Recenze X-TALON / X-CLAW

    0
    Inov-8 má dnes na trhu jednoznačně nejširší nabídkou offoradové běžecké obuvi, která se primárně uplatňuje v překážkových bězích, orienťáku a trailu. Troufám si říct, že takový X-TALON 212 (čti “kros talon”), který se v příštím roce bude vyrábět už 10 rokem v celkem nezměněné podobě, změnil vnímání krosové boty a stal se také vzorem pro vývoj u dalších značek. Tuto botu máte rádi, ale bylo tady mnoho požadavků na odolnější a tlumenější verzi, a proto rozšiřujeme nabídku o X-CLAW 275. Nakonec, vývoj musí jít dále, obzvlášť u značky, která má inovace v názvu…

    Pro jednodušší orientaci v naší offroadové řadě můžeme laicky říct, že jakýkoliv model s přívlastkem TALON má výkonnostní/závodní ambice, a modely s přívlastkem CLAW jsou vyrobeny na širokém kopytě, myjí vytrvalostní charakter a jsou určeny pro nabíhání objemu. 
    X-CLAW 275  –  široká (S), pata 25,5mm – špička 17,5mm – drop 8mm
    Špičkový grip podešve je jedním ze zásadních pilířů vývoje v inovejtu, stejně tak je tomu i u této novinky. Špunty této podešve jsou 8mm vysoké a oproti lehčí verzi X-TALON mají větší plochu, aby bez potíží unesly i těžšího chlapa. Obvodová část podešve je vyrobena z tvrdší kontaktní pryže, vnitřní část má pak lehce měkkčí směs, aby byl zajištěn výborný grip na tření i v případě pohybu na skalnatém povrchu.

    Mezipodešev POWERFLOW má drop 8 mm a je složena ze dvou dílů. Patní část má měkčí směs a nabízí o 10% vyšší úroveň tlumení, přední část má vyšší hustotu, je tedy lehce tvrdší a nabídne přesnější a efektivnější odraz. Polymerový prstenec DFB, který kopíruje tvar plantární fascie je vložen mezi podešev a mezipodešev, je ukončen za hranou metatarzálu a při efektivním běžeckém stylu lehce napomáhá k odrazu (pružinový efekt).

    Celý spodek boty, tedy podešev + mezipodešev tvoří parádně vyvážený celek, který má až překvapivě dobrou propriocepci. Když poběžíte dolů z Prašivé do Hiadeľského sedla (Nízké Tatry) v x-talonu 212, ucítíte na unavených chodidlech každý kamínek. X-CLAW 275 se svou vyšší stavbou tady  nabízí větší ochranu a pohodlí, ale není to na úkor výrazné ztráty vnímání povrchu. Mezipodešev POWERFLOW není tak torzně tuhá jako vstřikovaná EVA u konceptu RACE ULTRA, což ve finále také zvyšuje pohodlí v botě na delším běhu. Lehce horší je zde jen tvarová paměť, u které došlo po cca roce používání k symetrickému  “sešlapání mezipodešve” o cca 1mm.

    Svršek z balistického nylonu je napnut na širokém kopytě (S), troufám si říct, že je to jedna z hlavních výhod a zároveň i nevýhod této boty. Extrémní odolnost a pevnost svršku je ještě povýšena DWR zátěrem, na druhou stranu bota není tak dobře prodyšná, jako bývalo u inovejtu zvykem. Hlas uživatelů zněl, “chceme pevnější a odolnější svršky” tak tady odpověď. Svrškový materiál nijak zásadně nepovolí svůj tvar, bota se jen natvaruje na chodidla svého uživatele/uživatelky a ani v případě totlálního promočení neuhne ani o milimetr. Trojnásobně vyztužená špička s obsázkou kolem celého obvodu boty pevně pojme chodidla v lůžku boty, takže ani v nejtěžším traverzu neztracíme kontrolu nad situací. Měkký opatek je citlivý k achilovkám, opět se dá tepelně aktivovat, co mě tady osobně chybí je poutko pro snadnější nazouvání a vyzouvání.
    Vkládací stélka uvnitř boty je vyrobena z podobné pěny, ze které je vstřikována mezipodešev a má výšku 6mm. Na mě osobně je to už moc, pokud preferujete větší vnímavost boty od spodku, doporučuji vyměnit stélku za nižší (3mm). Pokud si po nějaké době (500-600km) vyměníte vkládací stélku za novou, významně tak zlepšíte komfort v botě (tlumení).

