Sugar free challenge: 4. týden

    0

    Dnešním dnem jsem zahájila 4. týden Sugar free výzvy. Inspirací mi je kniha od Sarah Wilson Sladký život bez cukru a díky této knize jsem se pustila do 8 týdenního očistného programu.
    Ze začátku jsem byla natěšená, nabitá energií, jak to bude báječné, nové a dobrodružné. Při dnešním pohledu z okna, ubíjející chuti na sladké a celkovou únavou už mi tak do smíchu nebylo.
    A přesně o tom píše i Sarah, co máme čekat ve 4 týdnu výzvy- pochybnosti, pokles energie, euforie, chuť dát si čokoládu a se vším zkoncovat.
    Ulevilo se mi, nejsem divná, slabá, nemám slabou vůli, je to přirozený průběh očisty. Nic to ale nemění na tom, že bych snědla čokoládu i s obalem, nalila do sebe slaďoučký džus a dala si ovocné knedlíky s borůvkama.
    Ale já jsem tvrďák a nedám se! Nádech, výdech, napít se vody a jede se dál.

    V tomto týdnu mě nečekají žadné nové zákazy a větší změny, platí nastavení z 3 týdne. Důležité nyní je , aby to ustála hlava a překlenula se doba, kdy člověk začíná o všem pochybovat.
    Sarah upozorňuje i na to, že se můžeme setkat s negativní reakcí okolí a snahou nás přemluvit k porušení pravidel.
    Nesmíme se nechat svést na špatnou cestu a držet se svých zásad. Ať si každý myslí co chce, je to naše zdraví, naše challenege a naše utrpení.
    Měli bychom si připravit stručnou odpověď na to až se nás desáty člověk bude ptát proč se takhle trápíme, že v ovoci přeci není cukr a že ta bábovka je zdravá.
    Buďme tvrdí, přímí a nedělejme ústupky. Ti kdo nás mají rádi, nás podpoří a pomohou nám překlenout špatné nálady.
    Měli bychom se více zaměřit na etikety a naučit se rychle vyčíst, kolik lžiček cukru daná potravina obsahuje.
    Denní povolený příjem je: 5-6 lžiček cukru denně, což jsou například dvě malé porce ovoce.

    Jak nejrychleji zjistit obsah cukru?

    Najděte si položku cukry.

    Toto číslo vydělme 4,2 nebo 4 ať se to lépe počítá a vyjde vám počet lžiček.

    U mléčných výrobků musíme odečíst 11g na každý hrnek nebo 4,7 na 100 g.

    Obsah cukru v ovoci není jednoduchý výpočet, ale aspoň pro představu.

    Jablko-4-5 lžiček cukru, banán 4 lžičky

    Hrst sušených datlí nebo rozinek-5-7 lžiček.

    Už víme, jak si počet lžiček v potravinách vypočítat, teď to jen začít dělat….

    Pro zlepšení nálady si můžete udělat cuketový cheesecake viz recept níže.

    Zatněme zuby a vydržme!

    Už jsme skoro v polovině a věřte tomu, že vám vaše tělo poděkuje.

    Cuketový cheesecake:

    Suroviny:
    kokosový olej na vymazání
    2-3 velké cukety
    400g ricotty (vegan creamy cheese)
    3/4 hrnku strouhaného sýra (vegan sýr)
    2 najemno nasekané cibulky
    1/4 hrnku nasekaného kopru
    2 rozšlehaná vejce
    1/3 rozdrobené fety

    Postup:
    Troubu předehřejeme na 160 stupňů a plech vymažeme kokosovým olejem.
    Cuketu oloupeme a nastrouháme. Poté smícháme se solí a necháme chvíli odležet. Mezitím smícháme ricottu, strouhaný sýr, cibulku, kopr a do směsi přidáme vejce a strouhanou cuketu.
    Vzniklé těsto nalijeme do pekáče a pečeme asi 60 minut. Poté ho posypeme rozdrobenou fetou a pečeme dalších 25 minut dokud se sýr neroztaví. Ideální je koláč servírovat v pokojové teplotě.