Jaké boty zvolit pro trénink a jaké pro závod

0

Každý výkonnostní běžec, který se chce zlepšovat, by měl střídat intenzitu tréninku, kterému by měl samozřejmě přizpůsobit i vhodný typ maratónek. Správný výběr Vám pomůže zvládnout trénink s lepším pocitem a menším úsilím.

Např. pokud zvolíte na rychlostní trénink maratónku s velkým tlumením (tréninkovou), musíte vynaložit více energie do odrazu, abyste udrželi potřebnou rychlost než v maratónce speciální.

maratonky

Ze široké nabídky maratónek nejrůznějších značek máte na výběr základní tři typy maratónek.

A to maratónky na volný běh – nazýváme je tréninkové, maratónky na tempový trénink –  polospeciály a třetím typem jsou speciály, které jsou určené na rychlostní trénink.

běžecké boty1

Zmiňované typy maratónek se liší především sílou podrážky a hmotností.

Každý z výše jmenovaných tréninků je jiného zatížení (intenzity). Pokud běháte volný nebo regenerační běh, kontakt s povrchem trvá delší čas. Proto byste měli používat maratónky s největším tlumením, což zaručuje síla podrážky, která je u tréninkových maratónek největší.

Při tempovém tréninku se zvyšuje rychlost běhu a tím se zkracuje kontakt s povrchem. Proto byste měli volit polospeciály, které jsou vhodné pro tuto intenzitu zátěže. Mají středně silnou podrážku.

Pro rychlostní trénink je potom vhodné obout speciály, které se používají i na závody. Běhají se v nich tréninky na dráze, vybíhané kopce a v podstatě všechny rychlejší úseky.

Využitím správného výběru maratónek budete lépe cítit odraz. Běhat rychlost v tréninkových maratónkách, které mají největší hmotnost, je sice také možné, ale pokud vyzkoušíte odběhat rychlostní trénink ve speciálech, uznáte sami, že je to lepší. Budete mít pocit, že nohy „ běží samy.“

běžecké boty typy

Maratónku na závod byste měli vybírat podle jeho délky

Tedy na závod do 10 km můžete zvolit speciální maratónku. Na půlmaratón a maratón je už lepší zvolit polospeciály, protože intenzita běhu je nižší a celkový čas zatížení je delší. Tlumení došlapu v polospeciálech dokáže oddálit nastupující únavu lépe než maratónka speciální.

Volba správné maratónky se ještě může měnit vzhledem k Vaší tělesné hmotnosti.

To znamená, že běžec s vyšší tělesnou hmotností využije např. na rychlostní trénink polospeciály a na tempový běh, tréninkové maratónky. Totéž platí i při výběru závodní maratónky, kde si při závodu do 10km zvolí polospeciály a tréninkové od půlmaratónu výše.

běžecké boty6

Na závěr jedna malá rada: na závody od půlmaratónu výš je vhodné použít nové, ale „zaběhané maratónky.“ Stačí pár km, aby „sedly“ na nohu. Funguje to, jako všechno nové: máte pocit, že to jde chvíli „ samo.“ Zejména při maratónu tuto pomoc Vaše nohy jistě ocení.

Ale záleží jen na Vás, jak se rozhodnete. Toto je jen moje doporučení, na základě mých osobních zkušeností a  cítění běhu.

SPORTOVNÍ VÝŽIVA PRO LEPŠÍ VÝKONY, ZDRAVÍ I TVAROVÁNÍ POSTAVY – registrace na nové termíny našich kurzů jsou v plném proudu.

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i akční slevě najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!