Minulý víkend jsem byla pozvaná na svou první holandskou narozeninovou party. Kolega z českého officu, který se s rodinou také nedávnou přesunul na centrálu, slavil kulatiny. Budu tajemná a věk neprozradím 🙂 ! Říkala jsem si, co vymyslím za dárek.
Nejdříve jsem chtěla poprosit Honzu, aby přivezl z Prahy nějaké typicky české pochutiny, ale pak mi došlo, že kolega je bezlepkář a stejně by skoro nic nemohl. Tak jsem si řekla, že zkusím oživit své pečící umění a upeču mu bezlepkový dort. Myslím si, že mrkvový dort je ideální, chutná v zásadě všem a můj dárek jistě ocenily i jeho dvě male děti. Vyhledala jsem svůj tradiční recept a trochu ho oživila, jednak záměnou za bezlepkovou mouku, ale také čokoládovými hoblinkami a pekanovými ořechy. Příprava je rychlá a snadná a není potřeba kupovat drahé ingredience.
Ingredience na těsto:
– 250-270g bezlepkové mouky, já použila kokosovou
– 3 vejce
– 150g cukru- já jsme použila agave cukr, ale můžete použít jakákoliv, příště bych ráda cukr omezila a nahradila medem
– 130-150g oleje
– skořice- dle chute, já s ní nešetřila J
– jablečné pyre, nebo můžete přidat strouhané jablko, já mám raději pyre, je jemnější a ušetří mi to loupání a strouhání
– 200-250g strouhané mrkve
– pomerančový džus, cca 200ml na zředění těsta
– rozinky nebo brusinky, dle chute
– pekanové ořechy, použila jsem je jak do těsta tak i na finální zdobení
Ingredience na krém:
– 75 g rozpuštěného másla
– 100g cukru, opět záleží na vaší chuti, jak chcete mít krém sladký
– pomerančový džus na zředění krému
– 100-120g tvatohu/zakysané smetany/krémového sýra, já jsem použila tučný řecký jogurt
– pekanové ořechy na zdobění
Postup:
Nejdříve jsem smíchala vejce, olej a cukr. Poté jsem přidala všechny zbylé ingredience na těsto a pořadné zamíchala.
Těsto jsem dala do dortové formy a pekla cca 55minut na 180 stupňů.
Mezitím jsem si připravila krém a nechala ho vychladnout v lednici.
Jakmile byl dort pokojové teploty, potřela jsem ho krémem, ozdobila pekanovými ořechy a posypala čokoládovými hoblinkami.
Dort jsem nechala přes noc v lednici, ale můžete si na něm pochutnat hned.
Dobrou chuť!