    Takhle bytelnou, pevnou a pohodlnou botu se špičkovým gripem neztratíte ani v těch největších sračkách, v žádné bažině při orienťáku nebo nejtěžším překážkovém běhu. Rozhodně ji ocení všichni běžci a běžkyně při nabíhání zimních objemů, ať už bude metr sněhu (snad konečně) nebo po kotníky bláta. Na zimu to bude objemovka jedna radost pro kohokoliv, kdo hledá špičkově funkční běžeckou botu.

    X-TALON 225 –  úzká (P), pata 19,5mm – špička 15,5mm – drop 4mm

    Navázat na bezmála 10letou historii bestselleru x-talonu 212, který získal také titul “trailová bota roku v ČR”, nebude lehké. Také proto stále zůstává legendární 212ka v úzkém provedení a nové barvě stále v nabídce. Já jsem ji ale z botníku už vyřadil, nicméně věřím, že si i v budoucnu najde velkou řadu příznivců.

    Stejně jako u tréninkové varianty X-CLAW 275, byla u nového X-TALON 225 kompletně předělána podešev. Nemění se počet špuntů ani jejich rozmístění, mění se směs podešve. Obvodová část podešve má středně tvrdou kontaktní pryž a při běhu v bahně drží tvar a zajišťuje dokonalý záběr. Vnitřní část podešve má měkkčí kontaktní směs pro dobrý grip na tření při běhu v kamenitém prostředí nebo na skále. Špunty jsou vysoké 8mm a v kombinaci s nižší mezipodešví nabídnou famózní záběr. Subjektivně si myslím, že zde bude lehce vyšší životnost podešve, směs podešve není tak “lepivá”, jako u předešlé generace 212ek. Pokud bude někdo v této botě brousit asfalt, zmizí mu/jí vzorek doslova před očima. Poměrově vidím využití podešve 80% trail a 20% silnice.

    Vstřikovaná EVA mezipodešev má drop 4mm a stejnou směs, jako předchozí generace 212ek. Výškové parametry jsou pata 19,5mm (XT212 měl 22mm) a špička 15,5mm (XT212 měl 16mm). Navíc je zde oproti 212ce výztuha DFB, která kopíruje pohyb plantární fascie, ochraňuje chodidla proti proražení a lehce napomáhá k efektivnějšímu odrazu.

    Musím říct, že běh v této botě je zážitek. Naprosto ovládáte situaci, podešev parádně zabírá i v hlubokém blátě, perfektně se osvědčila i při orienťáku. Vnímavost mezipodešve v kombinaci s úzkým a velmi pevným svrškem přímo vybízí k výkonu, ale to zásadní je naprostá kontrola nad terénem. Najednou máte pocit, že do té přírody patříte, splýváte s divočinou, probíháte terénem stejně jistě jako srnky a bouráte veškeré limity, které jste kdy při běhu měli. 

    Svršek z balistického nylonu je bezešvý a je napnut na úzkém kopytě (P). Je tu lehce nižší gramáž nylonu než u verze X-CLAW275, nicméně opět tu můžete čekat enormní pevnost svršku. Bota se jen lehce natvaruje na chodidla a nepovolí. Úzký svršek předurčuje tuto botu k výkonu/závodu. Výkonnostní offroadovka by měla maximálně splynout s chodidly aby nedocházelo v těžkých pasážích k posuvům chodidel uvnitř boty. Pokud nejsou chodidla dobře zachycena v botě při technickém trailu, orienťáku nebo překážkovém běhu, chodidla se v botě pohybují, mohou vznikat puchýře, pálí plosky, ztrácíte kontrolu nad běh a tím také radost z běhu. Tento parametr byl splněn vrchovatě. Špička boty je opět trojnásobně vyztužena, měkký opatek je citlivý k achilovkám a dá se tepelně aktivovat. U této nižší verze zatím nepostrádám poutko k rychlejšímu nazouvání a vyzouvání, díky větší flexibilitě celé boty jsou tyto procesy mnohem jednodušší.
    Malinko horší je to opět s prodyšností. Prostě pevnost a odolnost svršku není v souladu s prodyšností, tyto parametry se při vývoji naprosto vylučují.
    Vkládací stélka zde má výšku 3mm a stejně jako u vyšší verze doporučuji s ní individuálně pracovat.


    Z mého pohledu posunul inovejt laťku o notný kus výš. Není tu značka, která by měla širší offoradovou řadu, chybí tu už jen doplnit nulový drop. Co je ale zásadní, že ty boty jednoduše “baví” a tohle subjektivum je pro mě osobně zásadní. Tak ať vám běhání přináší taky radost.

    P.S. Už v říjnu pro vás spustíme INOV-8 RALLY a nové X-TALON a X-CLAW tu budou hrát prim…