Salomon DRX Defy Grvl. Kde končí asfalt, vládne gravel!

0

Před začátkem podzimu přišel Salomon s dalším novým přírůstkem do svého širokého běžeckého rodokmene. A ne jen tak ledajakým. Lehké a pohodlný bačkory DRX Defy Grvl představují krok do nového světa. Do světa štěrkových cest, na kterých vládne gravel! A my jsme měli příležitost se v nich proběhnout jako jedni z prvních. Jaké to bylo? Dozvíte se v naší recenzi.

Cyklistiku gravel zachvátil již před pár lety. A nyní začíná tento fenomén promlouvat i do běžeckého světa. Pryč jsou doby, kdy se běžci dělili do dvou kategorií – zarytí silničáři a trailoví nadšenci. Dnes je tady i třetí kamarád do party, který oba živočišné druhy spojuje. DRX Defy Grvl boří tradiční bariéry a představují vítanou variantu pro běžce, hledající vybavení třeba na své pravidelné ranní klusy v parku před prací.

Není náhodou, že jako jeden z prvních výrobců běžecké obuvi přišel se svou verzí čistokrevného gravel modelu právě Salomon. Jejich zbrusu nová “obojživelná” botka DRX Defy Grvl je logickým vyústěním mnoha let praxe v segmentu trailového vybavení, spojením kno-how a inovativního přístupu, který je pro Salomon tolik typický. Výsledkem je produkt, který nese prvky trailové i silniční obuvi a propojuje oba segmenty do velmi zajímavého mixu. DRX Defy Grvl vás prostě každým coulem zaujmou. Pojďme si říct proč.

Koupit zde

Nenápadná, účelná a líbivá

První, co vás na nové botě samozřejmě zaujme, je estetika. DRX Defy Grvl jsou boty, které nijak výrazně nevystupují z davu, přesto vás “chytí za oko”. Při testování jsme měli k dispozici černo-červenou variantu, krom té existuje ještě oranžová v pánském segmentu a několik dalších barev v dámské obuvi.

Osobně příliš nemusím extravagantní barevné kombinace a DRX Defy Grvl na mě v tomto ohledu opravdu příjemně zapůsobily. Boty ve mě zanechávají příjemný pocit elegance a účelnosti. Na nic si nehrají, vše je zde použito z nějakého důvodu (např. červený prvek activeCHASSIS). Ale pojďme nyní k tomu nejdůležitějšímu – jak se v DRX Defy Grvl běhá?

Na zemi jako lepidlo

Začneme-li odspodu, výrazným prvkem, který z boty dělá toho pravého pracanta na prašné polní cesty, je samozřejmě podrážka. Její unikátní vzorek je inspirován cyklistickými gravelovými plášti a její úkol je jasný – má běžci usnadnit pohyb po štěrkových cestách a zároveň být dostatečně agilní na rychlejších úsecích po asfaltu. Cílem je, aby byl pohyb po různých typech povrchu komfortní a přilnavost dostatečná jak na štěrku, tak na asfaltu. A to se Salomonu tedy opravdu povedlo.

Koupit zde

Aby ne. K výrobě podrážky tohoto modelu použil svou osvědčenou směs Contagrip, která je pověstná svými skvělými vlastnostmi, a to nejen v terénu. 2 mm vzorek dopomáhá k „lepivému“ pocitu, bota se na cestě chová doslova jako přibitá. Při prvních krocích, když ji vytáhnete z krabice, dokonce slyšíte, jak se odlepuje od země.

A to je skvělá zpráva vzhledem k podzimním a zimním měsícům, která nás čekají. Tréninky na mokrými listy posetých cyklostezkách, rozbahněných lesních cestách a traktory rozježděných polňačkách, budou zase o poznání jistější.

Energy foam a activeCHASSIS – parťáci do nepohody

Od podrážky se přesuňme o pár milimetrů výše – k mezipodešvi. Ta je, jako naprostá většina botek od Salomonu i DRX Grvl, vyrobena z ultra lehké a odpružené pěny Energy Foam, která zajišťuje pohodlí a zároveň vysokou návratnost energie při každém odrazu.

