Ironman 70.3 v Hradci Králové: Rozhovor s ředitelem závodu Romanem Šinkovským

0

Ironman 70.3 v Hradci Králové se nezadržitelně blíží a přípravy jsou v plném proudu. Tento prestižní závod poprvé zavítá do České republiky a slibuje nezapomenutelný zážitek jak pro závodníky, tak pro diváky. V srdci východních Čech se odehraje jedinečná sportovní akce, která přitahuje účastníky z celého světa.

Nejde však jen o hlavní závod – součástí jsou i přidružené závody jako Iron Kids, štafety, Night Run a mnoho dalších, které zajišťují pestrý program pro všechny věkové kategorie a úrovně zdatnosti. Program závodního víkendu začíná v pátek 16. srpna 2024 s City Lights Run, závodem ve večerním Hradci Králové. V sobotu 17. srpna se konají závody pro děti Iron Kids, kde se mladí sportovci mohou zúčastnit běžeckých závodů rozdělených podle věkových kategorií.

Registrace zde

Hlavní závod Ironman 70.3 proběhne v neděli 18. srpna a zahrnuje plavání v řece Labe, cyklistiku přes malebnou krajinu východních Čech a běh ulicemi Hradce Králové. Podrobnosti o jednotlivých závodech a doprovodném programu jsme si povídali s Romanem Šinkovským, ředitelem závodu.

Jaký je Váš osobní vztah k triatlonu a sportu obecně? Víme, že triatlet úplně nejste, ale excelujete v jiných sportech

Myslím, že aby člověk mohl pořádat akci takového rozsahu, nemusí být zrovna triatlet, ale musí mít především velké zkušenosti s pořádáním velkých sportovních akcí. Triatlon jsem ve svém životě absolvoval asi třikrát. Vždycky mi přišlo, že je tam málo disciplín (smích), takže jsem začal chodit na závody Adventure race, kde často trvají ne pár hodin, ale pár dní (například mistrovství světa v Kostarice). Sport je pro mě každodenním chlebem, koníčkem i životním stylem a v podstatě tomu věnuji celý profesní i osobní život.

V jaké fázi a jak probíhají přípravy na Ironman 70.3 v Hradci Králové?

S přípravami na Ironman 70.3 Hradec Králové jsme již v podstatě ve finální fázi, protože máme pár týdnů do startu a troufám si říct, že začíná přituhovat (smích). Je to hektické především v souvislosti s laděním detailů s úřady, kompetencemi v rámci týmu, mediálními povinnostmi a vším, co odpovídá velikosti akce, kterou Ironman 70.3 Hradec Králové zcela jistě je. Tedy velmi náročné, velmi hektické a velmi vyčerpávající.

Jaké specifické výzvy přináší organizace takového závodu v Hradci Králové? Předpokládám správně, že těch lidí musí být opravdu hodně? Máte svůj tým, nebo vám někdo přijede a “udělá akci na klíč”?

Závod Ironman 70.3 v Hradci Králové bude velmi specifický v přípravě, protože budeme mít centrum závodu v úplném středu města, kde všechny disciplíny začínají i končí, což bude velmi atraktivní jak pro závodníky, tak i pro fanoušky (uvidí vše na jednom místě). Samozřejmě to přináší i celou řadu komplikací (organizačních i dopravních), jak napasovat tak velkou akci do samého centra města. Chceme, aby tím město žilo a bylo na to pyšné, ale zároveň nechceme, aby došlo ke kolapsu dopravy a zbytečným problémům, což je nepochybně největší výzva.

Tým je složený z několika větví. První je tým lidí, kteří pořádají závody pod hlavičkou Ironman v Polsku již několik let, a druhou je český tým, který se bude hodně učit a získávat zkušenosti, aby v příštích letech mohl být zcela autonomní. Součástí týmu jsou i lidé, kteří organizují největší akce, jako je například RunCzech nebo Jizerská 50. Navíc jsou dobře obeznámeni s touto lokalitou a dobře ji znají z minulosti.

