Paleo dieta

    0

    Vegan…Raw…Paleo…vegetariánství…Whole30…Makrobiotika…IIFYM…no a to jsme teprve na začátku. Výživových směrů, diet, detoxů, programů, očist a zázračných vnitřních i vnějších proměn díky stravování existuje celá řada a není jednoduché se v tom všem vyznat. Další věc je zjistit, jak který směr funguje, zda-li bude vyhovovat vašemu životnímu stylu a jestli zvládnete ho dodržet. Každý jsme jiný, máme jiné chutě, jídelní závislosti, časový harmonogram jídel a samozřejmě fyzickou aktivitu, a ne všichni mají čas jednotlivé výživové směry hodnotit a zkoušet. 


    O veganství, raw stravování a vegetariánství jsme v předchozích měsících mluvily dost a to hlavně proto, že jsem všechny tři stravovací směry dodržovala, vařila a chystala zdravé koláče. Teď je tomu trochu jinak, aniž bych to plánovala, život se mi tak trochu zamotal, ale v pozitivním slova smyslu. Před necelým rokem jsem se přestěhovala do Holandska za prací, přestala běhat a začala hodně cvičit. Nejdřív jsem pozvolna běh vypouštěla a objevovala různé studiové lekce a pak jsem šla do místního CrossFit gymu a bylo rozhodnuto. To mě baví, naplňuje, motivuje a je spousta cviků, které se chci naučit. Začala jsem o Crossfitu hodně číst, sledovat CrossFit atlety, koukat se na videa a pomalu, ale jistě mě svět CrossFitu pohltil. Crossfit není jen o cvičení, ale i o stravování a většina CF atletů se stravuje podle zásad Paleo diety.
    Jsem teprve na začátku, protože pro dlouholetého vegetariána není jednoduché začít jíst maso, ale postupnými krůčky jsem se už dopracovala k rybám. Ráda bych se s vámi podělila o zásadách paleo diety a přidala pár tipů na zajímavé paleo potraviny.
    Proč vlastně Paleo? Název Paleo vznikl odvozením od slova paleolit, což je v překladu doba kamená. Základní myšlenka je ta, že období paleolitu bylo nejdelší obdobím lidských dějin, ve kterém se člověk živil tím, co si ulovil, nebo posbíral.
    Zastánci tohoto tipu stravování tvrdí, že se náš organismus nestačil přizpůsobit produktům zemědělství a proto nás dnes trapí choroby typu obezita, celiakie a další potíže spojené s nevhodnou výživou.
    Z jejich pohledu ideálním stravování je po vzoru jeskynních lidí, jelikož se náš organismus nestačil přizpůsobit potravinářskému průmyslu a průmyslově zpracovaným potravinám.
    No a teď co si o tom má člověk myslet a hlavně, jak zjistit, jetli je vaše tělo paleo stravě přizpůsobeno? Jednodušše- vyzkoušejte si paleo stravování a pozorujte, co se bude dít s vaším tělem.


    Paleo jídelníček je postavený na mase, rybách, zelenině, ovoci, vejcích, ořeších a semenech.

    Ve stravě je zastoupeno celkově málo sacharidů a jako hlavní energetický zdroj je využívaný tuk. Sacharidy pak člověk čerpá především z ovoce a zeleniny. Díky minimálnímu množství cukrů ve výživě zůstává stabilní hladina krevního cukru a dalším benefitem je absolutní vyřazení polotovarů a průmyslově zpracovaných produktů z jídelníčku. 

    Pokud budete chtít zajít hodně do extrémů, vyhněte se i batátům, medu, čajům, které se v době kamenné nevyskytlovaly.

    Některým lidem striktnost paleo jídelníčku nevyhovuje a z toho důvodu vznikla o něco méně striktní primal dieta. Pří dodržování této diety si budete moci dopřát i mléčné výrobky (omezeně), lušteniny, kávu a med.


    A co si od dodržování paleo stravy můžete slibovat?
    Na jednu stranu jednodušší nákupy, v podstatě vás bude zajímat pouze zelenina a ovoce, maso a vejce. Ostatních uliček si všímat nemusíte. Na druhou stranu to bude chtít véce přemýšlet o jídle a číst informace na obalech. Prvních pár dní vás asi bude honit mlsná a budou se vám zdát sny o dortech a všem zakázaném, ale vydržte, odměna bude sladká. Můžete se těšit na dlouhodobější pocit sytosti, méně chutí na sladká a také úbytek hmtnosti.
    Začátky jsou vždycky nejhorší, proto pro vás máme několik zajímavých tipů na paleo potraviny.
    Jako první bych ráda zmínila paleo chleba Pure Taste , ano čtete správně-chleba J! Je to k nevíře, ale tento chleba opravdu můžete, jelikož odpovídá zásadám Paleo.
    Bezobilný chléb Pure Taste jsme měly možnost ochutnat a měly jsme co dělat, abychom ho stihly vyfotit, tak rychle se po něm zaprášilo! Chleba má výbornou chuť, je vláčný, jemný, skvěle chutná a navíc je lehce stravitelný. Hlavní složkou jsou semínka- lněné a sunečnicové, dále vejce a na dochucení jablko a sůl. I přesto, že je chleba zdravější než běžné pečivo, jedná se spíše o zpestření jídelníčků, nikoli pravidelnou konzumaci.

    Na začátku Paleo diety budete muset velmi pravděpodobně nakoupit základní poraviny, které nejsou dostupné v běžných supermarketech, proto je dobré si zapamatovat webové stránk paleo doupě , kde můžete nakoupit Paleo potraviny online. Za zmínku rozhodně stojí Paleo balíček do začátků a také krabička poslední záchrany s různymi druhy svačin dle paleo pravidel.

    Co se týče knih, tak já osobně žádnou knihu na paleo dietu nemám, ale oči mi otevřela kniha Jídlo na prvním místě . V knize je dopodrobna rozebráno, proč by měl člověk jíst dle principů paleo stravování  a zmiňuje také výživový program whole 30.



    Ničeho se nebojte, hodně věcí je v životě jen o hlavě a závislost na cukru je právě jednou z nich.
    Hodně štěstí!

    Bára