Skvělý 11.ročník Podzimního běhu Olympu zakončil pohárovou sezónu

    0

    V sobotu 5.listopadu se v areálu OLYMPU Centra sportu Ministerstva vnitra uskutečnil 11.ročník Podzimního běhu Olympu, který uspořádal domácí atletický oddíl PSK Olymp Praha.

    Letošní ročník běžeckého závodu se nesl v duchu příjemného podzimního i když trošku chladnějšího počasí, které běžce a běžkyně nutilo běžet do cíle co nejrychleji, kde byl pro všechny připravený teplý čaj na zahřátí a něco málo k zakousnutí. Už před závodem bylo jasné, že se můžeme těšit na zajímavé souboje, které rozhodnou o medailistech Poháru Pražských Běžeckých Nadějí 2016 a také o držitelích přebornických medailí, které se udělovaly v kategoriích, žactva, dorostu, juniorských kategoriích a také v kategoriích mužů a žen.

    Jako první kategorie hodnocená v PPBN 2016 se na trať dlouhou 630 metrů vydaly přípravkové dívky. A teda bylo na co se dívat. Dvě velké soupeřky z ASK Slavia Praha Terezie Táborská a Kateřina Solničková si na trati nenechaly ani kousek místa a boj o vítězství gradoval až do krásného finiše na cílové pásce, kde byla šťastnější Terezie Táborská. Na Katku zbylo druhé místo. Se ztrátou sedmi vteřin do cíle doběhla Zuzana Stodolová z KSBM Praha. Na stejné trati se dvojnásobný počet pohárových bodů poprali i kluci a doběhl byl zase těsný. První do cíle doběhl Marek Vandírek z Atletika Jižní Město o vteřinu zpět Adam Hořejší z Lán, který se zároveň stal vítězem PPBN 2016 v kategorii příravky Kluků a třetí o další dvě vtěřiny zpět další Hořejší, ale tentokrát Ondřej z ski-team.cz.

    dsc_2352Mladší žákyně měly trať o polovinu delší tedy v podobě dvou kol celkem 1 260 metrů. Tak jako v předchozích závodech si ani zde nenechala vzít prvenství kladenská Šárka Somrová před druhou Eliškou Landsmannovou z Atletiky Jižní Město a třetí skončila Edita Vaculíková z TJ Dukla Praha. Kategorie mladších žáků byla skvělou ukázkou pohárových bojů. Aby se Dominik Gnip stal vítězem PPBN 2016 musel vyhrát a doufat, že Pavel Vinduška nebude bodovat. A tento klíč se naplnil a kompletně zamotal celkové hodnocení poháru. Dominik se stal vítězem Podzimního běhu Olympu, druhý skončil domácí Vojtěch Burian a třetí Štěpán Kožina z SK Aktis Praha. Pavel Vinduška doběhl bohužel až na dvanáctém místě, ale i tak skončil na pěkném druhém místě pohárového hodnocení.

    Starší žákyně jako první ze všech kategorií vybíhaly do královské obory Stromovka a čekal je okruh v délce 2 500 metrů. Pro vítězství si doběhla suverénním způsobem Julia-Anna Lily Bell, když druhé soupeřce v pořadí nadělila 23 vteřin. S touto ztrátou doběhla druhá Anna Málková z SK ZŠ Jeseniova, která poprvé našla svojí přemožitelku a třetí skončila Lucie Zvolánková z SK Aritma Praha. Starší žáci se vydali na stejně dlouho trať. Nejlépe se se všemi nástrahami popasoval největší favorit závodu berounský Vojta Dryák před v závěru dotírajícím Nicem Bokettou z Atletika Jižní Město a třetím Janem Švejdou taktéž z Atletika Jižní Město.

    Dorostenecká trať byla o něco delší než předchozí a tak si kluci i holky závod pěkně užili. V závodě na 3 760 metrů si nejlépe síly rozvrhl Matyáš Nachtigall z TJ Dukla Praha, před druhým Jakub Prunar z USK Praha a třetí Matěj Burian z domácího PSK Olymp Praha. Mezi dorostenkami se na start postavila medailistka z mistrovství světa v běhu do vrchu Bára Stýblová a bylo jasné, že v tu chvíli holky budou bojovat už jen o druhé a třetí místo na stupních vítězů. A jako když by se už stalo. Bára vyhrála o necelou minutu a půl. Druhá doběhla Klára Kačerovská a třetí ségra vítězky Klára Stýblová. 

    Podzimní běh Olympu ukázal, že je zajímavým závodem pro děti a mládež nejen z Prahy, ale celého širokého okolí. V letošním roce si cestu na tento závod v pohárových kategoriích našlo 294 mladých závodníků a závodnic.dsc_1001

    „Tento závod si za dobu své existence našel místo v termínovce mnoha pražských běžců a běžkyň ať malých nebo velkých. Závodníci se k nám rádi vrací a my se snažíme organizovat závod tak, aby všichni byli spokojeni a odnášeli si jen ty příjemné vzpomínky. Nejsme profesionálové v pořádání běžeckých akcí, ale pouze nadšenci, kteří to mají jako své hobby. Doma nás za to nemají rádi, ale když potom vidíte rozzářené oči dětí, slyšíte i obyčejné děkujeme za fajn závod, tak to je to co nás žene dopředu a je pro nás tou největší odměnou a v tu chvíli víme, že to asi teda dopadlo dobře.“ řekl po závodě hlavní pořadatel závodu Jindřich Linhart.

    Tak si přejme, že nadšení pořadatelům vydrží ještě několik let a Podzimní běh Olympu bude stálicí našeho poháru.