GO & GET HEALTHY

    0
    Krásný večer!
    Dneska jsem tady s článkem, který se týká zdravého stravování, ale také zdraví jako takového. A tím tématem je přesněji VISCERÁLNÍ TUK. Je to totiž
     jedna z kolonek, která mi v průběhu posledních dvou měření stoupla (ačkoli dříve šla v podstatě jen dolů) a já se rozhodla to řešit. Viscerální tuk je totiž
     o něco jiný než klasický tuk. Takže pokud si myslíte “to se mě netýká, jsem hubená”, mýlíte se. On totiž není tak úplně vidět. Takže jestli máte chvilku,
     uvařte si čaj, ničím ho neslaďte a pojďte se dozvědět pár informací, které Vám možná zlepší zdraví (a postavu). 

    Dnešní oběd – grilovaný lilek, cuketa a tofu na kokosovém oleji.


    Co to je viscerální tuk a proč je tak nebezpečný?
    Pokud jste neslyšeli pojem “viscerální tuk”, možná ho budete znát pod názvy “útrobní” nebo “orgánový”. Viscerální tuk má v těle svou důležitou funkci
     – zásoba energie a vitaminů, obaluje klouby a chrání orgány (důležitý je obzvláště pro ženy, kde obaluje dělohu apod. a tvoří tak ochranou vrstvu pro
     (případné) miminko). Tady ale bohužel neplatí “čím více tím lépe”. Nadbytek viscerálního tuku se nerovná vyšší ochraně či zdraví. Naopak způsobuje velké
     zdravotní problémy, např. cukrovka, srdeční infarkt, mozková mrtvice, zvýšení “špatného” LDL cholesterolu, ucpávání cév a i následnou zástavu srdce…
    Problém často bývá v tom, že spoustu lidí neví, že nadbytkem viscerálního tuku trpí. Je totiž prakticky neviditelný. Narozdíl od podkožního tuku,
     kterého si každý jedinec se zdravým zrakem všimne, prostě NENÍ vidět. A bohužel ani neplatí, že pokud nemáte podkožní tuk, nemáte ani ten viscerální.
     I naprosto hubený člověk může trpět jeho nadbytkem. Obézní lidé k tomu mají samozřejmě blíže, ale zrádnost toho všeho je právě v tom, že si myslíte, že
     jste hubení a zdraví, ale vlastně máte nadbytek tuku. 

    Jedním z ukazatelů je obvod pasu, kde se u žen uvádí 88 cm a u mužů 102 cm. 
    Je to pouze jeden z faktorů, který tomu nasvědčuje. Když jsem psala, že se mi hodnota zvýšila, neznamená to, že není v normě.
    Mé hodnoty jsou naprosto v pořádku, ale samozřejmě, pokud víte, že máte v těle tuk, který Vám škodí a dříve jste ho neměli, je na čase
     se ho zbavit, i když máte v pase těch centimetrů o 25 míň. 

    Dalším z faktorů je také věk. V poslední době se totiž prokázalo, že ačkoli si člověk drží váhu i procento tuku v těle, s přibývajícím věkem
     se mění místa v těle, kde se tuk usazuje a škodí a většinou se tato místa přesouvají kam jinam než do břicha. Achjo.

