Zimowy Półmaraton Gór Stołowych 2017

    0
    Ani letos jsem si neodpustil výlet do Polska hned po Novém roce. Cíl byl jasný – doběhnout do cíle tak trochu extrémního půlmaratonu, který se konal hned u českých hranic 21. ledna 2017. Závod, jehož parametry popisuji níže, není výjimečný svým převýšením nebo distancí, ale sněhovými a teplotními podmínkami.
    Po startu od horského střediska Pasterka čekalo 499 závodníků (omezeno kapacitou) 21 km běhu a převýšení 1050 / -850 m. Citelnou část kladných výškových metrů tvoří nezapomenutelný doběh do cíle – 600 kamenných schodů. Kdo je zdolá, může se těšit na finisherskou medaili, občerstvení a výhled ze Sczelince wielkieho. Sczelinec wielki neboli Hejšovina je s 919 m n. m. nejvyšší horou Gór Stolowych.
    Těšil jsem se na již třetí start na ZPGS. Věděl jsem, že mě čeká opravdu hodně sněhu a velmi těžké podmínky na trati. Jasnou volbou byly mé zcela nové INOV-8 Arctic Claw 300. Mám ve srovnání se soupeři slabší seběhy a byl jsem upřímně rád, že mě boty s kovovými hřeby právě z kopce podržely. Ve výbězích a samotném finiši jsem spolehlivost hřebů na podrážkách cítil také.
    V převážně polské konkurenci se mi podařilo doběhnout na celkově druhém místě a v kategorii M40 zvítězit. Zážitek ze závodu byl opravdu silný. O charakteru závodu svědčí i skutečnost, že na trati je nutné mít s sebou povinnou výbavu (mobil, čepici, bundu, rukavice a termofólii). Pokud vám v cíli něco z uvedené výbavy chybí, čeká vás časová penalizace 10 minut za každou věc.
    Čas 02:35:55 nebude mým půlmaratonským osobákem, ale silový výkon v kopcích a hlubokém sněhu mně dává naději, že letošní zimní příprava na OCR sezónu se ubírá správným směrem.
    Miloš Kratochvíl, INOV-8 OCR TEAM
    Web pořadatele: http://www.maratongorstolowych.pl/ 
    Kompletní výsledky: http://wyniki.b4sport.pl/zimowy-polmaraton-gor-stolowych-2017/e497.html

    Autoři fotek: Piotr Dymus a Robert Urbaniak