Co jste nevěděli o Holandsku….

    0


    Letí to a to hodně! V půlce března tomu bude už 9 měsíců, co jsem se ocitla v menším Holandském městě Hilversum nedaleko Amsterdamu. Rodilá Pražačka, která nedala na velké město dopustit, si žije spokojeným životem v Holandských Pardubicích (Hilversum má přibližně stejný počet obyvatel J ) a velkoměsto jí rozhodně nechybí. 

    Zvykla jsem si, že do práce jezdím 7 minut na kole, na CrossFit to mám kolem 10 minut, v centru jsem za 5 minut a na nádraží za 8 minut. No dobře, možná jsem divná, že si to takhle stopuju, ale dělá mi radost, jak je vše blízko! Za ten necelý rok jsem poznala spoustu zajímavých lidí, viděla krásná místa a dozvěděla se spoustu zajímavých věcí, které se v průvodcích nedozvíte. Na to musíte časem přijít samy, zeptat se holandských kolegů anebo zapátrat, proč například oranžová barva je považována za národní barvu.

    Pokusila jsem se shrnout nejzajímavější objevy a postřehy a nalákat vás na výlet J!

    Kola

    Není to žádný objev roku, že v Holandsku se jezdí na kole, to ví přeci každý, ale jak?! To už vám nikdo neřekne, to si musíte zažít samy. Já jsem amatér a posera, držím se oběma rukama řídítek, dívám se na cestu a když prší obalím se pláštěnkou. Místní – tak to už je jiný level! Základ je nedržet se řídítek, ideálně telefonovat, dodělávat ranní make-up a bez lodiček to nemá tu pořádnou kulturu. Na kole vozí vše-děti, partnery, psy, kočky, skříně, židle, nákup na vše se vždy najde způsob, jak danou věc přepravit. 

    V Holandsku je celkem 35 000 km cyklo stezek a 18 milionu kol v celém Holandsku. Ještě že se nepořádá národní sjezd cyklistů, to už bych svoje kolo asi nikdy nenašla J!

    Hagekslag


    No nevím, jestli náš rodinný název (myší bobky J ) vám napoví, co to vlastně je. V Čechách se to dříve hodně používalo jako ozdoba na dort, zmrzlinový pohár, taková finální dekorace dezertu. Řekla bych, že už to u nás moc nefrčí, možná babičky nám tím ještě ozdobí polárkový dort, ale tady?! Věřte nebo ne, jedí to hodně, často, a dokonce i k obědu! Vezmou si krajíc chleba, někdy ho pomažou máslem a nasypou na to ideálně čokoládové myší bobky!
    Děkuji, asi neochutnám! Průměrně se v Holandsku sní 14 milionů kilogramů ročně! Aspoň vím, čím zaujmout Holandskou návštěvu, žádné složité pečení, ale toastový chléb s Hagekslagem J!
    Oranžová barva


    Není to žádná novinka, národní barva je oranžová, ale proč? Vždyť vlajka je červeno-bílo-modrá, tak proč zrovna oranžová? Zapátrala jsem a našla odpověď, Willem van Oranje , který se stal Princ of Orange, vedl Holandskou revoluci proti Španělům. Je považován za ‘‘ father of fatherland ‚‘ a barvy na vlajce zobrazovaly jeho charakter a jsou spojené s jeho jménem (Orange).  Oranžová barva byla nahrazeno červenou v roce 1648 a oficiální důvodu nejsou známy. Říká se, že to bylo, protože vlajka nebyla dobře vidět z moře, často se vyšisovala na sluníčku a že House of Orange ztratil na popularitě.
    Ne záclonám


    Já jim řekla ano a mám je na všech oknech, tedy ne záclony, ale rolety. Myslela jsem si, že se to jen tak říká, a moderní doba vzala za své a záclony mají. Ne nemají, a to za žádných okolností! Snažím se do oken nekoukat, ale někdy to prostě nejde J! Jsem asi nápadná, protože místní si navzájem do oken nekoukají, ale já si prostě nemůžu pomoci! Proč tedy vlastně záclony nepoužívají? Důvody jsou dva a jsou velmi jednoduché – nemám co schovávat a chci mít v bytě co nejvíce světla. No, já se také nemám za co stydět, bydlení mám pěkné, dekorace na oknech, ale nepotřebuju, aby na mě někdo koukal, jak sedím u stolu večeřím.
    Druhý důvod je pochopitelný přes den, to i já nemám zataženo, ale večer?! Je vidět všechno, co jíte, jak vypadáte, na co se díváte v televize, že nemáte uklizeno…všechno! Klobouk dolů, ale já si své soukromí chci chránit, takže jako rebel si rolety ponechám.
    Gel na vlasy

    Holanďané jsou největšími spotřebiteli gelu na vlasy na světě. Všimla jsem si toho už v práci, hodně chlapů má nagelované vlasy, ale trochu jiným stylem než jinde v Evropě. Řekla bych, že můj Honza má tubu gelu na 2-3 měsíce (doufám, že jsem to tipla správně :D) ale místní mají tak jednu tubu na týden! Po nánosu gelu dostává zabrat krční páteř, hlava je tak o 2 kg těžší J! Tento styl je populární především u realitních makléřů, bankéřů, studentů, fotbalistů, veslařů a pozemních hokejistů. Klucisluší vám to J! Jen bych si nechtěla každý den mít hlavu a dostávat z ní vrstvy gelu.
    Pracovní doba


    Holanďané rádi pracují, ale také radí nepracují. V rámci Evropské Unie jsou vyhašeni tím, jak nepracovat. Holandská pracovní doba je nejnižší v Evropské Unii, což mě překvapilo. Nic proti Italům a Španělům, ale se všemi těmi jejich kafíčky, siestami a croissanty, bych tipovala právě je jako vedoucí žebříčku. Průměrná pracovní doba v Evropě je 37,5 hodiny týdně, v Holandsku je to 30,6 hodin týdně. Když si to jednoduše spočítáte, dělá to skoro jeden den týdně méně oproti jiným evropským kolegům. 


    Oproti tomu v Severní Americe je průměrná týdenní doba 44-52 hodin, a to už je sakra rozdíl! Můžu být ráda, že jsem nebyla vyslaná do Ameriky, tam bych work-life balance asi moc nepoznala. Já si to užívám a nestěžuji si a nemyslete si, lidé tu pracují a to dost! Líbí se mi, že si na sebe mohou každý den udělat čas, mají čas na sport, rodinu, kamarády a je to na nich i vidět. Ještě jsem nepotkala naštvaného, negativního Holanďana, taky nemá proč J!