Mistrovství ČR v adventure race – Roman Šinkovský

    0
    Již několik let je pro mě tato akce vrcholem českého závodního kalendáře.  Pestrá trať, nové terény, minimálně 500km a 50 hodin non-stop závodu, kde si můžete být jisti, že zhruba tak třetinu z toho naběháte, tak to jsou klasické atributy tohoto extrémního závodu. Závodu, který není náročný jen fyzicky (letos nastoupáno 22.000 metrů) , psychicky (minimálně 2 noci nespíte), ale i takticky a materiálně. 
    Běhy (treky) jsou vždy v rozlišném terénu a vždy musíte počítat s tím, že větší část závodu půjdete v těžkém diskomfortu. Vždy máte vložený několikahodinový OB, samozřejmostí jsou brody i plavání v botách, těžké výstupy i sběhy, po celou trasu si nesete povinnou výbavu, takže další zátěž na Vaše chodidla. Střídání teplot (letos přes den 35°C a v noci 10°C) i terénů (letos hodně přeběhů čerstvě zoraných polí a několikahodinové brodění Lužnice) dávají tušit, že mj. i správná volba obuvi je klíčem k úspěchu. 

    Když trošku zabřednu do nedávné historie, tak u mě osobně to byla spíše hysterie. Preventivní lepení pat a plosek, mazání vazelínou, nekonečné peripetie jakou obuv zvolit…..Prostě strach z puchýřů a s tím spojené neskutečné bolesti na nekonečných trecích a bězích. Dva roky to již neřeším….Mám sadu bot od INOV8 a pouze sáhnu po tom páru, který se hodí nejvíce na daný závod. Letos jsme začínali 25km během, kde se střídal lesní porost, asfalt a louky – TRAILROC 255 jasná volba. Navíc následovala etapa inline bruslení…šup s nimi do batůžku. Za pár hodin se budou hodit…čeká nás 12 hodin v kánoi. Kdyby jen v kánoi……pravidelné přetahování jezů, tahání lodí vyschlým korytem (chvíli bahno, chvíli kluzké kameny), odbíhání na vložené OB a navíc i skalnatá ferrata. Nakonec místo 55km pádlování z toho díky výhodnějším postupům bylo dalších 50 km běhu. Zase jednou trefa do černého – fakt supr bota.
    Etapy se střídají jedna za druhou. Pár hodin MTB, pár hodin inlinů, zase trek, zase MTB, zase trek. S pokračující únavou a námahou se standardně zvětšuje i velikost mých chodidel. Abych v tuto chvíli trpěl…..tak na to jsem již příliš zkušený a vybaven mnoha lety drsných a bolestivých zážitků založených na experimentování s obuví. Do závěrečné části závodu, kdy jde spíše už o vůli a monotónní pohyb nasazuji vždy o číslo větší a stabilní INOV8, vždy navíc s co nejtvrdší podrážkou. RACE ULTRA 290 jsem vyzkoušel již na několik mistrovstvích světa a ani zde mě nezklamaly. 
    Adventure race je sám o sobě drsný zážitek, ale díky kvalitnímu a vhodnému vybavení z něj můžete udělat i skvělý prožitek. Třetí vítězství v řadě na nejtěžším domácím outdoorovém závodě je kombinace zkušeností, zdatnosti, připravenosti, štěstí i alchymie. Za mě palec nahoru INOV8. Díky!