5 tipů jak běhat na podzim a v zimě

    Je podzim. Facebook a instagram je plný fotek z běhání v barevném listí. V parku nebo v lese je nádherně. Potom bude zima a fotky listí nahradí fotky z běhání ve sněhu. Úplně před sebou vidím prašan a sněhové vločky, které se třpytí na sluníčku. Jasně, jsou dny, kdy je běhání na podzim a v zimě super. Ale taky je brzo tma. Pro nás, kteří žijeme v Ostravě nebo v Číně je ještě potřeba přidat smog. A pro nás rodiče k tomu ještě přidávám celoroční problém “nemám hlídání”. Jak běhat v takových podmínkách? 

    Pevně věřím, že se mi podaří naběhat co nejvíc kilometrů přes den za světla. Hlavně dlouhé běhy bych si fakt ráda užila v přírodě. Ale to jaksi nezáleží jenom na mně, ale hlavně na tom, kdy bude mít čas na hlídání manžel, babička nebo slečna na hlídání. Takže je mi jasné, že budu běhat i večer nebo brzo ráno, kdy je už nebo ještě tma.

    Jsem vybavená, mám čelovku, běhací bundu i legíny s reflexními prvky a pepřák. Ale bohužel to vůbec neřeší skutečnost, že se běhat ve tmě sama bojím. Říkejte si o mně, že jsem posera, ale za tmy do parku, podél řeky, na Landek nebo na Emu nevyběhnu. Obzvlášť ne po mých dvou zkušenostech, protože potkat chlapa s nožem a druhého s trenkama u kolen ještě navíc za tmy bych opravdu nechtěla. A jak tedy budu běhat? 

    Budu kombinovat tyto body:
    1/ Běhání s kočárkem
    Peťulka spí po obědě tak zhruba hodinu a půl až dvě. Za tu dobu se dá zvládnout slušný trénink. Ideální řešení situace “není smog a mám jenom jedno dítě”.
    2/ Běhání ve skupině
    Řešení situace “není smog a mám hlídání v dobu, kdy běží všichni ostatní”. Na tohle se těším, protože když nepočítám závody a naše triatlonové výběhy s Vikim, běhám sama. Bude fajn potkat se se známými a někoho nového poznat.
    3/ Budu běhat kolečka po osvětlené ulici
    Situace “není smog a mám hlídání v dobu, kdy nikdo jiný nemá čas běhat”. Asi je to divné, ale než tři dny po sobě na běžeckém pásu, radši tohle. Takže prosím, až mě poněkolikáté potkáte jak kroužím mezi Albertem a Karolinou, nesmějte se mi 🙂 Určitě nebudu mít sluchátka s hudbou, vezmu si s sebou telefon a obleču všechno reflexní oblečení, které mám.
    4/ Běžecký pás
    Poslední bod, který dokonale řeší variantu “smog” a variantu “nemám hlídání” a musím běhat, když děti ještě/už spí. Tady zbývá dořešit jenom takový drobný detail – přestěhovat pás do sklepa a předtím ten sklep uklidit. Jdu na to 🙂 Protože zrovna dnes je bod 4 aktuální a já místo běhání píšu tento článek 🙂
    5/ Pořídím si psa
    Samozřejmě nějakého velkého, který rád běhá a který mě ochrání před případným násilníkem. Tak tento bod určitě dělat nebudu, ale někdo byste si toho psa mohli pořídit a pak mi ho na běhání půjčit 🙂
    a jedna poetická fotka z Ostravského NIght Runu na závěr 🙂
    Mějte se hezky a napište mi, jak běháte na podzim a v zimě vy 🙂
    A.