    Optimální a rizikové hodnoty
    Viscerální tuk se měří na stupnici od 1 do 59 “bodů”. Hodnoty od 1 do 12 znamenají optimální hodnoty, tj. že “velikost” Vašeho viscerálního
     tuku není více než 100cm². Pokud hodnoty převyšují 12ku, velikost tuku expandovala nad 100cm². A čím větší hodnota, tím hůř.
    Pozitivní zpráva
    Jednou z pozitivních věcí je, že hodnoty se dají snížit pouhou úpravou jídelníčku. A to nejen zamezení ukládání do budoucna, ale dají se
     upravit i stávající hodnoty. Někteří lidé mají k ukládání bohužel větší genetické sklony a pokud o nich vědí, měli by svůj jídelníček hlídat preventivně. 
    Jak viscerální tuk eliminovat?
    Teď se dostáváme konečně k té nejdůležitější části a to jak si upravit jídelníček, aby viscerální tuk klesal. Respektivě to můžete brát jako
     seznam potravin, kterým se vyhýbat, aby naopak hodnoty nestoupaly. 
    Sáhněte si do svědomí a zamyslete se u každého bodu, jak jste na tom 🙂 
    Omezit příjem brambor, kukuřice, bílé rýže, těstovin a jiných zrn, která v těle metabolizují na cukr. – 
    Pozn. neberte to tak, že dát si rýži nebo brambory je špatné. VŮBEC ne. Zde je to spíše pro ty, kteří si uvědomují, že denně jí rýži nebo
     těstoviny ve velkém množství. Pokuste se jídla případně zařadit na oběd a ne na večer, kdy tělo nemá možnost cukr spotřebovat.
     Doporučují se nahrazovat bezlepkovými variantami – jáhly, pohanka, quinoa, amarant, luštěniny, kroupy. Nebo zkuste alespoň
     celozrnné či bezlepkové těstoviny a hnědou rýži. 
    Vyřaďte nebo alespoň omezte cukr, bílou mouku a fruktózu.
    Pozn. fruktózou se nemyslí přímo ovoce, ale spíše fruktóuový sirup, kterým se doslazuje většina levných výrobků. 
    I tak se ale doporučuje nepříjímat více než 2ks ovoce denně. 
    Jezte co nejvíce zeleniny. Ideálně té zelené. 
    Vykašlete se na hotová a instantní jídla.
    Jezte dostatek kvalitních omega3 a omega9. 
     ryby, ryby v konzervě, semínka a kvalitní oleje.
    Požívejte denně 1-2 lžíce lněného oleje nebo 3x denně lžičku nadrcených či namletých lněných semínek. – 
    Opravdu musí být nadrcená, jinak se z nich nic neuvolní.
    Pijte čistou vodu nebo čaje. Nic neslaďte.
    Snažte se vyřadit alkohol.
    Sportujte. Pravidelný pohyb snižuje hladinu inzulinu a tím i viscerálního tuku.
    Relaxujte, dostatečně spěte a vyhněte se stresu. 
    Stres napomáhá ukládání tuku. #Haj*l. 
    Pokud jste kuřáci, přestaňte.
    Vybírejte méně tučné mléčné výrobky. 
    Jezte pravidelně. 
    Největší nesmysl je, že když nebudete jíst, nepřijmete žádný tuk ani cukry a tak ho budete redukovat. BLBOST. 

    Slovo na závěr
    Když si projdete jednotlivé body, možná někomu přijde, že by musel předělat celý jídelníček. Vyřadit veškeré přílohy, pečivo, sladké, cukry,
     mléčné výrobky, ovoce a jíst jen ryby a zeleninu. Ale tak to není. Tahle strava přichází na řadu až v případě, kdy už je pozdě. 
    Možná ale článek někoho dovede k zamyšlení, kdy si uvědomí, že je čas dělat něco pro své tělo a zdraví. 
    Ať už přestanete kouřit nebo omezíte alkohol.
     Ať si koupíte lněný olej a dáte si denně dvě lžičky.
     Ať jednou za čas vyměníte rýži za jáhly nebo si místo polotučného tvarohu koupíte odtučněný.
     Ať si uvědomíte, že sníst na snídani mísu ovoce a zapít to pomerančovým freshem není dobré.
    Ať si ke každé večeři přidáte alespoň trochu zeleniny. 
    Ať se půjdete proběhnout nebo se projít do přírody.
    Nemusíte měnit celý svůj životní styl a jídelníček.
    Stačí se zamyslet. A udělat alespoň něco málo za co Vám tělo poděkuje.