Dynafit Alpine Pro 2. Univerzální boty pro každodenní dobrodružství

0

Dynafit uvedl na trh v roce 2024 celou řadu bot, ale jak se mezi nimi zorientovat? A jaké jsou? Jeden z námi testovaných modelů s názvem Alpine Pro 2 prošel redakčním testem.
Alpine Pro 2 je bota pro velmi široké spektrum sportovců, a dokonce i škálu aktivních lidí, kteří nemusí vyloženě běhat po horách. Taková univerzální bota, která vás bude bezpečně provázet stovky kilometrů.

Design hodnotit nehodlám. Bota je v několika barevných provedeních. Nicméně … co se mi líbí jsou materiály:

  • Podešev Vibram
  • Rychloupínací systém tkaniček
  • Pata vnitřku boty z materiálu vysoce odolného proti oděru, nicméně stále měkkého, takže se netvoří puchýře
  • Hmotnost boty 280g
  • Drop 6 mm
  • K botám se dodává ještě set standardních tkaniček – pro ty, kteří nemají rádi rychloupínací systém.

Koupit boty

Namísto popisu boty, bych šel radši rovnou k tomu, co se mi na ní líbí a co vás bude zajímat. Jak se v ní běhá a jaký je její fit? Kdo zná boty Dynafit, asi bych Alpine Pro 2 zařadil někam mezi Ultra 100 a Ultra 50. Není měkká jako Ultra 100, ale zároveň ne tak tuhá a rychlá jako Ultra 50. Něco mezi. Což je super pro tréninkovou a rychlou hikingovou botu.

Alpine Pro 2 je bota určená pro střední až dlouhé vzdálenosti – čili pro pobyt v botě dlouhý několik hodin (klidně celý den). Vibram Megagrip podrážka se mi osvědčila již u Ultra DNA a Ultra 100 model roku 2023. Vibram drží na celé škále povrchů, ale hlavně je dobrý i na mokrém podkladu (kameny, kořeny). Opotřebení Vibram podešve není nikterak markantní a snese i nějaké to běhání po asfaltu bez výrazného úbytku materiálu.

V podešvi je integrovaná stabilizační deska Pebax, která se stará o stabilizaci při došlapu. Nicméně tady by se mohlo ještě trochu zapracovat. Díky výšce podešve se občas bota stává na vyšších kamenech proti Ultra řadě (jak 50, tak 100) méně stabilní. Mám možnost to srovnat a tak se mi jeví.

Koupit boty

Osobně se mi líbí na botě i síťovina, která není tak jemná jako u závodní boty, ale je prodyšná a hlavně odolá proděravění oděrem. Na druhou stranu je fakt, že většina boty je obrněná lepenou pryží a meshe je tam méně. Opět rozdíl od závodky. Ale dodává to botě odolnost.

Systém rychloupínání je dobrý. Tkanička neklouže zpět po jezdci. Kapsa na schování tkaničky nepřekrývá celý jazyk, takže lze bez problému používat Stryd, ale na druhou stranu z kapsičky sem tam zbytek tkaničky vyklouzne. Možná by to chtělo delší kapsu …
Velmi, velmi chválím polstrování paty. Neviděl jsem moc bot s podobným polstrováním. Vlastně ano. Většina z nich ale patřila do kategorie hikingových bot – aby se vám nesedřela pata a zároveň neopotřeboval a neprošoupal vnitřek boty. Za mě velké plus.

Šířka boty je velmi příjemná – není ani moc malá, ani moc velká. Tipl bych to na střední šířku. Ultra 100 jsou širší v oblasti prstů, Alpine DNA jsou užší a Alpine Pro 2 je něco mezi.
Subjektivně je to velmi pohodlná bota, které bych věřil bez problému i ohledně dlouhé životnosti, co se náběhu týká. Je to bota příjemná na delší běhy.

Nečekejte, že to je závodní bota, i když mnoho lidí ji tak bude používat, tomu věřím. Netváří se totiž zdaleka, že by měla vážit 280g a na noze působí lehčeji. Kdo bude Ultra Pro 2 používat na závody, neudělá špatně. Je to univerzálka pro většinu trailových běžců. Odběhnete s ní jak závod, tak dlouhé tréninky.

Co je ale super, že botu lze bez problému používat i pro hiking do hor. Krok je v botě jistý, bota se netočí kolem nohy (používám obecně boty střední šířky) a pata se nikterak nevyzouvá.

Velikost boty odpovídá standardnímu číslování – pokud tedy chcete vyzkoušet, bude vám nejspíše sedět velikost podle jiných značek bot snad krom Hoka nebo Inov8 – tam bych vzal o 0,5 čísla menší velikost, než nosíte.

Pro mě je tato bota jednoznačně jeden z produktů Dynafit, který potřebujete ve svém botníku. Bota je relativně rychlá a pro mnoho uživatelů velmi pohodlná. Dobře větrá a nebál bych se ji vzít na závod v horách.

Koupit boty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!