Sebevzdělávací online kurzy

    0

    Není jednoduché si to přiznat, ale je to tak, jsem perfecionista a snažím se být nejlepší ve všem, co dělám. Není to vůbec žádná výhoda, spíše nevýhoda a břemeno, které se se mnou táhne celý život. Jakmile mi něco nejde a cítím, že bych se měla v dané věci zlepšit, hned vymýšlím plán a způsob, jak toho docílit. V dnešní době to není jednoduché, času je málo, povinností čím dál tím více a hlavně tlak okolního světa je čím dál tím větší.

    Když jsem se doslechla o možnosti online sebevzdělávacích kurzů, zajásala jsem, to je přesně to, co potřebuji. Nemám časovou kapacitu někam pravidelně docházet nebo si vyhradit víkend, online kurzy jsou pro mě ideální.

    Velké rezervy vnímám ve svém mluveném projevu a prezentování. Díky práci běžeckého trenéra jsem se už docela otrkala a před lidmi mi nedělá problém mluvit, ale i tak jsem cítila, že je potřeba můj slovní projev někam posunout. V práci neprezentuji tak často, ale když na to přijde, tak jsem z toho nervozní měsíc dopředu a mám trému.

    Nejsem žádný troškař a když už si něco vezmu do hlavy, tak se do toho pořádně opřu. Zapsala jsem si rovnou dva kurzy: Staň se řečníkem a vynikni a Zbav se trémy a začni mluvit.
    Kurzy probíhají online formou a můžete si je kdykoliv pustit, zastavit a shlédnout kolikrát chcete.  Všechny kurzy jsou vedené profesionálními lektory, odborníky v dané problematice a díky jejich zkušenostem a znalostem dostáváte ty nejlepší rady a doporučení jak se zlepšit.
    Když bych měla oba kurzy porovnat, tak mě více zaujal kurz Staň se řečníkem a vynikni. Je sice delší a obsáhlejší, ale díky dvou lektorům a kratším sekcím mne zaujal více. Kurz má celkem 27 lekcí, delká jednotlivých sekcí se pohybuje mezi  3 až 6 minutami. Nejdelší je část věnovaná správné přípravě tématu a prezentačním pomůckám, mají obě shodně okolo necelých 14 minut. Lekce na sebe smysluplně navazují a vybízí vás k různým praktickým zkouškám a praktikování doporučených pomůcek. Nejvíce mne zaujala lekce zaměřující se na zakázaná slova a fráze. Člověk ani netuší kolik nevhodných slovních spojení a slov, u mě konkrétně prostě  a jakoby, používá a ani o tom neví.  Druhým favoritem je lekce zaměřená na jediněčnou prezentaci a poutavé vystoupení. Musím říct, že už se těším, až budu něco prezentovat a rady a tipy lektorů využiji v praxi.
    Samozřejmě to není o tom, poslechnout si kurz a doufat, že se z vás stane ten nejlepší řečník, je to o vás a o vaší snaze využít a použít to, co jste se v kurzu dozvěděli. Rozhodně toho nelituji, řadu věcí mám poznamenáno v bloku, který jsem si na online kurzy vyhradila. Až půjde do tuhého a bude mě čekat prezentace, tak se rozhodně na některé lekce kurzu podívám znovu a připravím se dle svých zápisků a rad lektorů. Věřím, že publikum oslním a budou se divit, kde se to ve mě vzalo.
    Druhý kurz byl zaměřen na to, jak se zbavit trémy a začít mluvit. Nevím proč, ale lektor mi nějak nesedl a to pak mělo dopad na mé celkové vnímání kurzu. Lekce I jednotlivá témata byla zajímavá, ale asi mi méně vyhovovalo, že po celou dobu prezentoval pouze jeden člověk. Vím, že je to porfesionál s velkým P a v dané problematice se vyzná, jen mi byli vice simpatičtí lektoři z předchozího kurzu. Z kurzu jsem také dělala výpisky a poznamenávala si důležité pasáže, které se mi budou nejvíce hodit v praxi. Pro mě byla nejužitečnější lekce zaměřená na gestikulaci a oční kontakt, s tím mívám často problém. Ať už se jedná o prezentaci a mluvený projev pro více lidí, nebo jen rozhovor, či diskuse s kolegy v práci, je důležité vědět o čem mluvíte, nebát se prosadit a stat si za svým. Šedé myšy v koutě nikdo neposlouchá a nebere vážně a to jak v profesním, tak i osobním životě.

    Celkově se mi kurzy moc líbily a hlavně mi vyhovovala online forma. Oba kurzy mi přinesly spoustu zajímavých informací, praktických rad a pomůcek, které lze použít v praxi.

    Stránky s kurzy Vím Víc nabízí celou řadu kurzů z mnoha oblastí a už teď si brousím zuby na další kurz. Pokud se chcete zlepšit, být zkušenější a mít větší rozhled, určitě neváhejte a na jeden s kurzů, které stránky vím víc nabízí se přihlašte, nebudete litovat.