Adidas Terrex Agravic

    0

          Tato bota je horkou novinkou pro letošní sezonu. Byla vyvinuta specielně pro trailové běhání a do extrémních podmínek, poprvé když jsem ji měl možnost držet v ruce na stánku Adidas na LH24 jsem se na botu hodně těšil. A popravdě nezklamala.
    Při prvním nazutí boty jsem byl velmi překvapen jak sedí na noze žadné “plavání” nohy vně boty prostě jak papuč. Takže stačí nazout a vyběhnout :-).
    Ale ted trochu k popisu boty, svršek boty je z dostatečně prodyšného který zabranuje tomu at se noha v botě zbytečně nepotí, v zimě jsem s nimi běhal ve sněhu a také to funguje opačně vlhkost se nedostavá dovnitř. Samozdřejmě že když s botou skočite do kaluže tak nemůžete čekat že budete v suchu ale při cca 3 hodinovém běhu ve sněhu jsem měl nohy pěkně v suchu. Díky šněrování, které je ve špičce trošku širší lze botu utáhnout tak at se přizpůsobí chodidlu na nártu a perfektně ji obejme. Každý má nohu jinou takže to nejeden běžec uvítá.
    Odpružení boty zajištuje pěna Boost převzatá ze silničních modelů, což na traily a vůbec běhání v horách je velký krok ku předu. Sám tento typ tlumení vítám, protože když má člověk běžet závod delší jak 8 hodin tak přece jen je rád za to že necítí každý kámen a v podrážce je pěna, která perfektně tlumí. Takže u Agravicu je Boost který zajištuje to abyste měli nohu pekně v komfortu a taky tomu tak je. Došlap má bota neutrální což je běžné u trailových botů a sklon pata špička je ideálně 6mm.
    Co na této botě musím vyzdvihnout je podešev z gumy Continental která má perfektní grip který drží na všech typech povrchů. Měl jsem možnost s nimi jít pěkně prudké kopce na sněhu a blátě a nestíhal jsem se divit jak bota drží, samozdřejmě jsem byl zvědav jak to bude třeba v kamenitém seběhu na kamenech a kořenech a také jsem byl mile překvapen, podrážka je z měkkého materiálu, který drží ale opravdu drží. Vzorek je dostatečně hrubý a mezery mezi vzorkem jsou vzdáleny tak aby se podrážka zbytečně nezanášela blátem. Zkoušel jsem botu testovat i na asfaltu a šotolinových cestách a měly dobrý záběr a zbytečně nebrzdili, samozdřejmě se musí zohlednit vzorek boty ale na přesuny mezi kopci a šotoliny jsou dostatečné. Opravdové místo kde si tyto adidasky libují jsou kamenité traily, kořeny, bahnitý a těžký terén tam jsou opravdu doma. Konstrukce boty je tuhá takže se nemusí člověk bát, že by měl omlácené nohy.

    Boty jsem měl možnost testovat jak na kratších a rychlých bězích tak i na dlouhých vytrvalostních trénicích a ya mě musím říct že je to bota do hor. Váha boty je oproti jiným modelům patrně vyšší nějakých 340g ale za ten komfort to stojí a rozdíl pár gramů nejde vůbec znát.

    Pokud tedy hledáte botu do náročných podmínek težkého terénu a na horské běhání tak je to ta správná volba. Vybrat si můžete ze třech barevných provedení, samozdřejmostí je také model s membránou GTX.