Poprvé na WebExpo – Den druhý

    0

    Dobré ráno WebExpo!

    Startující talk s kávou, Kevinem a komiksovou rozcvičkou. Jsem definitivně přesvědčen, že kreslení není moje, silná stránka, ale jeho slova, že “Komiks je trojský kůň pro přenos informací”, mi pomáhá si uvědomit, proč miluji komiksy už od dětství. Lucerna je tišší, ale čekal bych, že pořadatelé přestěhují stánky do míst, kde jsou šatny. Místo toho se objevují dvoujazyčné cedule, “Prosíme nerušte během přednášek.” Ok, ale viz můj tweet ze včera. Zrovna čtu report z prvního dne na Vzhůru Dolů od Martina Michálka a musím se vším souhlasit.

    • Není lehké při organizování akce vyhovět všem a je pekelně těžké zorganizovat konferenci velikosti Webexpo.
    • Velký sál je prostě místo pro přednášky nevhodné.
    • Ale lucerna je krásné místo pro jakoukoli akci.

    Benjamin Kreyser  právě na datech rozbíjí všeobecný předpoklad, že na trhu je už dost instant messengeru. Graf ukazuje, že v Q1 2015 IM předběhly v užívanosti na mobilech, appky sociálních sítí. V různých IM stále více a více najdete možnost objednat letenky, koupit lístky na koncert a spoustu dalšího. Pak dává smysl, když pár dní zpět spustil Google své Allo a je tedy jen otázkou, kdy a jak zabije hangout. S jejich počtem uživatelů je v tom monetizační potenciál za miliardy. Jo a to víte, že multitasking snižuje vaše IQ více než kouření marihuany? Zavírám mac a jdu sledovat talk, abych se inteligenčně nedostal na úroveň slušných Čechů. Ještě by mi večer mohli začít vadit opálení turisti v centru Prahy.

    Mark Pollard zcela ovládl publikum, se kterým excelentně pracoval. Spíš light talk, ale protože je čas oběda přijde mi toto “odlehčení”, i když velmi zajímavé, vítané. Markuv workshop si užívám jako doušky českého piva, o kterém zrovna mluví.

    Další je Dana Cohen Baron a její talk o design sprintu v Lucerna Cinema, kam pouští omezený počet účastníků, ale přispívá to lepšímu ovzduší a tím  zážitku z přednášek. Doufám, že i přednáška pomůže zpropagovat DS, který je prozatím v ČR ne tak moc známý. Samozřejmě je to jen jedna z mnoha designových metod, kterou může designer použít, ale rozhodne se hodí. Protože kolik design metod znáš, tolikrát jsi designérem. 
    Michal Špaček je klasika, která nikdy nezklame a zároveň jedna z mála dev přednášek v mém programu. Vzhledem k tomu jak dlouho o bezpečnosti a heslech evengelizuje, je až s podivem jak se to stále kašle.
    Tom Giannattasio spustil nádhernou vizuální show, kde ukázal jak lze řešit interakci a změnu zobrazení animacemi. Kdyby k tomu dodal ještě soundtrack na pozadí,  mohlo by to do kin jako blockbuster pro designéry. 😀 Takové designérské vizuální porno, ale fakt cool. 
    A jde se networkovat, protože v Lucerna Great Hall začali balit stánky. Chjo. Aspoň je tu Petr, Dušan, Mirek …
    … a pak hned domů, do Podolí, do lékárny. Však vy víte kam. Díky moc za všechno a uvidíme se příští rok.