Jaká byla vaše motivace pro přivedení Ironmanu do Hradce Králové? O sérii se mluvilo velmi dlouho. Konkurenční série Challenge měla bohužel jepičí život…

Moje motivace byla především profesní. Respektive profesní výzva a zároveň hozená rukavice, protože si více než 12 let budujeme vlastní závody na zelené louce, a tak mě samozřejmě zajímalo, jaké to je/bude, organizovat velké závody světového formátu, kde je korporátní kultura a zároveň mě zajímá i možnost podívat se do zákulisí organizace a být součástí něčeho, co je unifikované a standardní po celém světě. Chtěl jsem srovnat výhody a nevýhody organizování vlastních závodů a velkých franšíz se zvučnými jmény.

Jak jste vybírali trasu pro jednotlivé disciplíny? Byl to pro vás oříšek? Ostatně nejde jen o trasu, ale i o strategické místo…

V Hradci Králové žiji více než dvacet let, takže znám prostředí i lokalitu velmi dobře, takže od začátku padla volba na Hradec, kde máme veškerou znalost. Víme, jak fungují úřady, kde nám kdo může dát pomocnou ruku, což veškeré přípravě samozřejmě hodně pomáhá. Nejtěžší oříšek ale byl, jak trasu sestavit tak, aby byla co nejatraktivnější a dávala smysl.

Registrace zde

Proto padla volba na plavání v Labi, kde jsou kolem přirozené tribuny nad břehy. Vše je v dostupné vzdálenosti, aby závodníci nemuseli ve stresu někam přebíhat nebo přejíždět a hledat ve stresu parkování. Tady je opravdu všechno v dochozí vzdálenosti. Cyklistika byla daná, protože cesta na severovýchod do Nového Města nad Metují je opravdu krásná a máme tady kvalitní cesty s výhledy na Orlické hory a Krkonoše a není zde ani tolik vesnic ani zástavby. Běžecký okruh v centru města jsme volili s ohledem na diváky (nebude určitě tak rychlý), bude tam dost změn směrů i různá zákoutí, ale závodník bude mít šanci vidět své soupeře, historické centrum a třikrát dokonce spatří i cíl.

Můžete prozradit nějaká zvučná jména jak z české scény, tak i zahraniční?

Snažíme se přijít se závodem, co změní triatlonovou scénu. Pro nás hlavní impuls je, že závod přinese řadu dalších lidí k tomuto sportu a najdou si tak cestu k Ironmanu a triatlonu obecně a tento závod bude jejich hlavní meta a cíl přípravy. Věříme, že to navíc pomůže i dalším sportům a nejen triatlonu. Obecně každý příchod závodů pod hlavičkou Ironman s sebou nese restart a větší zájem o triatlon. Na startu se samozřejmě objeví silná špička českých triatlonistů jako Jan Volár nebo Pavel Wohl, a ze zahraničních závodníků například Andreas Dreitz (vítěz legendárního Rothu). Z žen se můžeme těšit na aktuální českou špičku Barboru Besperát. Máme ještě dva měsíce do startu závodu a spousta elitních jmen se bude na startovní listinu teprve přihlašovat na poslední chvíli.

Jaká jsou vaše očekávání ohledně výkonů (nejen) českých závodníků? Čekáte časy atakující u mužů hranici 3:40 a u žen okolo 4:10-4:20? Nebo trať dovolí ještě rychlejší časy?

Za mě nejsou očekávání na výsledné časy úplně to, na čem by mi záleželo. Upřímně mám na premiérový start závodu jiné starosti než myslet na rekordy. Pro mě jsou priority a ambice představit špičkový závod na světové úrovni, jehož atmosféra nadchne jak účastníky, tak diváky. Myšlenky na zrychlení nebo pobyt budeme řešit až například v příštím roce. Chceme hlavně co nejlepší kvalitu jednotlivých disciplín a tratí. Zbytek bude na samotných závodnících, co předvedou. To hlavní od nás budou mít – perfektně postavenou a připravenou trať.

Máte nějaké oblíbené momenty z příprav na závod? Takové ty příhody z “natáčení”?

