Specialized S-Works Epic 8: technická revoluce v XC kolech

0

Specialized S-Works Epic 8 je kombinací špičkové technologie a výkonu, navržený pro náročné cross-country závody. Díky vylepšené geometrii, pokročilému odpružení a lehké konstrukci je tento model připraven excelovat na každé trati. Přečtěte si naši detailní recenzi a zjistěte, proč je Epic 8 tou nejlepší volbou pro XC nadšence.

Zcela nový Epic 8 rozvíjí vzorec nejrychlejšího kola díky integraci schopností, efektivity a nízké hmotnosti. Moderní XC tratě vyžadují každým dnem více a více schopností. Přichází Epic 8.

Na MTB závodíme už nějaký pátek a upřímně jsme nečekali, že když si vezmeme na test kolo, které je pouze o asi 4 roky novější než to, co vlastníme (a jezdí s ním na světových pohárech náš Ondřej Cink), že to bude, ne rozdíl třídy, ale jako když začnete provozovat zcela úplně jiný sport…

Úvod

Specialized je značka známá pro svou inovativní technologii a S-Works Epic 8 není výjimkou. Tento model je navržen s ohledem na maximální výkon a spolehlivost, ať už na světovém poháru nebo místním závodě. Epic 8 kombinuje lehkou konstrukci s nejnovějšími technologiemi odpružení, což z něj činí jedno z nejpokročilejších XC kol na trhu.

Konstrukce a Materiály

Epic 8 váží pouhých 9,8 kg, což je výsledkem použití lehkých materiálů a špičkové technologie. Rám z karbonových vláken FACT 12m je vybaven odpružením RockShox SID Ultimate a RockShox SIDLuxe Ultimate s 120 mm zdvihem vpředu i vzadu. Tato kombinace zajišťuje vynikající trakci a komfort na různých typech terénu.

Upřímně jsem měl již na první vyjížďce pocit, že pod sebou nemám full-suspension kolo. Téměř neustále jsem se musel zjišťovat, že to není hard tail kolo a tenhle pocit mě nepřestal fascinovat až do konce testování…

Komponenty a specifikace

Kolo je vybaveno komponenty SRAM X0 AXS Transmission, které zajišťují plynulé a rychlé řazení. Kola Roval Control Carbon s DT Swiss 350 náboji a plášti Specialized Fast Trak T7 a Renegade T5 poskytují vynikající přilnavost a stabilitu. Gripy SRAM TwistLoc a sedlo Specialized Power Expert přidávají další úroveň komfortu a ovladatelnosti.

Výkon a jízda

Epic 8 exceluje v každém aspektu jízdy. Odpružení RockShox poskytuje vynikající kontrolu a prediktivní odezvu na terén. Geometrie kola podporuje agresivní jízdní pozici, která zlepšuje ovladatelnost a rychlost.

Flight Attendant: nejchytřejší asistent pro maximální výkon

Jednou z nejzajímavějších technologií, kterou nový S-Works Epic 8 nabízí, je systém RockShox Flight Attendant. Tento systém automaticky upravuje nastavení odpružení v reálném čase podle terénu a jízdních podmínek. Flight Attendant používá senzory k monitorování pohybů kola a jezdce, což umožňuje optimalizovat výkon odpružení pro maximální trakci a efektivitu. Systém je bezdrátový a lze jej nainstalovat na jakékoli kolo, které je kompatibilní s RockShox vidlicemi a tlumiči.

 

Díky digitálnímu vyhodnocování situace každých 5 milisekund dokáže Flight Attendant nastavit ideální režim odpružení prakticky instantně tak, aby nevyšel ani watt energie nazmar. Podle výzkumů a statistik SRAM factory týmu měli jezdci se systémem Flight Attendant v průměru o 1,8 km/h vyšší rychlost než jezdci bez něj. Pokud to přepočítáte na 90 minut trvající XC závody, tak to v praxi znamená výhodu 96 sekund oproti soupeřům bez systému Flight Attendant.

Když začnete celou technologii nastavovat, vypadá to trochu tak, jak když startujete raketoplán (smích). A stejně tak se i cítíte, když pak ta technologie začne skutečně fungovat. Je skutečně nutné vypínat a zapínat odpružení? Pokud máte tuto technologii na kole, už “nikdy to dělat nebudete”. Za mě je to jedna z nejlepších věcí, co na kole je a společně s celou geometrií a hravostí kola, z něj děla naprosto dokonalý švýcarský nůž (na nejen závody světového poháru).

Srovnání s předchozími modely

Oproti předchozím modelům nabízí Epic 8 řadu vylepšení. Nový rám je lehčí a tužší, což zlepšuje celkový výkon. Odpružení RockShox SID Ultimate a SIDLuxe Ultimate poskytuje lepší kontrolu a komfort na různých typech terénu. Geometrie kola byla optimalizována pro agresivní jízdu, což zlepšuje ovladatelnost a rychlost na trati. Odpružení celého kola je navíc vyladěno vývojovým týmem přímo pro Epic 8.

Komfort a ochrana

Jedním z hlavních vylepšení oproti předchozím modelům je použití nových materiálů a technologií, které zvyšují komfort a ochranu jezdce. Polstrování sedla a ergonomie gripů SRAM TwistLoc snižují únavu a zlepšují kontrolu nad kolem. Ochranné prvky jako TPU chrániče na rámu a pevné karbonové komponenty zajišťují dlouhou životnost kola i při intenzivním používání.

Naše celkové hodnocení

Specialized S-Works Epic 8 je vynikající volbou pro každého XC závodníka, který hledá maximální výkon a spolehlivost. Jeho lehká konstrukce, pokročilé odpružení a špičkové komponenty z něj činí jedno z nejlepších kol na trhu. Ať už jste profesionální závodník nebo nadšený amatér, Epic 8 vám poskytne vše, co potřebujete k dosažení nejlepších výsledků. Kolo jsme sice měli jen na pár týdnů (a věříme), že nám ho ještě na jedno testování ve Specialized zapůjčí, ale i tak si troufáme říct, že je to nejlepší kolo, na kterém jsme kdy měli možnost vyjet (škoda, že jsme neměli možnost vzít si ho na závody). Ano, cenovka kola je někde na úrovni jako (ne)jetá Octavie, ale chcete si skutečně koupit auto, když můžete mít za stejnou cenu nový raketoplán? (velký smích).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!