Když má večer naše tělo největší hlad, nutíme ho k hladovce, abychom nepřibrali na váze. Dopřáváme si ovoce a vůbec neřešíme, zda je to pro naše tělo opravdu prospěšné. A proč taky, když je plné vitamínů?
„Tato civilizace dělá všechno obráceně,“ říkával už před 40 lety jasnovidný bylinkář páter František Ferda. Stejně tak směle tvrdil, že lidstvo neudolá rakovina, ale plísně, a že naše domácí knedlo-zelo-vepřo by si zasloužilo nobelovu cenu. Mnozí lékaři a výživoví poradci by s páterem zřejmě ani dnes nenašli společnou řeč. Přinášíme vám několik Ferdových doporučení, jak si udržet pevné zdraví. Nakolik vám připadají blízká nebo snad nadčasová, necháváme na vás.
4. Zdravá snídaně – oběd – večeře
Říká se, že snídani si má člověk nechat pro sebe, o oběd by se měl podělit s přítelem a večeři přenechat nepříteli. Páter Ferda to s úsměvem komentoval, že tato civilizace dělá všechno obráceně. Doporučoval snídat málo a později, oběd by měl být vydatný kolem druhé hodiny odpoledne a večer by se měl člověk najíst dvakrát! Když mu ženy oponovaly, že neprojdou dveřmi, odpovídal jen: „Lepší když budeš mít kilo navíc a budeš zdravá, než bys byla o kilo lehčí a marodila bys.„
Dopoledne doporučoval jídlo, které nezatěžuje tělo. Za ideální snídani považoval žitovku, což je upražené žito, pšenično-žitný chléb, dobře vypečený, (žito čistí krev, pšenice podporuje krvetvorbu) namazaný nejlépe vepřovým hřbetním sádlem. Oběd složený z polévky a hlavního chodu, by měl přijít na řadu až kolem druhé hodiny odpolední. Nejlépe hodinu po jídle by se nemělo pít, aby mohly v klidu započít trávicí procesy. Večer je podle pátera zcela normální, že má člověk největší hlad. Tělo sílí a potřebuje k tomu dostatek potravy. Zásadní je nepřejíst se, ale dobře se najíst!