Veselé příhody bereme vážně. Velmi málo lidí ví, že jsme na podzim minulého roku instalovali velkou sochu a hodiny, které odpočítávají start závodů Ironman. Stálo nás to spoustu práce, energie, peněz i vyjednávání s úřady. Socha tam nevydržela ani 24 hodin, kdy ji vandal poškodil a posprejoval. Museli jsme najít nové místo a přesunout ji pod dohled kamer. To mě velmi zklamalo a naštvalo.

Registrace zde

Jakou roli vlastně hraje počasí při plánování a realizaci závodu? Taková (povodeň) v Labi by asi nebyl úplně med (velký smích)

Plavání, jako na všech velkých závodech pod značkou Ironman, je velmi riskantní záležitost. Hraje zde totiž roli řada faktorů, na které nemáte sebemenší vliv. Bouřka, příliv, vítr, velké vlny, kvalita vody – to vše může ovlivnit závod. Často se pak bohužel stane, že se z triatlonu stane pouze duatlon. Na to všechno ale protokol samozřejmě pamatuje. Jsme v úzkém kontaktu s Povodím Labe a monitorujeme situaci. Věříme, že se to nestane, ale pokud by tato situace nastala, nemůžeme se tomu nijak bránit ani se na to připravit. Žádná jiná varianta, s ohledem nejen na uzavírky, nepřipadá v úvahu.

Jaké jsou vaše osobní cíle a ambice jako ředitele závodu? Dal jste si nějaké “osobní” KPI’s? (smích)

Moje osobní ambice, mají jeden jediný cíl a to připravit závod, který přivede skvělou sportovní podívanou pro diváky i účastníky a vytvoří něco více, než jen sportovní událost. A Ironman Hradec Králové má určitě velký potenciál, se stát velkou celospolečenskou událostí pro region a přinést popularitu i prestiž a zvýšit popularitu a oblibu tohoto sportu v České republice a třeba i generovat nové, úspěšné závodníky.

Co všechno zahrnují přidružené závody jako Iron Kids a štafety, Night Run a jaký je o ně zájem? Můžete nám o nich říct něco více?

Celý Ironmanský víkend začíná již v pátek 16.8. (15:00) a končí až v neděli 18.8. (18:00). V průběhu těchto dvou dní se bude odehrávat spousta sportovních aktivit. V pátek podvečer začneme City Light Runem, který kopíruje trasu běžecké části hlavního závodu. V sobotu 17.8. jsou na pořadu dne dětské závody různých kategorií. V neděli ráno startuje závod na olympijských distancích a štafety (1,5 km plavání, 40 km cyklistika, 10 km běh) a v 9:30 začíná hlavní závod.

Kromě těchto aktivit máme připravenou Food Truck festival zónu, nabízíme další sportovní aktivity, výstavní část expo a hudební produkci, takže se návštěvníci ani rodinní příslušníci určitě nudit nebudou.

Jaká je odezva od místních obyvatel na pořádání tak velkého závodu? Půlmaraton v Hradci má zcela určitě svoje místo. Bude se hodně fandit všude po trati? (smích)

Pracujeme pilně na pozitivním PR celé akce, aby veřejnost vnímala tuto událost jako jedinečnou příležitost, která přinese prospěch celému regionu nejen z hlediska ekonomického přínosu, ale i popularizace města v České republice i v zahraničí. Určitě se najde i spousta lidí, kteří budou nespokojeni s dopravními omezeními, což je bohužel problém každé větší akce. Proto jsme se snažili najít v kalendáři nejvhodnější termín, který minimalizuje dopravní komplikace a naopak přiláká návštěvníky, kteří o triatlonu ještě neslyšeli a přijdou se podívat nebo zafandit.

Pro návštěvníky mimo Hradec Králové připravujeme i zážitkovou mapu, která ukáže město Hradec Králové a nabídne možnost se slevami nakoupit u našich partnerů. Je to další možnost, jak celou akci zažít a prožít.

Registrace zde

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!