1:59:59

    0

    Přihodila se mi taková věc, která se stává jednou za život. Rozdýchávám to ještě teď. Naskytla se mi možnost být osobně u pokusu o prolomení dvouhodinové hranice na maratonské trati! Dnes brzo ráno odjíždím přes Berlín, kde byl zaběhnut současný světový rekord, do italské Monzy, abych byla spolu s dalšími běžeckými nadšenci u toho. Sledujte náš Instagram a Facebook, kde se budou objevovat ty nejzajímavější okamžiky, které nás čekají.

    Je to něco tak neuvěřitelně vzdáleného a přece tak blízko. Maraton pod dvě hodiny! Aktuální světový rekord 2:02:57 z Berlína je starý necelé tři roky. Tři minuty dělí lidstvo od dalšího obrovského posunutí hranic našich možností. Tři minuty! V normálním životě to neznamená nic, na maratonské trati hodně.
    Jak je známo, společnost Nike má ráda velké výzvy, tak není divu, že se pustila do tohoto unikátního projektu. Přestože mnohé studie stále tvrdí, že dvouhodinová meta je vzdálená několik desetiletí, tým Nike nechce jen nečinně čekat, až se sen stane skutečností. Bude se přepisovat historie? 
    Pracuje se na tom už od roku 2014. Tým složený z běžců a vědců se snaží přiblížit k vysněnému cíli ze všech možných úhlů. Začíná to u nejrychlejších bot a pokračuje přes trénink, výživu a regeneraci k ideální běžecké trati. Tou byla vybrána pečlivě upravená závodní dráha v italské Monze, která je lemovaná stromy. Okruh tohoto autodromu měří přesně 2,4 km, takže závodníci poběží 17,5 stejných kol. Vládne tam celkem stabilní teplota i vlhkost a nefouká příliš vítr.

    Tým Nike také pečlivě vybíral běžce, kteří by byli schopni zaběhnout plánovaný krutopřísný čas a vůbec přijmout tuto výzvu. Nakonec se tohoto úkolu zhostí tito tři: Eliud Kipchoge z Keni, Lelisa Desisa z Etiopie a Zersenay Tadese z Eritrey. Máme zde tedy olympijského vítěze maratonu z Ria, dvojnásobného vítěze maratonu v Bostonu a aktuálního světového rekordmana v půlmaratonu.
    Kdo bude první? Lelisa, Eliud nebo Zersenay?

    A v čem tedy poběží tito tři stateční? Jen pro ně na míru byl vyvinut nový model závodních bot Nike Zoom Vaporfly Elite, který radikálně mění význam slova rychlost na silnici. Také boří mýty o tom, že u závodní boty by mělo platit méně je více. Budoucnost je možná ve znamení, že více je více. Krom nové mezipodešve ZoomX, která je lehčí, měkčí a pružnější, má bota také aerodynamický tvar. Celkově více chrání běžce od tvrdých dopadů chodidel na silnici a vrací energii do dalšího kroku, takže se minimalizuje její ztráta. V mezipodešvi je ještě umístěn karbonový plát, který ideálně zpevňuje profil boty. Svršek je celý z Flyknitu. Na míru byl také vyroben celý outfit včetně ponožek, návleků na ruce a tejpů na lýtka. Opět vše aerodynamické a přizpůsobené efektivní ventilaci.
    Tento model, Nike Zoom Vaporfly Elite, je opravdu určen jen třem vyvoleným, kteří se pokusí o zdolání dvouhodinové hranice. Doplní ho ale další tři modely, které si už brzo budeme moct pořídit i my, normální smrtelníci :-). 








































    Myslím, že všichni nadšenci do běhání budou tento víkend, na který je naplánován pokus o pokoření dvouhodinové hranice, napjatě sledovat dění okolo projektu Breaking2. Já doufám, že tento příběh bude mít šťastný konec. 
    Každopádně to bude skvělá zkušenost a zážitek být přímo u toho. Sledujte náš Instagram @holkyveforme, kde se s vámi podělím o nejlepší okamžiky. 

    Lenka