly i náborové běhy pro menší děti, které běhaly na travnatém hřišti.

    Obrovský nárůst dopravy, znečištěná vozovka pod mosty a velký zájem o závod donutil pořadatele přemístit tratě mezi rodinné domky. Cíl byl na křižovatce ulic Výjezdová – Na Spáleništi.

    Po dalších několika letech se v Běchovicích začala budovat kanalizace a tak došlo k dalšímu přemístění závodu. Pořadatelé se rozhodli využít fotbalového hřiště, na kterém vyznačili běžecký ovál. Toto místo závodu je zatím považováno za nejlepší. Nejenže mohou diváci sledovat celý průběh závodu, ale v současné době mají i závodníci k dispozici kvalitní šatny včetně celého zázemí v nových kabinách pana Požárka.

    Kompletní propozice závodu

    DSC_3245

    Chcete být součástí závodu i Vy? Tak doražte do Běchovic 17.září a nechte děti proběhnout. A pokud se Vám to zalíbí můžete běžet hned za týden druhý nejstarší závod světa Běchovice – Praha, který je pořádán bez přerušení a letos ho čeká 120.ročník.