IQ AQUA – chytrá voda

    0

         Možná jste už slyšeli o vodíkové vodě? ano vodíkové je to tak :-). A o co tady jde, tak je právě ten vodík, kterým je voda sycena.  Sám vodu užívám několik měsíců a ze začátku jsem si říkal, co to vlastně je a jak funguje. Vyzkoušel jsem dvě věci- dát si pár těžkých tréninků a vodu neužívat a pak opět pár těžkých tréninků a vodu užít a ejhle on ten rozdíl byl poznat. Znáte to, po nějakém těžkém 3- hodinovém běhu v kopcích je člověk docela rozbitý -protáhnete se, doplníte vodu, sacharidy a každý to své co doplňuje a ještě ta voda- po užití jde po pár hodinách poznat, že únava není tak intenzivní jak obvykle, vodík prostoupí celým tělem a účinkuje tam kde je potřeba.
    Nejlépe se však pozná užítí před i během závodu a hlavně rozdíl jsem poznal na “ultra” distancích a to docela razantní, když jsem vodu užíval skoro v průběhu, tak jsem citíl menší únavu svalů než obvykle a hlavně i celkově jsem byl svěží a mohl podávat kvalitní výkon delší dobu. Samozdřejmě jsem při závodě spotřeboval asi 4 vody během 12-ti hodin, je to dost ale vyplatí se.
    A to proč? Jednoduše vysvětlím, pokud vezmu svaly až na úroveň buňek tak jsou v každé buňce obsaženy stovky mitochondrií, které spalují cukr, tuky a z nich vytvářejí za pomoci kyslíku energii adenosintrifosfátATPA pokud se výkon neustále zvyšuje a prodlužuje tak se v mitochondriích vytváří mnoho splodin a ten největší je OH- volný radikál (ne ten islámský), který zacpává pory buňky- nemá snadný přísum paliva a tím pádem nemůže vytvářet potřebnou energii. Zvýšeným výkonem se tedy zhoršuje produkce ATP a člověk, ale chce stále bežet a jaksi to nejde. Další zdroj je aerobní glykoza, který k výrobě energie potřebuje pouze cukr a ne kyslík a ze stejného množství cukru vyrobí pouze 10% ATP a mnoho laktátu, takže čím víc laktátu, tím větší únava a následuje zatáhnutí za záchranou brzdu….
    Pokud vypijeme vodík, který se velmi rychle šíří do celého těla, téměř okamžitě reaguje právě s hydroxylovými radikály, vznikne spojení H + OH = H20,  vzniká nová voda a mitochondrie jsou čisté, opět fungují naplno a my nemusíme využívat v takové míře anaerbnmí glykolýzu, tvoříme méně laktátu a samozřejmě menší množství laktátu rychleji odbouráme a rychleji regenerujeme.

    Z mé vlastní zkušenosti je voda velký pomocník a zároveň velký antioxidant, mnoho přátel kolem  vodu také užívá- hlavně během závodů a pocity z menší míry únavy jsou totožné. Určitě není to žádná hopsinková štáva, která Vás vyšvihne ihned vzhůru ale jako další forma regenerace a zmírnění únavy to není vůbec špatné. 🙂