Boom proteinových tyčinek

    0

    Po cvičení jdu do dámské šatny, slečna co se mnou cvičila se ani nestačila vysprchovat  a už promíchává proteinový nápoj v shakeru. Při odchodu z fitka na mě  číhá velká reklama na proteinovou tyčinku. Během dne na mě na Facebooku vykouklo několik článků o proteinových nápojích, tyčinkách a sáhodlouhé diskuse o tom jaké jsou nejlepší. Rozhodla jsem se, že se tomu podívám na zoubek a sama pro sebe udělám proteinový průzkum a udělám si na proteinové tyčinky svůj vlastní názor. 

    Proteinových tyčinek je celá řada a ne všechny se právem prezentují jako proteinové tyčinky. Za proteinové tyčinky považuji ty, které mají na 100g alespoň 20g bílkovin. Pokud se lidé snaží zhubnout, nabrat svalovou hmotu a nebo jen dodržovat zdravý životní styl, často sáhnou po proteinové tyčince v domnění, že dávají svému tělu jen to nejlepší. Ale je tomu opravdu tak? Řekla bych, že situace ve čtení etiket a složení potravin se zlepšila, ale i přesto se najdou prodejci tyčinek, kteří balamutí zákazníky atraktivním obalem, názvem a složení je děsivé a zdraví neprospěšné.


    Cílem tohoto článku není rozebrat tyčinku po tyčince a říct, která je špatná a která dobrá, spíše se chci zaměřit na složení a jak poznat vhodnou proteinovou tyčinku.
    Mezi oblíbené proteinové tyčinky patří ty, které mají hustější konzistenci. Důležité je složení samotné tyčinky. Proteinové tyčinky mohou obsahovat od 20% až po 50% bílkovin, což může být i 30g bílkovin na 60ti gramovou tyčinku. Co se týče složení, tak by v tyčinkách neměl být cukr, glukozo-fruktozový sirup,  invertní cukr/sirup, fruktozový sirup, ztužené rostlinné tuky a palmový tuk. Všechny tyto látky jsou pro tělo nevhodné a měli bychom jich jíst co nejméně.
    Lidé se dnes bohužel více než o složení zajímají o cenu, která je mnohonásobně vyšší, než běžné tyčinky nebo tyčinky energetické. Cena 85ti gramové proteinové tyčinky se pohybuje  mezi 30-50 Kč v závislosti na obsahu bílkovin. Většina lidí, kteří se ve zdravém stravování neorientují, zvednou oči v sloup a nechápou proč by měli platit za tak malou tyčinku tolik peněz. Ti, kteří se ve zdravém životní stylu orientují, moc dobře vědí, že ne vždy máte k dispozici porci bílkovin  a tyčinku strčíte do kapsy a máte tak zdroj energie a bílkovin hned po ruce.
    Proteinové tyčinky po tréninku berte spíše jako výjimku, než pravidlo a rozhodně nejsou určeny ke konzumaci při tréninku. Pokud potřebujete při tréninku doplnit energii, využijte k tomu tyčinky energetické.


    Proč je tedy vhodné proteinové tyčinky do jídelníčku zařadit?
    Sportovní nadšenci, sportovci, ženy toužící po shození pár kg, vědí, jak jsou bílkoviny v jídelníčku důležité. Jen tak je možné zajistit stálou hladinu krevního cukru a z toho plynoucí dlouhodobý pocit nasycení a zabránění úbytku svalové hmoty.
    Nemusíte se tedy bát tyčinky do svého jídelníčku zařadit, neměly by se ale stát pravidelnou náhražkou jídla.
    Příklady proteinových tyčinek s vysokým obsahem bílkovin:
    Nutrend Compress CFM 34 vanilla-coconut
    Složení:  škrobový sirup, kaseinát vápenatý, poleva tmavá (cE160c a E 153), voda, sušené mléko, cukr, izolát sojových bílkovin, řepkový lecitin, aroma, glycerin, chlorid sodný, multivitaminový premix, konzervant kyselina sorbová, E551.
    Hmotnost :80 g

    Bílkoviny : 27g/80g

    Sacharidy: 26,7g
    Z toho cukry: 19,1g
    Tuky:12,1g
    Nasycené mastné kyseliny:8,7g

    Transnenasycené mastné kyseliny:0,09g

    Vláknina:0,4g


    All stars Hy-Pro Banana- Vanilla

    Složení: Mléčný protein 22%,glukózový sirup, invertní cukerný sirup,cukr, hydrolyzovaný protein 7,8 %, kakaové hmota, fruktózový sirup,rostlinné neztužené tuky,maltodextrin, kakaové máslo,jodizovaná sůl,barvivo : extrakt (glycerol, mrkvový extrakt,, kyselina askorbová), aroma, sojový lecitin.
    Hmotnost :100 g

