Digitální svět

    0
    Poslední dobou si připadám jako digitální negramot. Každý den mě překvapí nějaká ta digitální novinka, ať už se jedná o aplikaci, přístroj, nebo nějakou tu technickou vychytávku. Na jednu stranu mě fascinuje, jakým tempem se všechno vyvíjí, na druhou stranu mě to děsí. Není mi ještě ani 30 a už teď mám pocit, že dnešním puberťákům nerozumím, jako kdyby na mě mluvili mongolsky. Jsou tady dvě řešení, buďto to ignorovat a spokojit se s tím, co znám, anebo se snažit držet krok a snažit se novým technickým vymoženostem porozumět.

    Jak při závodě, tréninku, tak i v mé digitálně technicky vzdělávací cestě, musím začít pomalu a v poklidném tempu. Udělala jsem si tedy seznam všeho, co používám-přístroje, aplikace ať se mám od čeho odpíchnout.
    Myslím si, že když si můj článek bude číst 10letý kluk, tak si bude ťukat na čelo a říkat si, jak jsem trapná a zaostalá. Ale počkej mladej, až tobě bude kolem třiceti, taky budeš jak v Jiříkově vidění, co všechno existuje.
    Apple rodina:


    Apple je prostě cool. Nebudu tvrdit, že nemám ráda značkové věci, ale všeho s mírou. Co se týče elektroniky, tak jsme to nikdy neřešila, ale od té doby, co se mi dostal do ruky Iphone, Macbook, Ipad…neměnila bych!
    Iphone není telefon, je to hračka, diář, kniha, kámoš, rádce, budík, osobní poradce, coach, výživový specialista, trenér, navigátor, spojenec a takhle bych mohla pokračovat dál a dál.
    Je to skvělé, mít vše při ruce, ale je potřeba umět telefon odložit a být chvilku mimo digitální svět. Netušila jsem, jak je to těžké, nechat telefon ležet a nemyslet na to co se děje na Instagramu, na Facebooku….prvních 15 minut jsem byla nesvá, ale pak jsem se začetla do knížky a na telefon úplně zapomněla. To byla pohoda, na chvílí vypnout, odpojit se…



    Macbook Air  vše co potřebuji v elegantním provedení. Zvykla jsem si a nedám na něj dopustit! Je pro mě nepostradatelný v pracovním a osobním životě a neměnila bych. Baví mě jeho design, lehkost a elegance. Zatím jsem s ním neměla žádný problém, šlape jako hodinky.


    Ipad používám asi nejméně, a to především doma, když se nechce vytahovat počítač a potřebuji jen rychle něco najít. Nemám v Holandsku televizi, takže když se chci dívat na seriál a psát u toho články, nebo něco dodělat do práce, píšu na Ipadu a sleduji seriál na Macu.
    Sportovní vychytávky:
    Vybrala jsem pro vás moje tři nejoblíbenější vychytávky na sport. Nečekejte nějaké hot tipy poslední doby, spíše jsem se zaměřila na věci, které jsou skvělými parťáky při sportu a nedám na ně dopustit.
    Garmin Foreruner 220:



    Nedokážu si to představit, běžet jen tak, bez hodinek, nevědět kolik jsem uběhla, jakým tempem, jaký mám tep…To jsou jen základní parametry, které v hodinkách najdete. Moje garminy už jsou starší model a nemají ty nejnovější vychytávky, ale já jsem s nimi nad míru spokojená.  Mezi základními funkcemi najdete: průměrnou a aktuální rychlost, uběhnutá vzdálenost, průměrné a aktuální tempo běhu, množství spálených kalorií a díky hrudnímu pásu máte přehled o srdečním tepu. Můžete si nastavit tepovou frekvenci, ve které se chcete pohybovat a hodinky vás pomocí vibrací upozorní, pokud se vychýlíte.


