Vzhůru do 2017! Aneb závazkové hnutí ke 100.výročí Velkého Října:)

    0


    Nevím jak vy, ale já už zase uložil starý excel se záznamy svého pobíhání a připravil si novou, nepopsanou tabulku. V prvních letech svého běhání a boje o ultra jsem se snažil na Nový rok běžet nějaký pěkný, motivační (nejlépe ultra) běh… aby mi to nastartovalo sezónu a pokud možno vydrželo do celého roku..

    Jak jsem starší, tak jsem pochopil moudrost zkušených bojovníků, kteří dokáží využít důležitý okamžik a neutrácejí síly zbytečně… Tím myslím i 1.1.:)… Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko dřív (daleko víc a lépe) snášela moje specifické formy oslav Nového roku, kdy jsem se na 5-6 hodin někde “zaběhl”..:). Ten zkušenější ve mně ví, že je daleko moudřejší jít s (línou) Deri na “hodinu” ven, vrátit se už za 1.5 hodiny:) a pak být doma… Všichni tím pádem získají dojem, že běhám méně, že přeci jenom snad dostávám rozum:).. A já si (zkušeně) v dalších dnech pokaždé při cestě do práce/z práce “maličko” zaběhnu, nebo třeba i drobet víc:). Netrpěl jsem v práci přeci celý podzim zbytečně!! Ted přichází ta pravá běžecká a tvůrčí volnost — ale nemusí to každý hned vědět:).

    Těšil jsem se na tohle období dlouhou dobu – určitě celý podzim. Vím, vím, že každá další “sezóna” mého usilovného pobíhání je svým způsobem náročnější. Jednak jsem přeci jen starší:) a jednak se chci podívat a proběhnout se na hezkých místech — a to je často spojeno s náročnějšími trasami, požadavky..

    Především pohledem do kalendáře je potřeba si uvědomit, že rok 2017 je stým výročím Velké říjnové socialistické revoluce .. a při běhání bych to já — stará struktura, pravidelný účastník letních pionýrských táborů a spartakiád:) — měl vzít v potaz.

    — malá odbočka —
    U nás na pracovišti před lety vznikla potřeba cíleného kurzu “komunistické ideologie” pro americké studenty. I přes velkou poptávku nakonec vyplynulo, že kurz neměl kdo učit.. musel jsem já:).. i když jsem původní profesi matematik, byl jsem jediný, kdo daný obor ovládal… Mám státnici z marxismu leninismu a jsem asi jeden z mála, kdo si podobné věci nejen pamatuje, ale umí si z nich i po letech udělat legraci, ocitovat tu a tam vhodné verše, Leninovy dopisy, zazpívat budovatelské písně a vzpomenout na socialistickou kinematografii, symboliku, atd:)
    — konec odbočky —

    Motivován tedy odkazem Velkého Října jsem vzpomněl na úlohu běhu, jeho zosobnění v časech minulých:). Vy si to už nepamatujete, ale mladí lidé v socialistickém filmu vždy běhají.. Pokud jdou do práce, tak rázně vykračují, na pracovišti nadšeně pobíhají.. Při běhu a pobíhání se ovšem málokdo z nich zadýchá.. (což je velmi inspirativní).. a k běhu to svádí přítomné ženy a dívky, nejčastěji oděné v národních krojích nebo alespoň v košilích svazu mládeže. Láska patřila k mladí, stejně jako mládí k socialismu a tak zamilovaní mladí lidé běhali na březích řek, po lučinách, po lesích (borech) i po skalinách, někdy i po (družstevních) sadech… Dívky se s často zachytávaly kmenů stromů a točily se kolem nich — možná právě proto, aby daly šanci pronásledovatelům a mohly být chyceny.. 🙂
    Samozřejmě k tomu všemu patřilo nadšené výskání (ale ani při něm se nikdo nezadýchal!) — které zdůrazňovalo nadšení z běhu, lásku k vlasti, k socialismu a možná i šance budoucího partnera..:).
    Tady bych zdůraznil, že v socialistickém filmu neběhala jen zkažená mládež, ta někde v ústraní plánovala, jak bude škodit společnosti — kula pikle a pokud šlo o nebezpečné/protřelé škůdce socialismu, tak ti měli na hlavě ještě imperialistický klobouk a kouřili doutníky (=vrazi z Wall Street(u))…

