GLUTENFREE CARROT CAKE

    0

    Carrot cake nikdy nepatřil mezi moje oblíbence, což se pomalu ale jistě začalo měnit v průběhu roku, kdy jsem pracovala ve Starbucksu. Nikdy jsem ale neměla tendence se o něj doma pokoušela, protože kdo mě zná, ví (a ano, opakuji to asi po stopadesátý), že mým vrcholeme jsou vajíčka a opečené tofu a jen málokdy se pouštím do jakýchsi kuchyňských experimentů. Ale tentokrát jsem se do toho pustila a dopadlo to naprosto skvěle! A co víc, chutnal i mámě s tátou, což je pro mě největší možný uznání, protože máma peče TAK dobře, že jen máloco se tomu dorovná, natož to překoná.

    INGREDIENCE:

    400g nastrouhané mrkve
    300 g bezlepkové mouky
    2 bzl prášky do pečiva
    150g cukru
    220ml slunečnicového oleje
    120g vlašských ořechů
    3 celé vejce
    2 PL medu
    1,5 PL kakaa
    2 ČJ vanilkového extraktu
    2 ČJ skořice

    KRÉM:

    250g měkkého tvarohu
    1/2 kelímku šlehačky 33%
    80g másla
    2 PL cukru
    1 ČJ lžička citronové šťávy

    POSTUP:

    Jako první si nastrouháme mrkev a předehřejem troubu na 180 stupňů. Ideálně je asi najemno, já strouhala trošku na hrubo a i tak to bylo ok. Poté dáme do mísy mouku, přidáme olej a med (pokud máte tuhý, doporučuju zahřát, aby se rozpustil). Přidáme vejce, cukr a vanilkový extrakt (já používám od Dr.Oetkera) a kypřicí prášek. Pokud pečete z hladké mouky, stačí jeden klasický. Na bezlepkovou použijeme 2. Přidáme skořici, kakao, trochu soli a na závěr mrkev a ořechy. Vše prošleháme (já jen důkladně zamíchala vařečkou) a nalijeme na formu vyloženou papírem. Dáme péct cca na 40 minut (po 30 minutách doporučuju zkontrolovat uprostřed korpusu – mrkev je dost vláčná a potřebuje více času na upečení).

    Mezitím si ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh a máslo rozpuštěné z mikrovlnky. Doporučuji hlídat teplotu, když bude příliš horké, může se krém zdrcnout. Já ho přeliji do studeného hrnečku a nechám chvíli zchladnout, poté přidám pomalu do krému. Přidáme cukr dle chuti a citronovou šťávu, aby nám krém nepopraskal. Vše rozšleháme a dáme chladit do lednice.

    Až korpus vychladne (a pokud nechcete mít všude po kuchyni těsto a mrkev, doporučuji nechat pořádně vychladnout), prokrojíme ho uprostřed a polovinu krému natřeme mezi obě části. Zbytek natřeme na vrchní díl a posypeme nasekanými ořechy. Ideálně necháme uležet přes noc v lednici a máme skvělou snídani na další ráno.

    Dobrou chuť!