Bezlepkový mrkvový dort

    0
    Minulý víkend jsem byla pozvaná na svou první holandskou narozeninovou party. Kolega  z českého officu, který se s rodinou také nedávnou přesunul na centrálu, slavil kulatiny. Budu tajemná a věk neprozradím 🙂 ! Říkala jsem si, co vymyslím za dárek.

    Nejdříve jsem chtěla poprosit Honzu, aby přivezl z Prahy nějaké typicky české pochutiny, ale pak mi došlo, že kolega je bezlepkář a stejně by skoro nic nemohl. Tak jsem si řekla, že zkusím oživit své pečící umění a upeču mu bezlepkový dort. Myslím si, že mrkvový dort je ideální, chutná v zásadě všem a můj dárek jistě ocenily i jeho dvě male děti. Vyhledala jsem svůj tradiční recept a trochu ho oživila, jednak záměnou za bezlepkovou mouku, ale také čokoládovými hoblinkami a pekanovými ořechy. Příprava je rychlá a snadná a není potřeba kupovat drahé ingredience.

    Ingredience na těsto:
            250-270g bezlepkové mouky, já použila kokosovou
            3 vejce
            150g cukru- já jsme použila agave cukr, ale můžete použít jakákoliv, příště bych ráda cukr omezila a nahradila medem
            130-150g oleje
            skořice- dle chute, já s ní nešetřila J
            jablečné pyre, nebo můžete přidat strouhané jablko, já mám raději pyre, je jemnější a ušetří mi to loupání a strouhání
            200-250g strouhané mrkve
            pomerančový džus, cca 200ml na zředění těsta
            rozinky nebo brusinky, dle chute
            pekanové ořechy, použila jsem je jak do těsta tak i na finální zdobení
    Ingredience na krém:
            75 g rozpuštěného másla
            100g cukru, opět záleží na vaší chuti, jak chcete mít krém sladký
            pomerančový džus na zředění krému
            100-120g tvatohu/zakysané smetany/krémového sýra, já jsem použila tučný řecký jogurt
            pekanové ořechy na zdobění


    Postup:


    Nejdříve jsem smíchala vejce, olej a cukr. Poté jsem přidala všechny zbylé ingredience na těsto a pořadné zamíchala.


    Těsto jsem dala do dortové formy a pekla cca 55minut na 180 stupňů.


    Mezitím jsem si připravila krém a nechala ho vychladnout v lednici.


    Jakmile byl dort pokojové teploty, potřela jsem ho krémem, ozdobila pekanovými ořechy a posypala čokoládovými hoblinkami.
    Dort jsem nechala přes noc v lednici, ale můžete si na něm pochutnat hned.
    Dobrou chuť!