    Bílkoviny : 30g/100g

    Sacharidy: 47g

    Z toho cukry: 31g

    Tuky:10g

    Nasycené mastné kyseliny:6g

    Vláknina:1,2g

    PHD Nutritition Growthfactor 50
    Složení: Koncentrát mléčné bílkoviny, čokoládová poleva(cukr,rostlinný tuk,kakaový prášek,přírodně identické a umělé aroma,lecitin),glutaminové peptidy,glycerin,hydrolyzovaná želatina, izolát sójové bílkoviny,MCT tuk,voda, kakaový prášek, Waxy škrob z ječmene,guma z akácie,sladidlo sukralóza, extrakt ze zeleného čaje
    Hmotnost :100 g

    Bílkoviny : 50g/100g

    Sacharidy: 24g

    Z toho cukry: 8g

    Tuky:11,5g ( z toho MCT tuky6g)

    Nasycené mastné kyseliny:neuvedeno
    Vláknina:1,5g

    Složením nejvhodnější proteinová tyčinka:
    Native 21 % bar
    Složení: ovesné vločky, proteinový izolát (nativní WPC/CFM), raw sušené datle, raw sušené meruňky, 100% rakytníková šťáva, raw mandle, 80%belgická čokoláda, kakaové máslo, inulín, dýňová semínka, holandské kakao se sníženým obsahem tuku. Nepečená tyčinka ( RAW kvalita).
    Hmotnost :82 g

    Bílkoviny : 21g/82g

    Sacharidy: 37g

    Z toho cukry: 20g

    Tuky:16

    Nasycené mastné kyseliny:neuvedeno

    Vláknina:8g

    Novinka na trhu:
    Corny Protein s příchutí Karamel/čokoláda/citronová


    K tyčinkám Corny mám vztah už od dětství, kdy firma Corny podporovala středoškolský  atletický pohár, kterého jsem se hrdě zúčastnila. Již tenkrát mi imponovalo, že se značka Corny zaměřovala na mládež a sport. Za tu dobu se nabídka Corny tyčinek rozšířila a nedávno přišli na trh s novinkou, kdy se zaměřili na sportovce a propojili tyčinky Corny s proteinovou náplní. Měla jsem možnost ochutnat všechny 3 příchutě a jasným favoritem se stala příchuť caramel.
    Co se týče složení viz níže, není tyčinka ideálem, protože obsahuje zmiňovaný glukózo-fruktózový sirup a  palmový tuk. Na druhou stranu je velmi chutná, na 100g obsahuje 30g bílkovin a bude chutnat i odpůrcům proteinových tyčinek.
    Tyčinka je oproti jiným tyčinkám snadno dostupná v supermarketech a její cena okolo 28 Kč je také příznivá.
    Složení: bílkovinné lupínky 23 % (izolát hrachové bílkoviny, rýžová mouka,pšeničný lepek), koncentrát mléčné bílkoviny 16 %, kokosový tuk, glukózo-fruktózový sirup, glukózový sirup, obilné lupínky (pšeničnámouka, cukr, kukuřičná mouka, rýžová mouka, extrakt z ječného sladu, jedlá sůl, karamelizovaný cukrový sirup), palmový olej, karamelový prášek 5 % (pšenice, maltodextrin, palmový tuk, cukr, karamelizovaný cukrový sirup), pražené arašídy, karamelový krém 4 % (glukózový sirup, slazené zahuštěné plnotučné mléko, glukózo-fruktózový sirup, máslo, želírující látka: pektin, jedlá sůl, citrát sodný), obilné lupínky s obsahem kakaa (rýžová mouka, pšeničná mouka, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sušené plnotučné mléko, cukr, kukuřičná mouka, jedlá sůl), cukr, citrát hořečnatý, stabilizátor: glycerol, jedlá sůl, přírodní aroma, emulgátor: slunečnicový lecithin

    Hmotnost :35 g

    Bílkoviny : 30g/100g

    Sacharidy: 37,g/100g

    Z toho cukry: 20g/100g

    Tuky:16 g /100g

    Horčík 161 mg/100g

    Stále také trvá soutěž o zásobu tyčinek Corny Protein na celý rok a tříměsíční tréninkový plán k tomu. Stačí na Instagram nahrát fotku po tréninku a přidat #dejsidotela a @cornycz. Tak hodně štěstí.