Sugar Free Challenge: 5 týden

    0

    Má výzva bez cukru stále pokračuje, jen se musím přiznat k týdennímu výpadku, kdy jsem nesepsala shrnující článek, jak probíhal 4 týden a co mě čeká v týdnu číslo 5.

    Příznám se, minulý týden jsem měla nečekaně hodně věcí k řešení,  do toho jsem byla lehce nemocná a plán 5.týdne jsem nedodržela jak bych měla a dala si i něco sladkého. I mistr tesař se někdy utne a nebudu vám lhát, jak vše báječně zvládám, když to není pravda.
    Nevím, jestli to bylo z důvodu nečekaných starostí, zejména kvůli večernímu učení se do školy, nebo se jen dostavila obávaná krize.
    Jak píše i Sarah ve své knize, když se nedaří, neřešte co bylo, ale začněte co nejdříve opět fungovat dle původního plánu.
    Nehřešila jsem ve velkém, měla jsem 2x sladkou kaši k snídani a kousek koláče, sice zdravého, ale cukr tam byl. V návalu večerních nervů spojených s učením jsem zaháněla chutě sušeným banánem a i jsem neodolala ‘źdravým sušenkám’’ s agave sirupem.
    Minulý týden tedy nepovažuji za úplný a budu ho opakovat znovu a poctivě, protože ne nadarmo se říká, že s poctivostí nejdál dojdeš.
    Co mě tedy v 5. týdnu čeká?
    V tomto týdnu by se tělo mělo začít detoxikovat a tím pádem i žalostně volat po cukru. Uvidíme, jak to bude v mém připadě, když jsem v minulém týdnu povolila otěže a pár sladkých věcí snědla.
    Sarah radí, jak se vyvarovat situacím, kdy jste doteď byli zvyklí přijímat cukr. Její doporučení zní sepsat si situace, kdy míváte nejvíce chutě na sladké a napsat si, co v této situaci uděláte.
    U mě se chuť na sladké objevuje střídavě v těchto situacích:
           ráno ihned po probuzení : pomáhá mi mít z předešlého večera uvařený čaj v konvici, ráno si ho jen přihřeju a zaženu chuť na sladké
           odpolední svačina: nosím si z domova připravenou slanou svačinu, například nakrájenou zeleninu s tofu, suchar s pomázánkou, ořechy. Když se dostaví chuť na sladké, dám si svačinu a chutě jsou pryč.
           dopolední chutě: zjistila jsem, že společně se slanou snídaní nemůžu pít kávu, dávám si jí třeba až kolem 10:30-11:00. Pokud si dám větší hrnek s hodně mléka, tak mám hned chuť na něco sladkého. Když si dám malé silné preso s kapkou mléka, vůbec mě chuť na sladké nehoní
           večerní chutě: tady pomáhá hrst ořechů, pár lžic bílého jogurtu a nebo hodně čaje
    Sarah také radí zavést rozhodující dvacetiminutovku. Jakmile je chuť na sladké, stopnout si 20 minut a pokud chuť na sladké stále trvá, tak si jí budete muset něčím zahnat.
    Další doporučení, jak podpořit detoxaci, jsou návštěva sauny, pití bylinkových čajů, zajít si na akupunkturu a užívat skořici na navození sladké chuti.
    Tak uvidím, jak se s tím v příštím týdnu poperu…..