Rostlinná mléka

    0

    O mléčných výrobcích se v dnešní době vedou sáhodlouhé diskuse, zda-li prospívají lidskému organism, nebo se jich naopak máme vyvarovat. Já se do této debaty nebudu pouštět, jednak z toho důvodu, že sama nevím čemu mám věřit, a také proto, že by si na to měl každý vytvořit názor sám.

    Já osobně se snažím mléčné výrobky co nejvíc ze stravy eliminovat a to hlaně z toho důvodu, že po testech na intoleranci mi právě na ně vyšel nejvyšší stupeň intolerance. Ze začátku to nebylo jednoduché hlavně proto, že jsem se čerstvě přestěhovala do menšího města v Holandsku a byla trochu ztracená v tom, kde seženu veganské výrobky jako sýry, jogurty atd. Časem jsem si už vytipovala, co v kterém supermarketu mají a hned to bylo snažší. Rostlinná mléka tu nejsou zrovna levnou zálěžitosí, nejlevnější jsou sojová, ale na soju mám take vyšší stupeň intolerance, takže preferuji ořechová mléka. Jedna věc je cena, další věc je čerstvost a celková chuť. Nejraději mám kešu mléko od Alpra, ale je nejdražší a mají ho jen v jednom krámku, jinak mají jen mandlové, rýžové a kokosové. Proto se snažím si občas doma udělat ořechové mléko sama a dochutit dle potřeby třeba skořicí nebo vanilkou.


    Nejraději mám asi mandlové a kokosové mléko a to z toho důvodu, že jejich výroba je v porovnání s ostatními ořechy nejlevnější. Postup na výrobu mléka najdete níže v článku.

    Co mi tady ale hrozně chybí, jsou čestvá rostlinná mléka, která si můžete koupit na chuť ke svačině. V Praze jsem zboňovala Nemléko, které jak tak pozoruji a Instagramu stále více expanduje, což je skvělá zpráva! Třeba se časem dostane i do Hilversumu J! Celý projekt Nemléka mi byl od začátku moc sympatický a líbil se mi nápad čerstvých rostlinných mlék se zajímavými příchutěmi.

    Stal se zázrak a Honza za mou přijel z Prahy autem a dovezl mi balíček Nemléka s těmi nejnovějšími příchutěmi! Tak málo stačí ke štěstí, jedna malá lahvička s jednoduchým designem a lahodným zázrakem uvnitř.

    Mám ráda vanilku, takže jednoznačným favoritem je pro mě madlové mléko s vanilkou, které je ideální na svačinu, ale pokud máte rádi sladší kávu, můžete si ho přidat do kafe. Druhé v pořadí je jednozančně čerstvá novinka Makové mléko. Chuť máku je hrozně zajímavá a navíc má mák blahodárné účinky. Další příchutě, které jsem ochutnala byly ledová káva, makové kakao a mandlové mléko s kurkumou. Čokoládu a kakao nemám obecně moc ráda, takže kakaová mléka jsem ochutnala, ale přenechala Honzovi, který se olizoval až za ušima! No a mandlové s kurkumou je zajímavý mix na první pocit nekombinovatelných chutí, ale nakonec to jde dobře k sobě.

    Pokud chcete Nemléko ochutnat, neváhejte, distribuční síť se stále více rozšiřuje a to po celé České Republice. Více informací můžete najít na stránkách Nemléka.
    Rostlinná mléka určitě stojí za vyzkoušení, uvidíte samy, zda-li se vám bude chtít vrátit zpět ke konzumaci kravského mléka.
    Mandlové mléko:

    Budete potřebovat cca 150 gramů oloupaných mandlí. Ideální verzí jsou mandle nasekané či nahrubo rozmixované. Mandle dáme do misky a zalijeme litrem studené vody. Mandle necháme dvě až tři hodiny vylouhovat, občas promícháme sedlinu. Poté pečlivě rozmixujeme a přecedíme. Dochutíme dle libosti.

    Kokosové mléko:

    K přípravě vám postačí strouhaný kokos, který zalijete horkou vodou. Směs necháte chvíli stát a poté rozmixujete a přecedíte.