Intolerance potravin

    0

    Dlouho mi to vrtalo hlavou a pořád jsem se nemohla rozhodnout. O intoleranci potravin jsem měla načteno spoustu článků, setkala jsem se s lidmi, kteří testy absolvovali a měla vypsaná místa, kde se testy provádí. Znám se a věděla jsem, že nemá smysl nic lámat přes koleno, že rozhodnutí na testy jít přijde samo a ve správnou chvíli.
    Ta správná chvíle přišla před několika týdny, kdy jsem se přestěhovala za prací do Holandska a věděla jsem, že je to nový začátek a to nejen v práci, ale svým způsobem i nového já.

    Je to výzva začít někde jinde a jinak, ale zároveň je to ohromně nabíjející a motivující. V mém běžném denním režimu k velkým změnám nedošlo, spíše jsem svou denní rutinu z Prahy obohatila. Denně jsem v práci obdobně jako v Praze, čili od 9:00 do 17-18:00. Sportovně bych řekla jsem na tom teď lépe, co s týče variability. Na centrále je fitko se studiovými hodinami, 2 km od kanceláře se nachází velký lesopark na běhání a nově objevená crossfit tělocvična je od mého bytu 7 minut na kole.
    Největší změny se týkají mého stravování a to především z důvodů absolvování testů na intoleranci potravin.
    Věděla jsem, že kvůli stěhování budu týden v Praze a to byl právě ten moment, kdy jsem se rozhodla na testy zajít. Po podrobnějším průzkumu klinik, cen a celkového dojmu nabízené služby, jsem se rozhodla zajít do Thomayerovy nemocnice (http://www.ftn.cz/potravinove-intolerance-742/). Jeden z důvodu byla cena, nabízí nejnižší částku, co jsem našla a také na mě působili seriózně, přeci jen je to státní nemocnice.
    Nabízí celkem dvě možnosti a to buďto otestování 88 nejběžnějších alergenů a nebo 271, cenově se to samozřejmě liší. Cena za 88 potravin je 8200 Kč a za druhou možnost zaplatíte 13 600 kč.

    Ano, právě teď vám asi spadla brada a ťukáte si na čelo, jak někdo může dát skoro 10 000 kč za nějaké přiblblé testy?!!! Samozřejmě záleží, za jakým účelem na testy jdete. Jestli jen ze zvědavosti, tak to je za zvědavost vysoký výdaj, pokud vás trápí nějaké zdravotní potíže a to dlouhodobě, je to určitě správné rozhodnutí.
    Já jsem upřímně kombinace obojího, byla jsem zvědavá a delší dobu mám potíže s trávením, nadýmáním, únavou a poslední dobou se mi začali dělat na těle bílé pigmentové skvrny a vyrážka.
    Já jsem se rozhodla pro první možnost, ale zpětně toho lituji, a měla jsme si rovnou udělat 272 alergenů, abych měla kompletní přehled, co mé tělo snáší dobře a co ne.
    Na testy můžete jít kdykoliv, ideálně dopoledne, byste se vyhnuli čekání.  Já jsme si přivstala a zašla na testy v 7:30 ráno. Žádanku si můžete vyplnit sami na internetu a nebo si jí vyzvednout osobně v pavilonu G. V stejném pavilonu vám žádanku potvrdí a s potvrzením musíte jít do hlavní budovy na cizinecké oddělení, kde v hotovosti zaplatíte požadovanou částku. Poté následují odběry krve, které jsou v sousedícím pavilonu. Posledním krokem je zanést zkumavku s krví zpět do pavilonu G. Tam vyplníte, kam chcete výsledky poslat a můžete jít domů. Na první pohled to vypadá zdlouhavě, ale vše jsme měla oběháno za 45 minut. Výsledky vám pošlou do 14 dní a v ceně máte osobní konzultaci s lékařem.
    Já jsme tuto možnost využila na dálku po emailu, jelikož jsem nevěděla , kdy zase pojedu do Prahy  a jestli budu mít čas.
    Tak a teď to nejdůležitější, jak výsledky vypadají a jak to dopadlo?
    Dopadlo to tak, že jsem to rozdýchávala několik dní a to z několika důvodů. Výsledky jsou srozumitelně sepsané v tabulce, kde máte škálu 1-6. U každé z 88 potravin, máte uvedeno jakého čísla na stupnici daná potravina dosahuje a máte to i označeno barevně. Skupina potravin 1-2 jsou označeny zeleně a jsou to ty potraviny, které byste měli jíst a vašemu tělu prosívají. Potraviny s označení 3-4 jsou oranžové a zde byste si na ně měli dát pozor a v ideálním případě se je pokusit omezit. No a na červeně označené potraviny 5-6 je vaše tělo intolerantní a měli byste je ihned vyřadit.
    V mém případě to dopadlo takto:
    Červené potraviny 6-5: mléčné výrobky, kasein, ananas, arašídy, česnek, lískové oříšky
    Oranžové potraviny 4-3 -: některé ovoce(pomeranč, kiwi) a zelenina (rajče, špenát, cuketa) potraviny obsahující žito, pšenici, soja, luštěniny
    Zelené potraviny: maso, ryby, ořechy (kromě vlašského a arašídů)  zelenina, banán, jablko, bobuloviny, pohanka, vejce

