Koučování, sága pokračuje.

    0
    Je to něco přes měsíc od chvíle, kdy jsem na facebooku vyhlásila, že bych chtěla koučovat a hledala na to lidi. Chci vyprávět a chlubit se, co jsem s tím zatím stihla zažít.


    Absolvovala jsem zatím sedm testovacích session. Z toho dvě byly se stejným člověkem. Dvě po skypu a zbytek naživo. Všechny zadarmo, ale bylo mi zaplaceno několik čajů, za které tímto znovu děkuji 🙂 Byly to všechno hrozně zajímavé zkušenosti a bylo to pro mě poučné. Vypadá to, alespoň podle reakcí, že je to přínosné i pro mé koučované, což je super.


    Já při tom zažívám různé věci. Jsou chvíle, kdy mám pocit, že to krásně odsýpá a že jsem předurčená to dělat, a jsou chvíle, kdy jsem dost bezradná. Několikrát jsem nechala tu nejistotu vystoupit na povrch a pokaždé to bylo špatně. Je pro mě zajímavá lekce, že pokud chci tohle dělat, musím být schopná fungovat přesvědčivě i když si nejsem jistá. Taky mi hned dvakrát bylo řečeno, v rámci zpětné vazby, že bych měla být víc direktivní, víc to řídit. Vzala jsem si to k srdci a snad je to teď lepší. Ale samozřejmě se to moc nedá porovnávat, protože nové situace, nová témata, noví lidé.


    Je pro mě trochu složité neradit. Kouč nikdy radit nemá, jen se ptát; řídit proces, ne téma. Párkrát jsem si řekla, že je jen trochu postrčím “správným” směrem, že to se nemůže nic špatného stát. Pokaždé to bylo, zpětně hodnoceno, chyba. Poté jsem si na to dávala větší pozor, a i ty situace, kde mě zas pálilo poradit, se nakonec samy rozmotaly. Někdy tak, jak bych poradila, někdy jinak.


    Někdy je složité, když koučovaný řeší téma, které zrovna řeším taky. Pak se mi do hlavy cpou nápady co by se daly říct, které mluví nějak o mně. “Já taky…”. To se mi snad povedlo nikdy neříct. Občas něco takového zmíním po konci session. Trochu si nejsem jistá, jestli to taky není špatně. Jestli to dotyční rozdělují, nebo jestli jim to rozstřelí soustředění na sebe. Kdyby to četl někdo, koho se to týká, ať dá vědět.


    Celkově jsem ještě víc nadšená z potenciálu metody, ale taky cítím větší potřebu pořádného výcviku. Nechci být polokouč, jak zmiňoval Aleš Vrána v jedné prezentaci. Chci to dělat co nejlépe. Teď je to často tak, že si tak nějak vybírám, co mi přiletí do hlavy za techniku. Jak třeba posunout člověka, co neví, nebo jak vyextrahovat jeho hodnoty z toho, co si přeje. Ale cítím v tom tu náhodnost. Že prostě nevím, co by bylo nejlepší, nebo alespoň výhody a nevýhody jednotlivých postupů. A taky bych jich chtěla mít v toolboxu mnohem víc.


    Výcviky


    Tím se dostáváme k dalšímu tématu, a to je můj průzkum koučovacích škol. Jak jsme si už někde řekli, výcviky jsou drahý jak pes. Na druhou stranu, už začínám věřit, že se mi to jednou zaplatí a že to bude mít velký pozitivní přesah i do zbytku mého života, a že tedy to stojí za ten risk.


    Původně jsem to všechno zkoumala s ohledem na cestu k certifikaci. Teď to vypadá, že možná to na té certifikaci až tak nestojí. Že samozřejmě chci mít vzdělání, které mi ji umožní, ale že nebudu předem kalkulovat i s těmi dalšími požadavky, jako jsou třeba mentorské hodiny. Na to buď dojde nebo nedojde.


    Jako první jsem se byla podívat u Results & Emotions. Nabízí večer “Jak se stát koučem”. Byla to víc taková přednáška než ukázka výcviku. Bylo to v takovém podkrovním kamrlíku a bylo nás tam asi osm. Václav Szakál povídal o tom, co je to koučování, jak to u nich dělají, že koučuje hokejisty za velké peníze atd. Na první pohled na mě působil trochu divně, ale v průběhu události se to z většiny srovnalo. Líbilo se mi, že říkal, že všem absolventům se ty peníze za výcvik do roka vrátily. Taky mi to přišlo, že ty lidi dobře podporují i po výcviku, aby si zařídili vlastní praxi. Bohužel jsem si nenapsala kolik to u nich stojí, ale Radek, který tam byl se mnou, říkal, že to snad bylo 40k za výcvik a 70k za celý balíček až k certifikaci. Taky nabízeli ukázku koučování zdarma, později jsem jim psala a neodpověděli mi. Tak nevím, asi nějakej error. Napsala jsem jim znovu, tak uvidíme.


    Potom jsem se byla podívat v Academy of Coaching Excellence. Rovnou řeknu, že ti na mě působili zatím nejlíp. Mají prostory předělaném bytě kousek od Hradčanské. Shodou okolností v domě, kde bydlívala moje kamarádka. Celý to tam bylo takový velký, pěkný. I lidi, co na to přišli, mi připadali takoví příjemnější. Součástí ukázky byl i takový minikurz koučování a mohli jsme si to tam na místě zkusit. Vybrala jsem si do dvojice takového zajímavého týpka a bylo to super. To hlavní, co na mě zapůsobilo, byl ten hlavní člověk, Norbert. Nebyl takovej “jásavej” jako často lidi kolem koučování jsou, naopak na mě působil klidně a i tak trochu moudře. Jeho bych ráda na tom výcviku poslouchala. Jejich výcvik stojí 72k (To je s DPH. Prý je možné to mít za 60k bez toho, ale musela by to za mě zaplatit nějaká firma). To je hodně. Ale když jsem tam byla, tak jsem měla pocit, že by to za to snad mohlo stát. Nabízí možnost jít na nějaký víkendový výcvik a pak případně naskočit do velkého. Vážně o tom uvažuji.


    Nakonec jsem navštívila Coaching world. Byli supervstřícní a dovolili mi se přijít podívat přímo do výcviku na jeden den. Bylo to … smíšené. Prostor byla nějaká pronajatá nevlídná zasedačka, lidi, co tam byli, byli míň moje krevní skupina, než co byli v tom ACE. Ta hlavní trenérka vypadala, že ví, o čem mluví, ale nebyl to můj typ člověka. Představa jít tam na deset dní nebo kolik není tak lákavá. Jakože předpokládám, že bych se tam mnohé naučila a že by to mělo smysl, ale momentálně mám pocit, že by to nebylo tak příjemné, jak by mohlo být. Jejich výhoda je, že jsou levní. 42k za základní kurz, ale na fb zlevňovali těsně před začátkem až na 25k. To je částka, která se vytáhne z kapsy výrazně snadněji. Bude skutečně ACE třikrát lepší? Těžko říct.

    Poslední zmínitelný (a již zmíněný) je Aleš Vrána ze Život jako hra. Jako ukázka byl webinář. Dotyčný byl extrajásavý. Ale zase to vypadá, že mají dobrý systém, jsou nějakou pobočkou od Coachville, americké koučovací školy. Mají asi dobrou podporu absolventů a takovéhle věci. Bohužel nikde nemají napsáno, kolik jejich výcvik stojí, a to mi připadá hloupé. Stejně jsem se jim přihlásila,že mám zájem o další informace. Dneska mi volala nějaká paní a popisovala mi, že mi pošlou test psychologických předpokladů, což má být něco na hodinu až dvě. Tak jsem se jí u toho rovnou zeptala na cenu. Nevěděla. Prý to zjistí. Tak jestli se to někdy dozvím, tak to sem dopíšu.


    V plánu mám navštívit ještě dvě až tři další školy. Neznámo proč teď dva týdny nic není a pak je to všechno během dvou dní. Čeká mě tedy ještě Neuroleadership, InnerGame workshop a možná i Process communication model (možná proto, že to mají za peníze a taky nevím, jestli na to ještě budu mít sílu.) Kdybyste se někdo chtěli přidat, nebo byste věděli o nějaké akci, o které já nevím, dejte určitě vědět.


    Závěrem

    Takže, nenudím se a chci dál pokračovat. Pokud byste se chtěli nechat ode mě testovacím způsobem koučovat, napište mi, nebo se přidejte do skupiny, kde se to řeší.