Jíme zdravě. Myslíme zdravě?

    0

    Zdravý životní styl podle mě zahrnuje pohyb, stravu, ale i naše chování vůči přírodě a životnímu prostředí. V poslední době si všímám, že čím dál více lidí přemýšlí o tom, co jí, pijí, čím se myjí atd. Hledí se na to, aby to bylo zdravé, bio, bez tuku, cukru a chemikálií. Hlavně aby to nezatěžovalo náš organismus. Ale nezatěžujeme zbytečně naší planetu Zemi, idyž se snažíme žít zdravě?

    Nechci se pouštět do žádných sáhodlouhých přednášek o tom, ja se správně chovat, ani já nedělám všechno, tak jak se má. Je mi jasné, že průmysl i zemědělství obecně dává životnímu prostředí dost zabrat, ale to bychom museli být všichni alternativci, kteří si nekupují nic v obalech, vše si vypěstují a odpad biologicky zlikvidují, abychom to nějak zásadně změnili. Ale malé krůčky může začít dělat každý u sebe.

    Je tady totiž jedna věc, která mě trápí a konkrétně u sebe jí chci okamžitě změnit. Třídit odpad mi přijde automatické, ale občas mě zarazí, kolik toho jedna domácnost vyprodukuje. Hlavně plastů. 
    Krása, že? Radost pohledět!
    Plus jsem si to uvědomila ještě více v práci. Nedávno na Chodově v areálu kancelářských budov, kde pracuji, otevřeli pobočku Green Factory. Uvítala jsem to s radostí, protože saláty miluju, hlavně se mi líbí ten koncept, kdy si můžete vybrat ingredience a oni vám vše pěkně rozsekají a promíchají. Jejich saláty jsou dobré, ale jednu vadu na kráse to má. Vše dávají do plastových misek s víčkem a k tomu plastové příbory. Ještě to chápu, když si salát berete s sebou (ikdyž na Chodově to máme všichni pár desítek metrů do kanclu a po těch pár desítkách metrů a pár soustech prázdné mističky prostě vyhodíme), ale když si ho chcete sníst tam, tak snad z talíře jako v normální restauraci a ne jak někde na fesťáku! Upřímně nesnášim jíst umělýma příborama. A dost mě vytáčí, že to vůbec takhle zavedli. Moc dobře vím, kolik lidí se jim tam za den protočí a kolik tedy padne plastového nádobí. Přitom půlka z nich si ten salát sní tam. Nezdá se vám to padlé na hlavu? Sice ušetří za člověka, který by myl nádobí, ale plastové taky nebude úplně nejlevnější. Řetězec, který se tváří jako “zdravý”, ale vůbec zdravě nepřemýšlí. Napsala jsem jim e-mail s dotazem, jestli to neplánují změnit, ale žádnou odpověď jsem nedostala. Tak tedy říkám dost a od pondělí mě tam už neuvidí. Nechci mít pokaždé výčitky svědomí, že jsem součástí tohoto zbytečného plýtvání. To si radši pokaždé, když budu mít chuť na salát, zajdu do Uga nebo Delmartu, kde mi ho naservírují na normální talíř. A obecně se budu víc snažit nebrat si jídlo s sebou, pokud to nebude extra nutné.
    Můj poslední salát v Green Factory
    Pokud vás tento problém také trápí, přečtěte si zajímavý článek o nakupování potravin do vlastních nádob ZDE. Mě to přijde hodně zajímavé. Ještě víc se dozvíte na stránkách zerowaste.bezobalu.org
    Dejte mi vědět i váš názor a jak jste na tom s konzumováním v podobných zařízeních.
    Díky.