Jídlo, které ochladí – tipy pro letní jídelníček podle tradiční čínské medicíny

1

Přizpůsobení stravy ročnímu období by mělo být samozřejmostí. Mnozí z nás však jedí jídla po celý rok stejná, spíše svůj jídelníček přizpůsobí právě probíhající slevě v supermarketu. Zbytečně si jídlem škodíme. Přitom vhodný výběr jídel může ovlivnit nejen zdraví, ale i náladu či výkonnost. Stačí se trochu zorientovat v energiích potravin, ve znalostech, které čínská medicína využívá s úspěchem již dlouhá tisíciletí

V tradiční čínské medicíně se v oblasti výživy rozlišují dvě protikladné a doplňující se energie jin a jang, dále termické působení jednotlivých potravin a poté se ještě dělí podle jejich příslušnosti k jednotlivým elementům (dřevo, oheň, země, kov a voda).

Čínská medicína se na jídlo nedívá z hlediska obsahu bílkovin, cukrů a tuků a ani nepočítá kalorie. Zkrátka hodnotí jídlo podle jeho účinku na naše tělo, podle jeho chutí, tepelného účinku a celkového vlivu na organizmus.

Například červená čočka je neutrální, sladká a posiluje čchi ledvin a srdce, brokolice je ochlazující, sladká, ochlazuje játra a krev, pepř je zahřívající, ostrý a posiluje jang.  Účinek potravin je také dán úpravou – v případě, že potravinu budeme smažit, péct či grilovat, tak i potravina s chladícím účinkem bude nakonec naše tělo zahřívat.

Čínská medicína dále bere v úvahu i to, jaký jsme typ člověka, naše emoce i způsob života. Proto neexistuje přesný návod, co by kdo měl jíst, vždy bude platit, že dobré jídlo je takové, po kterém se budete cítit lépe než před ním.

Jídlo podle čínské medicíny v létě

Léto spadá do elementu ohně (jang) a nejaktivnějším orgánem je srdce, které bychom měli v tomto období posilovat, nikoli zatěžovat( tak jak to mnozí nevhodnou tučnou a smaženou stravou dělají).

Párovým orgánem srdce je tenké střevo, takže i s ohledem na něj bychom měli v létě jíst pokud možno lehčí stravu

V létě můžeme s úspěchem využít termického působení potravin a krásně se chladit, aniž bychom museli naplno pouště klimačku, která nakonec způsobí, že díky náhlým teplotním přechodům onemocníme.

Potraviny můžeme zjednodušeně rozdělit do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální. Je logické, že v parných letních dnech dáme přednost potravinám ochlazujícím.

Poznámka: termický účinek potravin nesouvisí s tím, zda je potravina studená či teplá, ani s tím, kolik kilojoulů či kalorií obsahuje. Například horký zelený čaj naše tělo ochlazuje. Naopak pepř, i když bude vyndaný z ledničky, naše tělo zahřeje.

TIPY PRO LETNÍ JÍDELNÍČEK

Omezte množství tuku a živočišné stravy

Dejte přednost dušení a vaření, jídlo vařte kratší dobu. Grilování, pečení ani smažení vhodné nejsou.

Denně jezte zeleninové saláty, ideálně zařazujte zeleninu, která právě roste (ředkvičky, brokolici, saláty…)a přidávejte naklíčená semínky (vojtěška, řeřicha)

Jídla by měla být lehčí, málo zahuštěná, měla by být pestrobarevná

V kuchyni používejte často oregano (dobromysl)

Jezte ovoce, které právě dozrává.

Obzvlášť v horkých dnech dejte přednost potravinám, které ochlazují (okurka, meloun, jahody…)

Pokud si chcete dát víno, dejte přednost bílému, které ochlazuje.

Ideální na pití je vlažný zelený čaj, voda s plátkem citrónu či pomeranče, případně si do vody můžete přidat mátu, která vás také příjemně ochladí a skvěle chutná.(Pozor: příliš ledové nápoje oslabují slezinu)

Ochlazující potraviny pro horké dny

Do kategorie potravin s ochlazujícími účinky patří ty s převahou ženské energie (jin). Pomáhají tělu, aby se uvolnilo, roztáhlo a ochladilo.

  • pšenice, pohanka, ječmen
  • tofu
  • mléčné výrobky: tvaroh, čerstvý sýr, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana
  • výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, pšeničné klíčky, pšeničné výhonky, řeřicha, kyselé zelí, výhonky sóji, řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev, artyčoky, čekanka, hlávkový salát, lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, cuketa, rajčata, okurky
  • avokádo, žampiony, hrách, fazole mungo
  • mořské řasy
  • olivový olej
  • ovoce: kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, mandarinka, pomeranč, grepy angrešt, borůvky, hrozny, ananas, citróny, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun, banán
  • maso: králík
  • ústřice, sépie, kaviár, krabi, rak, slávka jedlá
  • nápoje: šampaňské, zelený čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, bílé víno, pivo, jablečná a hrušková šťáva, minerální voda

Neutrální potraviny

K neutrálním potravinám patří ty, které naše tělo ani nezahřejí ani neochladí a můžeme je tedy bez obav konzumovat kdykoli během roku.

  • Rýže, proso, polenta, amarant, quinoa, žito, bulgur, kuskus, špalda
  • luštěniny: fazole adzuki, hrášek (sušený), čočka, bob obecný, sójové boby (žluté, černé)
  • maso: vepřové, hovězí, telecí, husa, krůta, divoký králík, křepelka, okoun, pstruh, platýs, kapr, losos
  • zelenina: zelené fazole, hrášek (čerstvý), dýně, mrkev, brambor, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kapusta kadeřavá, kopřiva, ledový salát, polní salát, červená řepa
  • ovoce: ostružina, malina
  • sušené ovoce: datle, fíky
  • mléčné výrobky: máslo, kravské mléko, sladká smetana
  • koření: oregáno
  • sladidla: med, slad (všechny druhy), melasa, třtinový cukr
  • hlíva ústřičná, houba shiitake, lesní houba
  • nápoje: čaj pu-erh, černý čaj obecně; šípkový čaj, hroznová šťáva
  • kakao
  • ořechy/semena: lístkový ořech, dýňové jádro, mandle, pistácie, sezam, slunečnicová semínka

Zahřívající potraviny

Potraviny, kterým se v horku vyhneme.

  • polévky, omáčky
  • jáhly, oves , kukuřice
  • kozí a ovčí mléko a sýry
  • plísňový sýr
  • drůbeží, skopové, všechna grilovaná masa, zvěřina, hovězí játra a ledvinky, garnát, úhoř, humr, treska, langusta, sardel, platýs, tuňák, uzené druhy ryb, šunka, uzené a sušené maso
  • vejce
  • ovoce -broskve, meruňky, třešně, švestky, granátové jablko
  • sušené ovoce – jablka, hrušky, rozinky
  • ocet
  • sójová omáčka, hořčice
  • skořice, zázvor, badyán, koriandr, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, fenykl, hřebíček, pepř, kmín, muškátový ořech, chilli, kari, kardamon, červená paprika, majoránka, tymián, jalovec, bobkový list, lékořice
  • cibule, pórek, křen, česnek, dýně, chřest, petržel, růžičková kapusta
  • vlašské, burské, piniové ořechy a mák
  • jedlé kaštany, kokosové mléko…
  • káva, obilná káva
  • švestkové, rýžové a červené víno, medovina, vysokoprocentní alkohol

1 komentář

  1. O TČM se zajimam a chapu rady,ale nedokazu si predstavit ze bych griloval v zime.preci jen leto je obdobi grilovani

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno