Prvni dva mesice

    0

    Psano tou dobou, publikovano trochu se skluzem…

    Me predstavy o tehotenstvi byly vzdycky jasne – clovek ma trochu vetsi bricho a pak z nej vyleze dite. Po tom, co byla tehotna Johari, jsem k tomu pridala znalost, ze se casto chodi curat 🙂
    Takze jsem se na to sve tehotenstvi celkem tesila – bylo mi jasne, ze budu uplne v pohode, sportovat dal, pracovat jako by se nechumelilo. Proc taky ne?

    A ted realita. Prvni mesic jsem to samozrejme jeste nevedela a skutecne vsechno slo podle planu. Kdyz jsem to zjistila na konci prvniho mesice, hned jsem zacala zkoumat, jestli uz se mi zvetsilo bricho (samozrejme totalni blbost). A porad jsem se citila skvele!

    A pak to prislo: tydny (vlastne mesice) permanentni nevolnosti. Neskutecna pachut v puse a permanentni zvedani zaludku, ve dne v noci. To jsem necekala. Me predstavy vzaly za sve. Stravila jsem pres mesic prevazne lezenim v posteli a maximalne jsem se zmohla k prochazce, kdyz mi vyjimecne bylo hodinku nebo dve lip. Z me obvykle hodne prirodni a zdrave stravy jsem presla na praseni vseho, co jsem byla schopna aspon trochu pozrit, vsechno chutnalo totalne odporne. Nejradsi bych vubec nic nejedla – jenze breatharian nejsem. Tak jsem vzdycky nasla neco, co mi relativne chutnalo (dokazala jsem to sezvykat, kdyz jsem zapojila veskerou vuli), ale pak se mi udela spatne a znate to… pak uz to nemuzete ani videt. Moc jidel uz nezbyva… vlastne skoro nic. Vsechno to ma nejakou pachut a desne to smrdi.  Takze jim, co mi prijde jako nejmensi zlo – chutove, nutricne uz se ani neobtezuju to zkoumat, protoze nejdulezitejsi je, jestli jsem vubec schopna to snist. Skutecne “idealni” strava pro tehotnou. Myslete si o tom, co chcete, pro me je to vitezstvi – lepsi jist tohle, nez vubec nic.

    Z pohledu treninkoveho tedy: Zatim pres sest tydnu vicemene v leze/sede, pohyb minimalni az na par prochazek, spani 10-12h denne, cpani se vsim moznym (muj prijem cukru se znekolikanasobil). Celkem logicky jsem si tak vytrenovala katastrofickou kondici – i po vyjiti 2 pater jsem zadychana jak Bolt po dvoustovce a casto si musim jit na par minut lehnout (no jo, obcas i usnu).

    Prvni naznak nejakeho zlepseni byl asi ten, ze jsem vubec zacala byt schopna premyslet, co dal – takhle to neni dobre. Jak asi vetsina z vas zna, kdyz lezite polomrtvi v posteli, neni nic jednodussiho, nez se prihlasit na zavod a vytvorit si treniknkovy plan. Trochu rozumu mi nastesti jeste zustalo, takze zavod jsem vynechala a jen si vytvorila plan:

    Pondeli: TRX/posilovani pro tehotne
    Utery: 15-30 minut chuze (idealne indianske)
    Streda: tehotenska joga
    Ctvrtek: 30-60 minut chuze (idealne indianske)
    Patek: TRX/posilovani pro tehotne a kratka chuze (indianska)
    Sobota: tehotenska joga
    Nedele: 30-60 minut chuze (idealne indianske)

    Pocitala jsem s tim jako s orientacnim planem – ve skutecnosti pojedu podle pocitu a tohle bude jen insipirace. A taky ze jo – prvni 4 dny planu jsem se podle pocitu rozhodla nedelat zase vubec nic a skoncila jsem v posteli s knizkou. Velmi efektivni pristup… 😀

    Nicmene behem velikonoc zacala svitat nadeje. Rano mam obcas (jen obcas) i chut vylezt s postele, pachut obcas mizi a obcas ji lze s trochou vule ignorovat. Tak uvidime, jak to pujde dal – chci posluchat telo a neprepinat se. Na druhou stranu, jen polehavat taky neni idealni, takze opravdu moc chci aspon kousek z toho zvladnout 🙂

    A tady je zaznam, jak se mi vedlo od Velikonoc 🙂

    Tyden ~10:

    Pondeli: TRX pro tehotne

    Hned dopoledne se mi udelalo lepe! Bohuzel, nez jsem otevrela instruktazni video a povesila na dvere TRX, pachut v puse byla zpet. Ale rozhodla jsem se to prekonat a myslim, ze jsem dobre udelala. Depresivni bylo to, ze jsem neudelala ani 6 poradnych vypadu, svaly jsou proste pryc. Ale nikam jsem se netlacila, i snaha se urcite pocita. Ono se to casem podda, hlavne vydrzet! Hned po cviceni jsem si vzala Calippo – pachut na 10 minut zvladlo pretlouct 🙂

    Utery: indianska chuze

    A realita:

    Slo to! Chuze na pohodu s kratkyma vsuvkama lehkeh klusu. Nastavila jsem si na hodinkach upozorneni na tep nad 140 – to je doporucene maximum (nejdete ruzna cisla, tohle mi prislo jako rozumne). Bylo to celkem prijemne, po navratu jsem zregenerovala dalsim Calippem.

    Streda: tehotenska joga

    Modleni se k porcelanovemu bohu, zadne cviceni.

    Ctvrtek: 30-60 minut chuze (idealne indianske)

    Venku neni nic moc, radsi jsem si dala cviceni na zitra a zitra si dam dnesni 🙂 (snad) + kratka prochazka bez behu.

    Patek: TRX/posilovani pro tehotne a kratka chuze (indianska)

    40 minut indianske chuze, bylo mi soufl, ale dalo se to 🙂

    Vikend: joga a chuze

    O vikendu jsem se k planu vubec nedostala, bylo mi oba dva dny blbe. V nedeli jsem se zmohla na luxovani a kratkou prochazku s navstevou. Ano, po mnoha tydnech jsem videla zase zivou dusi a bylo to fakt skvely (D nepocitam, i kdyz bych samozrejme mela, postaral se o obed, drzi mi vlasy, kdyz to prijde a tak vubec zachranuje, kdyz je to potreba :).