Tohle je jiný kafe….a čaj

    0
    Čaj a káva je v dnešní době oblíbená společenská záležitost. No uznejte, pozvat kamarádku na jemně perlivou vodu, nebo Colu Light zní divně a chybí tomu ten pohodový odpočinkový podtext. Nás posezení u kafe či čaje moc baví, líbí se nám kreativní servírovací sety v kavárnách, zbožňujeme vůni kávy a kavárenské prostředí.


    Od té doby, co se Barča přestěhovala do Holandksa, tak se její kavárenské aktivity smrskly na minimum. Je to jednak proto, že v rámci pracovní náplně nemá pracovní schůzky po městě, které by vyžadovaly setkání v kavárnách a také proto, že je centrála umístěna mimo centrum města. Na firemním kampusu mají sice 2 Starbucks kavárny, ale jak říká: “Mě upřímně tenhle styl servírování kávy a čaje začal dost nudit a půllitrové kafe s mlékem, pro mě není kafe”. Je to zajímavé, jak se člověk vyvíjí a postupem času mění názor i na takové na první pohled obyčejné věci, jako je káva a čaj. “Před lety jsem hrdě nosila Starbucks kelímek po městě a připadala si jako cool popíječ kávy, dnes se těmto typům kaváren snažím vyhýbat. Baví mě se v oblasti čajů a kávy vzdělávat, číst články a ochutnávat novinky na trhu”.


    Nedávno jsme narazily na zajímavý e-shop zaměřený na kávy a čaje s názvem ManuTea a ManuCafe. Nabídka nám vyrazila dech! Neměly jsem ani tušení, kolik druhů čajů a kávy existuje a že se čaje a káva dělí do několika rozsáhlých skupin dle země původu, určení a obsažených bylin. Nejtěžší úkol bylo vybrat, který produkt vyzkoušíme, protože po shlednutí nabídky, jsme chtěly všechny! Nakonec jsme si řekly, že se zaměříme na něco netradičního, co jsme nikdy neměly a neochutnaly a tak padla volba na zajímavou kombinaci matcha tee s karamelovou příchutí- Cool Matcha toffee a zelenou kávuKdyž už extravagance, tak pořádná. Barča matcha tee moc nepije, nějak si na tu chuť nedokázala zvyknout a proto jí zaujala kombinace s karamelem, která by jí mohla pomoci názor na chuť Matcha Tea změnit. Lenka zase zrovna v té době chtěla omezit pití černé kávy s mlékem, tak padla volbu na tu zelenou.

    Cool Matcha toffee

    A jak Barča hodnotí svůj výběr? 
    Chuť karamelu je dominující, ale tak akorát. Příjemná nasládlá chuť skvěle s Matcha Tea pasuje dohromady. Čaj Matcha pochází s Číny, ale popularitu si získal až s příchodem do Japonska ve 12. století. Více si o hystorii čaje můžete přečíst  na stránkách Manutea. Hlavními benefitem Matcha Tea je udržování těla a ducha v rovnováze, dosahování vyšší energie a zklidňění žaludku a střev. Návod na přípravu je jednoduchý, horkou vodu nechejte vychladnout na cca 75°C a zalijte hrnek s ½-1 čajovou lžičkou matcha tea. Poté čaj v hrnečku rozšlehejte až vám vznikne na povrchu pěna.

    První ochutnání je zvlaštní, ale po chvilce si na chuť zvyknete a vůně a chuť karamelu vám začně dělat dobře na duši.

    Zelená káva


    Lenka si z kávové nabídky ManuCafe vybrala zelenou kávu, o které slyšela samá pozitiva. 
    Zelená káva zní pro mnohé možná prapodivně z důvodu zelené barvy, ale nenechte se odradit! Jedná se o kávová zrna před pražením, která právě díky tomu obsahují více antioxidantů a kyselin, které se pražením ztrácejí. Tou nejdůležitější kyselinou je kyselina chlorogenová, která dohromady s kofeinem zabraňuje vstřebávání cukru z potravy a následně jeho přeměny v tuk. Kromě toho působí podle některých vědců pozitivně proti vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních chorob. Vzhledem k tomu, že obsahuje více kofeinu, než standartní pražená káva, tak může sloužit i jako kvalitní přírodní náhražka různých energetických nápojů. Pomletá zelená káva se jednoduše v hrnku nebo french pressu zalije horkou vodou. Výsledná jemně nazelenalá barva spíše připomíná čaj. Lze pořídit i naporcovanou zelenou kávu v čajových sáčcích, což je asi praktičtější. Káva je velmi lahodná a její chuť si zamilujete.
    Probuďte v sobě fatazii a vyzkoušejte nabídku netradičních čajů a kávy!