BONDI BEACH, I’M IN LOVE!

    0

    Koukali jste se někdy na takový ten typicky idylický film z Austrálie nebo USA, kde po pláži běhají blondýny v plavkách, rodiny s dětmi sedí u pikniku a moře je plné surfařů? Vítejte na Bondi Beach. Pláž na kraji Sydney, asi 20 minut na dojezd autem přímo z centra města. Za těch 6 dní v Austrálii jsem viděla “už” 3 pláže a nachodila po nich desítky kilometrů… ale jestli mě nějaká okouzlila, byla to právě tahle.

    I přes to, že v Austrálii teprve začíná jaro a venku není ani 20 stupňů, místní se chovají, jako by bylo léto v plném proudu. Na parkovišti plném aut si desítky lidí vyndavá surfy, obléká do neoprenů a od aut míří přímo do ledového oceánu. A kdo nesurfuje, běhá po pláži, hraje na kytaru, háže psovi frisbee a nebo jezdí ve skate parku. Zkrátka nic, co by připomínalo klasické pláže hotelových resortů se stovkou rozvalených hostů na lehátkách s colou v jedné ruce a knížkou v té druhé.

    Hotová baywatch!


    Čas na oběd pláži! Jestli jsem to ještě nezmiňovala, Australani si dost obecně potrpí na zdravou stravu. V každém obchodě a restauraci tak máte neuvěřitelně rozsáhlou nabídku gluten-free, lactose-free, sugar free, raw, vegan-option a organických produktů a ve většině restaurací napsané kJ u jídel (takže si dvakrát rozmyslíte, co si dáte / nebo spíš nedáte k obědu). Tenhle zdravej mashup za 7 dolarů ale překvapivě dost zasytil (a co všechno v něm bylo se dozvíte dole ve videu).

    Kdo by si nešel po škole zasurfovat? ? (Mimochodem, místní děti mají prázdniny v prosinci a lednu, takže teď jsou přesně uprostřed školního roku).

    7

    8

    9

    Icebergs jsou další místo, které dělá Bondi Beach o něco výjimečnější než ostatní pláže. Přírodní bazén s mořskou vodou, do které se Vám prakticky neustále vlévá další a dělá v něm ne zrovna malé vlny. Jako trénink na ironmana asi dobrý, ten oceán je ale neuvěřitelně ledový (obzvlášť teď). Takže klobouk dolů 4 plavcům, kteří plavali jeden bazén za druhým!

    Coastal walk z Bondi beach na Coogee beach je dlouhý téměř 5km. Jestli mají Australani něco dokonale zmáknutý, pak jsou to pobřežní stezky. Kilometry cest po plážích a pobřeží, značené stezky, ploty, spoustu laviček… Tahle stezka byla zrovna z části v rekonstrukci, takže se muselo jít kousek městem, ale alespoň je vidět, že se o to vážně starají. My jsme došli bohužel jen na Mackenzies point, protože se začalo stmívat (což bývá tak kolem 6 večer) a čekala nás ještě cesta do Blue Mountains…

    Na druhou stranu, tenhle západ slunce stojí za to, ne?

    IMG_3210

    Australia, I love you!

    A kdo má chvilku času, může kouknout na video. (Které místní wifi nahrávala na YT 13 hodin a další hodinu stabilizovala,
    tak už jen proto je povinnost se na něj podívat! :D).

    Mějte se krásně!