    Budu to tři roky, co nejím maso ani ryby a byla jsem přesvědčená, že to je pro běžce a sportovce jako jsem já to nejlepší. Teď držím v ruce tabulku s výsledky a nestačím se divit. Dle výsledků mému tělu naopak maso a ryby dělají dobře a měla bych jíst především živočišné bílkoviny doplněné o zeleninu, ořechy a některé druhy ovoce. Paleo dieta jak vyšitá!
    Co teď s tím? Mám začít jíst maso? Říkají ty výsledky pravdu? Mám tomu věřit?
    A spousta dalších otázek se mi honila v posledních dnech hlavou a rozhodla jsem se, že nemůžu nic ztratit a začnu podle toho jíst.
    Ano, Bára začala jíst živočišné bílkoviny! Tedy přesněji zatím, jsem zařadila krůtí bio šunku a uzeného lososa, brzy zařadím i jiné ryby a věřím, že si dám i maso.
    Dále se zaměřuji na potraviny 1-2, občas zařadím potraviny s intolerancí 3, ale upřímně moc zelených potravin není, tak mi chvíli trvalo, než jsem si je zapamatovala.
    Mléčné výrobky a lepek jsem vřadila úplně, ze zeleniny a ovoce si vybírám ty které patří do skupiny zelených a sem tam zařadím tofu, které je ve skupině 3.

    Zatím takto jím přibližně 2 týdne v kuse, předtím jsem měla různé výkyvy tipu služební cesta, návštěva v Praze, svatba kamarádky atd. Pan doktor mi řekl, že aby mi tělo dalo zpětnou vazbu, potřebuje mít fixní režim alespoň 1- 2 měsíce, abych pocítila první výsledky.
    Žádné velké změny na sobě zatím nepozoruji, obměnila jsem nákupy zeleniny a ovoce, nově si dávám vejce, šunku a lososa a co je největší pozitivum, tak skoro vůbec nejím cukr v žádné podobě.
    V podstatě jím jen slané věci, k snídani, obědu, ke svačině a když mám chuť na něco sladkého, dám si hrušku, která je pro mě z ovoce nejvhodnější a zažene mi chuť na sladké.




    Tak uvidíme, jak to půjde dál, kdy začnu pociťovat první náznaky zlepšujícího se trávení, ustoupení nadýmání a více energie.
    Příští týden mě čeká první test a to služební cesta a za měsíc vyrážíme s Honzou na 18 dní do Indonésie, kde si člověk nebude moc s jídlem vymýšlet.

    Shrnuto, podtrženo, jsem ráda, že jsem na testy šla, vím co mému tělu dělá dobře a co ne a už se nemůžu dočkat, až mi tělo začne vysílat první signály díků, že mu konečně dávám něco, co má doopravdy rádo a potřebuje ke spokojenosti.