Když má večer naše tělo největší hlad, nutíme ho k hladovce, abychom nepřibrali na váze. Dopřáváme si ovoce a vůbec neřešíme, zda je to pro naše tělo opravdu prospěšné. A proč taky, když je plné vitamínů?
„Tato civilizace dělá všechno obráceně,“ říkával už před 40 lety jasnovidný bylinkář páter František Ferda. Stejně tak směle tvrdil, že lidstvo neudolá rakovina, ale plísně, a že naše domácí knedlo-zelo-vepřo by si zasloužilo nobelovu cenu. Mnozí lékaři a výživoví poradci by s páterem zřejmě ani dnes nenašli společnou řeč. Přinášíme vám několik Ferdových doporučení, jak si udržet pevné zdraví. Nakolik vám připadají blízká nebo snad nadčasová, necháváme na vás.
6. Zelenina může škodit
František Ferda byl vlastenecký kněz. Co bylo naše, to ctil. Říkával, že jsme geneticky nastaveni na potravu našich předků. Co se vypěstuje u nás, to se může sníst. Do toho také rozlišoval, co tady bylo původní a co ne. Zatímco vlašské ořechy považoval za nevhodné, lískové ořechy naopak.
Ze zeleniny doporučoval petržel, mrkev, salátové okurky, které obsahují minerály, a červenou řepu. Ta je zdrojem přírodního červeného barviva a kromě jiného blokuje množení plísní v těle. Cibuli doporučoval jen v malém množství, protože v těle ničí červené krvinky, česnek povoloval dva stroužky týdně, rozhodně ne denně. Doporučoval všem sníst během dne tři lžíce petržele a trošku mrkve. Byl toho názoru, že je lépe mít v těle mírný nedostatek vitamínů, než nadbytek. Často mluvil o zvratných procesech, které nastanou v těle, pokud má nadbytek vitamínů. Místo toho, aby pomáhaly, začnou škodit.