Dvanáctá Újezdská Sova přilákala více jak 400 startujících

    0

    Více než čtyři stovky běžců zamířily druhou květnovou sobotu do Klánovického lesa. Atletický oddíl ŠSK Újezd nad lesy zde pořádal již dvanáctý ročník závodu Běh za újezdskou sovou, aneb Běh o pohár starosty. Kdo nikdy nepořádal žádný závod, může být přesvědčený, že opakovat nějakou činnost po dvanácté už je rutina, při které vás nemůže nic překvapit nebo zaskočit. Pravda je trochu jiná. I když zkušenosti přibývají, uspořádání každého závodu stojí spoustu práce, starostí a nervů. Vydaří se počasí? Dorazí přihlášení závodníci? Klapne organizace? Budou všichni pořadatelé připraveni na svých místech? Nezklame technika? Ředitelka závodu Zuzana Olšanová nemívá v posledních dnech před závodem příliš klidný spánek.

    Největší nápor zažívají pořadatelé těsně před prvním startovním výstřelem. Zatímco někteří nedočkaví závodníci obléhají startovní kancelář více než hodinu předem, vždycky se najdou opozdilci, kteří dorazí na poslední chvíli. Obvykle ale vše dobře dopadne, i když sem tam nezbývá nic jiného, než o minutku či dvě pozdržet start.

    Na mnohé malé závodníky na startovní čáře doléhá nervozita, bohužel občas podpořená nervozitou rodičů. Přehnaná snaha na startu pak má na svědomí i několik pádů, ale všichni malí borci se rychle zvedají a pokračují do cíle bez ohledu na odřené dlaně nebo kolena. Diváci v cíli mohutně povzbuzují, ale prakticky všichni vítězové dobíhají se spolehlivým náskokem. Daleko napínavější boje se často odehrávají ve středu pole, daleko od stupňů vítězů.

    Tradiční místo v časovém pořadu mají závody broučků a berušek, tedy nejmenších capartů od tří let. Tříleté děti bojují o co nejlepší výsledek na padesátimetrové trati, jejich pětiletí bráškové a sestřičky běží sto metrů. Pro mnohé z nich jde o vůbec první zážitek z opravdového závodu. Na startovní tlesknutí reagují různě. Některé se opravdu rozběhnou směrem k cíli, jiné se otočí a míří na opačnou stranu. A ty další? Obvykle zůstanou na místě a počkají si na pomocnou ruku rodičů, která je nakonec bezpečně dovede k cíli. Sem tam ukápne slza, ale zkušení trenéři vědí, že už za pár let se mnohé z těchto dětí stanou opravdovými závodníky bez ohledu na to, kterým směrem odstartovaly při svém prvním závodě.

    Po celou dobu závodu byla přítomna starostka obce paní Karla Jakob Čechová, která nejlepším závodníkům předávala medaile, poháry a ceny od sponzorů závodů.

    Závody dospělých mívají mnohem klidnější průběh. Starší milovníci a milovnice běhu už se navzájem dobře znají a mnohdy přesně dokáží odhadnout své umístění pouhým pohledem do startovní listiny. I když dobíhají s maximálním úsilím, v cíli z nich vyzařuje radost. Většina z nich se účastní pravidelně a určitě se s nimi setkáme i za rok na třináctém ročníku.

    O občerstvení se jako každý rok postarali naši věrní sponzoři  Zdeněk Novák – Zámecká výrobna uzenin spol s r.o,  který dodal pro každého závodníka výborné párečky a Pekařství Kollingerovi  báječným pečivem.  Závod se konal za finanční podpory Městské části Praha 21 a České unie sportu. 

    Dalšími  našimi sponzory byly: Romantika – kreativní svět, Květinářství Jasmín, Lékárna Blatov,  Monzas spol s r.o,  Spojstav ŽTT spol  s r. o., Elektrowin  a.s., Danceport,  Effect Company  a.s., KOSSUTH Razidence&Welness Blatov,  JOKY – Barbora Plzenská,  Květiny Lucka v Klánovicích, WAREHOUSE#1, T-NET s.r.o.,  FORTEL s.r.o.,  NIKWAX CZ, s.r.o.,

    Velké dík patří paní Evě Danielové za návrh a výrobu soviček, které každý účastník,. Který proběhl cílem, dostal.

    A na závěr několik údajů pro milovníky čísel. Do cíle ve všech kategoriích doběhlo celkem 404 závodníků a závodnic, z toho 381 dětí. Mezi oddíly nejvíce medailí posbíral pořadatelský oddíl ŠSK Újezd nad lesy. Nejstarším závodníkem byl 65letý František Doucha. Vítězem hlavní mužské kategorie se stal Vlastimil Flegl z Vrchlabí a mezi ženami byla nejrychlejší dorostenka Anna Málková z SK Jeseniova Praha.

    Kompletní výsledky závodu

    Fotogalerie závodu

    Autor článku: Mirek Kratochvíl