    V přípravách na rok oslav 100. výročí jsem proto usoudil, že je potřeba se k problémům postavit čelem [jak jinak. Soudruzi se vždy k problémům stavěli čelem, že?:)] … Mládí je pryč, ale třeba by činnost patřící k mládí (tedy běh, viz výše) mohla drobet napomoci pozastavit ten neúprosný zub času..
    [Znalci v této souvislosti ocení budovatelskou píseň “Mladí jsme všichni, šosácký Západe.. Mladý je každý.. komunista…”:)]…

    Tedy rozhodl jsem se že stejně jako mladí úderníci a hrdinové, budu v nadcházejícím roce běhat po lučinách, borech a po skalinách… Upřímně, na pronásledování děvčat v krojích se už necítím [a taky by mi to doma zakázali stejně, jako soudruhům návštěvy nedělní mše:)] ..

    I když je to silně provokativní (a mám splněnou kvalifikaci) — rozhodl jsem se nehlásit se do loterie na Spartathlon. Pravda, oni by mě sice s vysokou pravděpodobností stejně nevytáhli.. Ale kdyby náhodou ano:), tak bych většinu roku musel trénovat na silnici a i když je to legendární záležitost … není to můj sen. Uff.. Ta úleva, si to přiznat. Navzdory symbolice, kterou jsem k tomu vkládal.

    Budu běhat tam, kde mě to těší.. i když to bude o hodně, hodně těžší než na rovné silnici. Můj oční lékař by o tom mohl vyprávět:)..

    Jaké jsou moje plány?

    1) Koncem února se vrátím na Velkého Kanára, abych si připomněl základní matematickou poučku, že 360 stupňů je kolem dokola..:)

    2) Na konci dubna se pojedu proběhnout kolem Temže.. Logisticky náročnější výprava, ovšem.. podle řek, přes klasický Oxford heritage trail.. Který akademický pracovník by nechtěl končit na půdě posvátné Oxfordské university, že?:)

    3) Uprostřed května navštívím naší Los Alamoskou “buňku” a proběhnu se s nimi na trať legendární Jemez 50 miles. Je to známý a oblíbený slalom mezi chřestýši a medvědy.. S pivem v ruce a s ohněm v žaludku (přeci jen místní chilli je vyhlášené).. a s kamarády Stínem, Veronikou a Michalem to bude velmi zajímavá společenská akce.. Taková vzpomínka na známou dvojici Los a Lamos:)…

    4) Maličko odpočinu, ale jen maličko.. a vyprávím se na místo činu do Dolomit, tentokráte snad v lepších botách:), zabojovat s extrémní tratí, zkusit vyzvednout zavěšený pytel..

    5) Sice jsem si říkal.. Jasné pravidlo dvakrát a dost.. Ale.. Ale.. Ale.. Ronda (a mám slzu v oku, když to říkám) je můj srdeční běh. A tak.. tam půjdu zas. Zas se tam budu trápit, radovat a nadávat:).. a zkoušet to znova doběhnout a pokusit se to dát pod “par”.. tedy pod svůj věk, pod 54 hodin:)..

    6) Ještě váhám s programem na podzim.. ale sliby se mají plnit (nejen) o Vánocích.. tak uvidíme..

    7) V koutku duše optimisticky věřím a doufám, že mi ještě zbudou síly na podzimní 24h.. ale to má čas..

    Závazkové hnutí jsem tedy začal, nástěnky jsou připravené.. Rok oslav Velkého října může začít!:)

    Všemu zdar! Ultra a (mladistvému) nadšení.. zvlášť!
    Ať nám to běhá!
    12:)