Cestování, oči dokořán – Srí Lanka

    0

    Cestování přináší nové zážitky, nová místa, spoustu fotek a videí. Můžeme se dívat zpětně na místa, kde jsme byli, pouštět si videa, vzpomínat na historky, jak jsme například skončili na policejní stanici, jak jsme usnuli ve vlaku, v autobuse, v tuk tuku, jak jsme měli boty smradlavé, že i syrečky by byly hodně slabá konkurence a také můžeme obdivovat, jaké krásné památky jsme navštívili. IMG_1473Záleží na každém, co je pro něj to nejvíc. Ale kolikrát za rok sednete k fotkám, k videím a koukáte se na to, co bylo? Ano, po návratu z dovolené ukazujete místa, zvířátka svým blízkým, povídáte zážitky, ale pak to končí. Tím „to“ je myšlena dovolená, protože nové začíná. Je to přirozený vývoj, nemůžete být tady a žít tam. Nemůžete být tady a zažívat to, co tam. Ale můžete mít fotky v rámečkách, mnohdy v nich najdete vhodnou fotku, kterou darujete druhému, protože to má nějaký smysl. A zážitky? Ty jsou nepřenosné, ty máte sami v sobě, sami si na ně vytváříte názor, vyvolávají ve vás emoce, ať kladné či záporné, hlavně, že silné.

    Cestování nám dává jednu věc, která je trvalá a je tam i tady a nekončí, ale trvá. Je to pocit. Pocit uvědomění si. Cestování je totiž úžasné v tom, že nám dává možnost otevřít oči a vidíme nejen místní památky a osoby a moře a hory. Ale vidíme také to, co máme doma a co běžně nevidíme, protože to máme neustále na očích. Je to domov. Lze si pod ním představit cokoli, věci, lidi, podnebí, barvy, dopravní prostředky, stravu, zvířata, stromy, ale hlavně ten pocit, že víte, kde ten domov je.IMG_1534

    Původně jsem chtěla psát o Srí Lance, o tom, jací úžasní lidé tam žijí, jak vás příroda každý den posouvá do jiné země, i když jste stále na stejném ostrově, ale v tomto případě fotky dplněné slovy řeknou více….

    A tak obecné shrnutí ke Srí Lance. Za 8 pobytových dnů můžete projet téměř celý ostrov místními dopravními prostředky, vlak, autobusy, tuk tuk, taxi. Můžete vidět nepřeberné množství památek, které jsou dokonalé, buddhismus na vás dýchá téměř ze všech koutů, také ho vyznává 78% obyvatel a i já s ním v mnohém souzním.IMG_1043V Kandy naleznete muzeum buddhismu s Buddhy z celého světa a mimochodem, v památkách platí jedno, boty dolů, šátky nahoru a kšiltovky, taky dolů. Každý den máte možnost vidět jinou krajinu a žasnete, pokud zrovna nespíte. Spát v místních autobusech, vlaku, tuk tuku, taxiku, nic nebyl problém. Ani v noci v posteli, která nebyla mnohdy nejčistší a nejsušší. Ale po sprše padl člověk vyčerpáním, občas i zimou, teplá voda není zaručena :) . Takže mu bylo jedno, kde usíná a s kým usíná, komáři se neptají, zda vás mohou poctít návštěvou a na pozdrav vás políbit a zanechat stopu na další dny. Ale jiná zvířátka byla milejší a ještě hojnější. Příklad psi. Psi jsou na celém ostrově, na jihu vypadají malinko odlišně, ale jedno mají společně, nekoušou, nemají majitele, nemají obojky, občas jim chybí tlapka, hodně spí a dělají vám společnost, i když je nezvete a co víc, vypadají spokojeně. IMG_1497Za prvenstvím psím následují opice, které se vzájemně opečovávají a vyndávají si blešky, psům podkopávají nohy a rozhodně se vás nebojí. No a poté je to různorodé, pokud nenavštívíte sloní sirotčinec, kde jsou překvapivě sloni, které můžete krmit, fotit je anebo je vidět v řece na koupání. To poslední jsme měli možnost vidět a byl to zážitek, jen nevím, zda mají stejný zážitek sloni, kteří tuto akci opakují každý den.IMG_1428 Největší zážitek byla rozhodně návštěva policejní stanice, žádné drogy, žádné výtržnictví, pouze neshoda s místním guidem, ze kterého vyplynula nečekaně akční dovolená, kdy se z hodiny na hodinu ocitnete bez řidiče, bez dopravního prostředku, ale s obrovskou svobodou a mnohdy také únavou.

    Kdybych měla vybrat ze Srí Lanky to nejpodstatnější, tak jsou to otevřené oči. Protože den tam trval prožitky jako týden a časově jako minuta a vždy přinesl něco nového. A když zavzpomínám, tak největší zážitek byla policejní stanice, Adamova hora bez oblečení a místní obyvatelé a jejich život a výrobna na čaj (o té jindy). Takže památky krásné, opravdu, ale za mě silnější zážitky z „běžného“ srílanského života. IMG_1644