Příprava na maraton v Bratislavě 1/2

    0
    Prosinec jsem nakopl slibně, bohužel jsem záhy také “zakopl” o zánět nosních dutin, takže jsem si užil perné chvilky a na běhání nebylo ani pomyšlení. Návrat skoro po dvou týdnech volna byl opatrný a ještě i dnes jsem vylekaný z náznaku rýmy..
    Plánovaný koncept tréninků, o kterém jsem dříve psal, plním jen z části, ideální podmínky k tréninku nejsou, a tak to lepím, jak se zrovna zadaří, přesto výkonnost pomalu roste a dlouhé běhy mi problém nedělají.
    dosavadní tréninky z pohledu vzdálenosti a tepových zón

    Kvalitu zatím běhám pocitově, na tempo moc nekoukám a spíš se držím v otáčkách, rozmezí tepu 160-165tf testuji na 10-20min intervalech, jindy se rozhodnu pro úseky 3-5km. Dle terénu se pohybuji kolem 4:00 – 4:25 / km , takže spokojenost. V mrazech tyto rychlejší tréninky raději vynechávám, navíc v našem kraji bývá dost husto, když se zatopí, tak jsem rád, že si odklušu aspoň něco v klidu, aniž bych se pak celou noc dusil a vykašlával ten bordel.

    Naskytla se mi možnost běhat do práce, což jsem zatím otestoval jednou a byl to super trénink ( 20km s vlnitým terénem cca. 200m převýšení ) . Nakonec jsem běžel i domů a nebýt střevních potíží po divokém obědě, odběhl bych to ještě rychleji než ráno, byl to zvláštní pocit, čekal jsem, že nohy budou protestovat. Teď s ledovkou na cestách mě lákají další trasy, které vedou přes místní kopce, jenže se jedná o časově náročnější trénink, kdy si budu muset přivstat a vše lépe nachystat, ať se ráno nezdržuji s jídlem, apod.

    No ale teď zpět k celé přípravě, držím se na dvou delších bězích týdně, po dlouhém běhu následuje regenerační, občas zařadím i volno. Zatím necítím velkou únavu, s kterou jsem bojoval v létě, když jsem makal na Košice. Tento stav bych si chtěl zachovat, pro regeneraci teď používám i proteinové koktejly, jeden ihned po doběhnutí a druhý večer před spaním. Zařazuji je většinou jen po intenzivnějších trénincích, stravu si pořád hlídám, ať nejím nesmysly, které mě sice zacpou, ale tělo z toho moc nemá.

    Kontrolní závod jsem si ještě nevybral, něco jsem nasázel do termínovky, ale uvidím, jak se vše bude vyvíjet. V polovině února provedu další kontrolu, co a jak běhám.