Velikonoce a posledních 8 týdnů do ME

    0

    Velikonoce jsou již tradičně časem oddílových soustředění. Já letos vyrazil s Pragovkou slovy Ondry Sysla: „do osvědčeného penzionu Na Bojišti“ v Nové Bystřici. Program byl zahájen průzkumem terénu letošního MČR v Hojné Vodě, kde jsem dostal nějaký feedback pro stavbu tratí MČR. Tím se i dostávám k zamyšlení tohoto týdne. Nejdřív však musím na žádost Veličenstva poděkovat Flaškovi, že nám posunul obědy na 13h, protože jinak bychom to těžko stíhali.

    Mapová technika:
    Je to až neuvěřitelné, běhám orienťák už více jak 20 let a skoro 15 let sbírám zkušenosti v zahraničí, přesto mám před každou sezónou respekt z mapové techniky. I přes značné množství nasbíraných zkušeností, jsem stále schopný udělat velké mapové chyby.

    Soustředěnost
    Minulý týden se do mě po nočáku na Požárech Sosák obul, abych se na ty mapáče začal soustředit, aby měly smysl! Tento komentář byl více než trefný, na Požárech jsem měl v hlavě trochu jiné věci než OB a v lese nadělal spoustu chyb. Tedy soustředění je prvním klíčem k úspěchu!

    Pečlivost
    Toto heslo jde ruku v ruce se soustředěností, tedy při každém tréninku pečlivě provádět zaběhlé rutiny. Každá kontrola je výzva, a já musím mít vždy plán, jak ji nalézt a pečlivě ho realizovat. Když mám například běžet na směr, tak si ten směr musím pečlivě nastavit a po překonání každé překážky znovu zkontrolovat…

    Neporozumění mapě
    Vždy se říká, že sbíráme zkušenosti z různých terénů. Ano, čím víc tréninků oběháme, tím víc zkušeností s různým stylem mapování posbíráme. Jako příklad mě napadá, jinak povedený výkon na sobotním nočáku. Zde jsem byl soustředěný i pečlivý, ale na kontrole č. 6 jsem hrubě neporozuměl mapě. Kupka na které byla kontrola umístěna, vypadala spíš jako nos a já nebyl schopen kontrolu v noci dohledat. Dokonce jsem se po tréninku na místo šel podívat, ale musel jsem stáhnout kalhoty na půl žerdi a omluvit se Syonovi. Kontrola byla na správném místě, ale já bych mapu nakreslil jinak.

    Špatné rutiny
    V zimě jsem zvyklý běhat většinu tréninků bez popisů. Radovan je na většinu tréninků připravuje, ale často je v repre zapomneme distribuovat. Na letošním POMu jsem udělal skoro 3min chybu na 2 kontrolu. V post analýze se ukázalo, že jsem si nepřečetl popis, který zněl údolíčko. Já jsem si přes zimu odvyknul na čtení popisů a kontrolu hledal na kamenech v kolečku. Po tomto závodě jsem si to uvědomil a snažím se opět zařadit dočítání popisů mezi tréninkové rutiny.

    Thierry versus Olav
    Thierry se snaží většinu svých tréninků odběhat v plném zaměření. Tedy se 100% koncetrovaností na mapový výkon a rutiny. V tomto smyslu, je koncipován i můj článek. Musím však podotknout, že v mém podání se jedná tak o polovinu času naběhaných s mapou, protože kdybych odběhal tolik tréninků co Thierry, tak bych se na mapovou techniku nedokázal plně soustředit. On je totiž perfekcionista z jiné planety. Stejný objem mapových tréninků naběhá už asi jen Olav Lundanes, ale ten nepokrytě přiznává, že značnou část tréninků musí trochu flákat a hlavním zaměřením je běh v terénu. Je už na vás jaký způsob si vyberete, ale oba závodníci se dokáží připravit na den D a podat vždy excelentní výkon, když je to potřeba…