O Energy Foam jsme toho napsali už hodně a vždy nás tenhle materiál baví. V patě jí máte k dispozici dokonce 34 mm, v přední části 26. Drop 8 mm posouvá DRX Grvl více do spektra agresivnějšího sklonu a bude vás při došlapu tahat více ke špičce. Ovšem to neznamená, že se jedná o nějakou rychlou závodku. Defy Grvl zřejmě na lámání rekordů nebudou tou pravou zbraní. Ale to ani není jejich ambice. Naopak, běžci v nich najdou spolehlivého parťáka na lehčí výběhy.

Abyste se při běhu mohli nerušeně kochat a nemuseli se příliš dívat pod nohy, o stabilitu chodidla v případě pohybu v nerovném terénu se stará relativní novinka, kterou jsme mimo jiné recenzovali také například u trailovek Genesis a která se nachází i u silničních modelů řady DRX.

Salomon zde využívá svou technologii activeCHASSIS. Ta je viditelná na první pohled na vnější straně boty, kde z mezipodešve do svršku vystupuje barevně odlišený stabilizační prvek. Technologie activeCHASSIS je při běhu opravdu citelná. To ocení zejména běžci, kteří mají problém s občasným zvrknutým kontíkem. Zpočátku je pocit zapojení activeCHASSIS trochu zvláštní a já osobně jsem si na něj musel trochu zvyknout (projevuje se mírným tlakem u kotníku). Ale po pár kilometrech si zvyknete, pocit zmizí a vy si můžete nerušeně užívat okolní scenérie. ActiveCHASSIS vás totiž podrží.

Koupit zde

360 stupňů a váha 240 g

U svršku se DRX Defy Grvl od klasické produkce Salomonu celkem odlišují. Ten je totiž vyroben z lehkého vzdušného materiálu a postrádá pro Salomon typický úzký střih. V přední části je pak ponechán opravdu velkorysý prostor pro chodidlo a prsty se zde mohou roztahovat, jak je jim po chuti.

Nárt od tlaku klasických tkaniček, které jsou zde použity místo tradičního quick lace systému, chrání dostatečně polstrovaný jazyk. Ten se při běhu nikterak neposouvá a drží na jednom místě. Salomon uvádí, že u svršku boty je použita technologie 360 stupňů, díky níž by bota měla vaše chodidlo dokonale obepnout ze všech stran. A tento účel plní skvěle, chodidlo v botě opravdu sedí jako v ponožce.

Svršek také skvěle dýchá a ani v teplotách kolem 30 stupňů, které v době testování v ČR panovaly, se mi chodidlo nepřehřívalo. Otázkou je, jestli v zimních měsících nepronikne dovnitř více chladu. Jsem ale přesvědčený, že Salomon i zde myslel na všechno a bota se osvědčí i v chladnějším počasí.

Po dobu testování jsem nepostřehl ani žádní „hot spots“, neboli místa, kde by bota při běhu tlačila a ani nic nenasvědčovalo tomu, že by mohla, například při delších vzdálenostech. Jen párkrát jsem musel upravit tkaničky, ale šlo jen o to, najít tu správnou míru utažení. I díky až minimalisticky pojatému svršku je bota opravdu velmi lehká. Ve velikosti 43 EU váží něco kolem 240 g, což je naprosto super.

A náš celkový verdikt?

Salomonu se tento pohodový specialista na gravel opravdu vyvedl. Bota splňuje všechno, co dobře promyšlený produkt má – je rozumná, vzhledná, dělá spolehlivě to, k čemu je určena a její pořízení vám nevysaje bankovní účet (smích). Zkrátka, bota prostě dává smysl a rozhodnete-li se ji zařadit do své rotace, určitě s ní zažijete spoustu legrace, ať už to bude klus v městském parku, delší výběh v kopcích, nebo třeba svižnější víkendový výšlap. DRX Defy Grvl dají vašemu pohybu další rozměr.

Koupit zde

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!