    Veškerá data o vašich trénincích se ukládají do paměti a po připojení k PC se vše přenese do online aplikace. Hodinky mají Bluetooth, díky němuž se hodinky mohou spárovat s telefonem a data se na váš webový profil přenesou okamžitě. Pokud máte v plánu intervaly, vše si nastavíte v hodinkách a můžete se plně soustředit na váš trénink. Pokud chcete vašemu běhání dát nějaký řád a mít přehled o vašich výsledcích, koupí Garmin Forerunner 220 chybu rozhodně neuděláte.
    Běhu zdar!
    Tom Tom Fitness Tracker touch:


    Jak už jsem se zmiňovala v předešlých článcích, poslední dobou mě to táhne více ke cvičení než k běhání. Dlouho jsem s tím bojovala, snažila se jsem to přemoci, ale pak jsem si řekla, co blbnu? Sportovat chci pořád, jen mě to teď prostě více táhne ke cvičení než k běhání. Je to i změnou prostředím, v Holandsku jsem už 8 měsíců a k této životní změně patří i změna ve sportu. Veškeré své aktivity se snažím brát zodpovědně a mít o nich přehled, proto jsem začala přemýšlet, jakým způsobem si budu kontrolovat cvičení? Není to jen o tom mít v tréninkovém deníku počet tréninků, ale je důležité vědět, jak vaše tělo při jednotlivých trénincích funguje. Nemusela jsem se dlouho rozmýšlíte, díky skvělým recenzím, jsem se rozhodla pro Tom Tom Fitness Tracker touch. Náramek je decentní černé barvy ideální na dámské zápěstí. Není však problém dokoupit vyměnitelný řemínek v různých barevných variantách, přeci je černá je nudná J !Přidanou hodnotou je, že náramek kromě aktivity měří i tělesnou skladbu, a to díky integrovanému snímači srdečního tepu. Pohodlný je dotykový displej s jednoduchým ovládáním a snadným přehledem vašich aktuálních hodnot. 


    Náramek zaznamenává počet kroků, spálené kalorie, aktivní čas, vzdálenost, délku spánku, srdeční tep, tělesnou skladbu a samozřejmě aktuální čas. Výhoda je, že se můžete s náramkem sprchovat a koupat, na souvislé plavání to ale není. Náramek je propojitelný s telefonem, počítačem a veškerý přehled o vašich aktivitách sledujete podrobně skrze aplikaci My Sports. Kromě přehledu vaší denní aktivity, si můžete aktivovat notifikace na volání a sms. Pokud vám někdo volá, na náramku se zobrazí ikona hovoru, pokud vám přijde SMS, uvidíte ikonku zprávy a v obou případech telefon zavibruje. Musím říct, že mě náramek hodně baví, v podstatě ho kromě nabíjení z ruky nesundávám a každý večer na My Sport sleduji, jak jsem byla aktivní a jak jsem si dala do těla J!
    Sportovní sluchátka Sony Extra Bass:

    Když jdu běhat sama ať už ven nebo na pás, nedokážu si běh bez motivační hudby představit. Sehnat pořádná běžecká sluchátka, která by mi vyhovovala, a hlavně mi držela, byl nadlidský úkol. Vyzkoušela jsem jich už opravdu hodně, a i přes prvotní nadšení, mě pak začala padat, bolely mě z nich uši, a hlavně mě vadilo, jak se na mě lepily drátky od sluchátek. Řekla jsem si, že už toho mám dost a najdu sluchátka, která mi budou vyhovovat. Bingo-našla jsem je! Pátrala jsem na internetu, ptala se lidí kolem sebe a všichni mi doporučovali bezdrátová sluchátka. Nejvíce mě zaujala novinka od Sony s krkolomným názvem MDR-XB80BS Extra Bass



    Nejdříve jsem si říkala, jestli taková vyšperkovaná sluchátka opravdu potřebuji, ale pak jsem si naštěstí řekla, že jo J! Velká výhoda je, že sluchátka jsou odolná, skvělé fungují i větru, a hlavně se dají po tréninku umýt. Ohromující je gramáž, pouze 27gramů a baterka vydrží až 7 hodin. V balení jsou k dispozici různé velikosti špuntů, a navíc i cestovní pouzdro. Zapomněla jsem zmínit to nejhlavnější a to, že jsou sluchátka bezdrátová a přenos hudby je prostřednictvím Bluetooth, což vám asi všech došlo :D! Sluchátka jsou na trhu v barvě černé, červené a modré. Já jsme zvolila konzervativní a univerzální černou.



    Původně jsem měla v plánu věnovat poslední část aplikacím, ale nakonec to nechám na další článek. Je jich celkem hodně a věřím, že Lenka bude mít taky nějaká apková esa v rukávu J!